ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Κίνα: Με επιτυχία ξεκίνησε η αποστσολή του Shenzhou-10 στο διάστημα


ΠΕΜΠΤΗ 13-6-2013

Επιτυχώς έγινε σήμερα στην Κίνα η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Shenzhou-10, στο οποίο επιβαίνουν τρεις αστροναύτες που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας την πιο μακρά διαστημική αποστολή της χώρας, κάνοντας ένα βήμα-κλειδί στο πλαίσιο της προσπάθειας για την δημιουργία ενός μόνιμου διαστημικού σταθμού ως το 2020.



Οι τρεις αστροναύτες —δύο άνδρες και μια γυναίκα— και τα στελέχη που ελέγχουν την αποστολή ανέφεραν ότι η πρώτη φάση της αποστολής ολοκληρώθηκε επιτυχώς, καθώς το διαστημόπλοιο τέθηκε σε τροχιά από τον πύραυλο Long March-2F, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος του κράτους και ηγέτης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, μεταξύ άλλων στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που παρακολούθησαν την εκτόξευση στο διαστημικό κέντρο Τζιουτσουάν, στη βορειοδυτική επαρχία Γκανσού.
Ο πρόεδρος Σι συμμετείχε στους πανηγυρισμούς στο διαστημικό κέντρο ελέγχου αφού η εκτόξευση κηρύχθηκε επιτυχής και το διαστημόπλοιο τέθηκε στην προκαθορισμένη τροχιά περίπου 10 λεπτά μετά την απογείωση.
Ο πρωθυπουργός Λι και άλλοι πολιτικοί καθώς στρατιωτικοί έσφιγγαν τα χέρια με σειρές επιστημόνων και τεχνικών στο διαστημικό κέντρο. Ο πρόεδρος Σι είχε συνομιλήσει με τους αστροναύτες Νιε Χαϊσένγκ, Ζιανγκ Σιαογκουάνγκ και Ουάνγκ Γιαπίνγκ λίγες ώρες πριν από την έναρξη της αποστολής με ένα γυάλινο διαχωριστικό ανάμεσά τους. «Κάνετε τους Κινέζους να νιώθουν υπερήφανοι», είπε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. «Εκπαιδευτήκατε και προετοιμαστήκατε προσεκτικά και διεξοδικά και είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρώσετε την αποστολή επιτυχώς», πρόσθεσε. «Σας εύχομαι επιτυχία και προσδοκώ την θριαμβευτική επιστροφή σας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κίνας, που είναι επίσης πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.
Οι τρεις αστροναύτες πρόκειται να προσδέσουν το σκάφος στο οποίο επιβαίνουν, στο Tiangong-1, ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που βρίσκεται σε τροχιά από το 2011, και να δημιουργήσουν ένα διαστημικό πειραματικό εργαστήριο. Η 15ήμερη αποστολή τους θα μεταδοθεί ζωντανά σε μια τάξη φοιτητών Φυσικής μέσω βιντεοσύνδεσης, είπε η Γου Πινγκ, εκπρόσωπος της διεύθυνσης επανδρωμένων αποστολών της κινεζικής υπηρεσίας διαστήματος.
Η Ουάνγκ Γιαπίνγκ, 33 ετών, πιλότος μαχητικού της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας και η δεύτερη Κινέζα που πάει στο διάστημα, θα κάνει μια διάλεξη στους φοιτητές σχετικά με τις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, πρόσθεσε η Γου.
«Μέσω αυτής της αποστολής ελπίζουμε να φέρουμε το διαστημικό πρόγραμμα πιο κοντά στη νεότερη γενιά, να βελτιώσουμε την κατανόησή της για αυτό και να προσελκύσουμε την προσοχή της στο έργο μας», πρόσθεσε η ίδια.
Η αποστολή του Shenzhou-10 είναι η πέμπτη επανδρωμένη κινεζική διαστημική αποστολή της χώρας και χαρακτηρίζεται «η πιο περίπλοκη» που έχει γίνει ως σήμερα, σύμφωνα με τον Μόρις Τζόουνς, έναν Αυστραλό ειδικό σε θέματα διαστήματος. Η πρώτη έγινε το 2003, όταν η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που έχει στείλει ανθρώπους στο διάστημα, μετά τη σημερινή Ρωσία (την πρώην Σοβιετική Ένωση) και τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ. http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου