ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΑΘΑΝ. ΔΡΟΥΓΟΣ - Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΒΑΘΥΝΕΙ


 ΣΑΒΒΑΤΟ 25-5-2013
Ο ειδικός σύμβουλος του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. για θέματα εθνικής και παγκόσμιας ασφάλειας Αθανάσιος Δρούγος προβαίνει στο ιστολόγιο ''Θρυαλλίς'' σε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις αλλά και προβλέψεις.
Δηλώνει πως η κατάσταση σε ευρύτερο επίπεδο θα χειροτερέψει σύντομα, ειδικά στην Μέση Ανατολή, στην ανατολική Μεσόγειο και στον κόλπο των Πετρελαίων. Ήδη στην Συρία, μετά από 27 μήνες σφοδρότατης εσωτερικής σύρραξης, αναμένεται κατά τον Αθαν. Δρούγο περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ όλο και πιό πολλές χώρες εμπλέκονται, με αποτέλεσμα να τείνει η αντιπαράθεση να καταστεί περιφερειακή. Εκτιμά πως οι δυτικές και αραβικές χώρες δεν υπολόγισαν τόση αντοχή από το καθεστώς Ασάντ. Αν συνδέσουμε την κρίση με αυτήν στις σχέσεις Δύσης και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δεν αποκλείεται μέσα στο 2013 αντιπαράθεση Ισραήλ-Ιράν και ΗΠΑ-Ιράν...
Τα βασικά σημεία των όσων καταθέτει ο Αθανάσιος Δρούγος:
Αναφορικά με εμάς ως Ελλάδα, δυστυχώς λόγω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και άθλιων μνημονίων που μας έχουν επιβληθεί απο τήν γερμανοκρατούμενη Ευρώπη και τους Ευρωτοκογλύφους, η θέση μας είναι δυσχερής, αδύναμη, ενώ η διπλωματία μας ανύπαρκτη έως αναιμική. Ενώ σε θέματα ασφαλείας και άμυνας εμφανίζονται κενά. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα για περίπου δέκα χρόνια δέν πρόκειται να ανακάμψει. Είναι πολιτικάντικα ψέματα καί μυθοπλασίες τα περί αντιθέτου. Όσο βρισκόμαστε σε μνημόνια, θανατώνεται η ανάπτυξη και η χώρα κινείται σε ρυθμό με κατεύθυνση τον γκρεμό. Δέν υπάρχει φώς. Η τριτοκομματική κυβέρνηση εκτελεί εντολοδοχικά τα όσα θέλουν οι Βερολινέζοι και η ανερμάτιστη γραφειοκρατία των Βρυξελλών!
Η κρίση θα ερχόταν, και για αυτό ευθύνεται το άθλιο μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα. Διαφθορά-αναξιοκρατία-ρουσφετολογία-μαύρο χρήμα-κακοδιαχείριση πόρων κ.λ.π Οι πολιτικοί μας ήσαν κατώτεροι των περιστάσεων. Τώρα από και καί πέρα οι παγκόσμιοι και κυρίως οι Ευρωπαίοι τοκογλύφοι πέφτουν σαν τα κοράκια και τα αρπαχτικά σε αδύναμες χώρες,όπως Ελλάδα-Κύπρος-Πορτογαλία. Άρα, στρατηγικά σχεδιάζουν και επιτίθενται. Συνεπώς έχουν επιλέξει κράτη του Νότου με αδύναμες οικονομίες. Μετά την πτώχευση της Lenman Brothers πρό 4ετίας έβλεπα την κρίση να μας αρπάζει, αλλά δεν είχαμε από την άλλη σοβαρούς πολιτικούς να μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων δυναμικά και αξιοπρεπώς. Χρειάζεται άμεσα μιά άλλη κυβέρνηση και ο λαός να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Ή θα σωθεί η Ελλάδα ή θα σώσουμε το ευρώ. Άρα βλέπω το μέλλον μας δυσοίωνο. Η χώρα πέφτει από το ένα βαρομετρικό χαμηλό στο άλλο και βρίσκεται σε συνεχή καταστροφική τάση ή όποιες οικονομικές δυνατότητες. Παράλληλα έχει υποστεί διάρρηξη ο κοινωνικός ιστός και η χώρα βρίσκεται στην δίνη δριμείας ανθρωπιστικής κρίσης!
Χρειάζεται μία άλλη πολιτική και διαφορετική κυβέρνηση παρά τις υπάρχουσες δυσχέρειες. Θα έβλεπα κατ'αρχήν θετικά μία κυβέρνηση με την συμμετοχή του Σύριζα-ΑΝΕΛ, ορισμένων στοιχείων της ΔΗΜΑΡ και ανεξαρτήτων πατριωτικών προσωπικοτήτων. Κάτι πρέπει να γίνει. Μία τέτοια σύγκλιση διαφορετικών δυνάμεων θα μπορούσε νά είναι ένας "ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ-2", με αιχμή αντιπαράθεσης τα μνημόνια της ντροπής και την γερμανοκρατούμενη έκφραση της Ευρώπης.
Συμβατική σύρραξη με την Τουρκία δεν βλέπω λόγω συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και αμερικανικών παρεμβάσεων. Αυτό που δεν αποκλείω είναι όμως ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή του Ν.Α. Αιγαίου τύπου ΙΜΙΑ-2, και δεν έχω καθόλου εμπιστοσύνη σε αυτούς που χειρίζονται ανάλογες κρίσεις εκ μέρους μας. Ενα τέτοιο συμβάν ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρότατους τριγμούς,ακόμη και αλλαγή του σαθρού πολιτικού σκηνικού. Η χώρα είναι σε πτωτική τροχιά και οι άμυνες περιορισμένες. Η περίπτωση μη συμβατικού και μη γραμμικού επεισοδίου με την Τουρκία είναι πιθανό.
Με την Αλβανία επίσης δεν βλέπω πόλεμο, αλλά οι γείτονες μας είναι θρασύτατοι και αχάριστοι. Ασφαλώς στην χώρα μας υπάρχουν αλβανογενείς θύλακες έτοιμοι για αποσταθεροποίηση και δυστυχώς δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες. Η πρόσφατη απόδραση των Αλβανών από τις φυλακές Τρικάλων όπως φάνηκε ήταν μία ασύμμετρη ενέργεια των εδώ βρισκομένων παρανόμων κύκλων. Είναι στα σωθικά της Ελλάδος σημαντικός ο κίνδυνος των παραφυάδων των Αλβανών από Κόσοβο-Σκόπια καθώς και από την επονομαζόμενη αλλά ανύπαρκτη Τσαμουριά! Απαιτείται προσοχή, υπάρχουν μέσα στην χώρα πολλές γιάφκες με παράνομα όπλα και πυρομαχικά.
Προσωπικά θέλω μία ευρωπαικοποιημένη Γερμανία, αλλά όχι ένα νέο Γερμανικό "ΤΕΡΑΣ". Αυτό προϋποθέτει εκ μέρους μας καλές σχέσεις με άλλα κράτη και βέβαια πολιτικούς και τεχνοκράτες με τσαγανό! Η Ρωσία ακόμη δέν είναι μεγάλη και υπολογίσιμη δύναμη. Αν κρατηθεί ενιαία, θα χρειαστεί 10-15 χρόνια να προσεγγίσει τους Αμερικανούς. Έχει χάσει σημαντικό έδαφος στον αραβικό κόσμο, αλλά και στην Μεσόγειο. Κινδυνεύει στην Συρία να τα χάσει όλα. Προσπαθεί με την Κίνα και άλλες χώρες να αυξήσει την διεθνή παρουσία της. Ακόμη όμως οι Αμερικανοί είναι επικυρίαρχοι του πλανήτη. Ίσως σε 10-15 χρόνια στρατιωτικά σε Ασία και Ειρηνικό να τους απειλήσουν οι Κινέζοι. Οι Αμερικανοί οικονομικά χάνουν, αλλά ενεργειακά και στρατιωτικά υπερέχουν.
Στην ανατολική Μεσόγειο η Μόσχα στέλνει πλοία, αλλά αυτό δεν αλλάζει το βασικό της στοιχείο, ότι είναι χερσαία δύναμη. Πολλά για τον μελλοντικό της ρόλο θα κριθούν από τις εξελίξεις σε Συρία και Ιράν. Επίσης η Μόσχα έχει πρόβλημα με τους ισλαμιστές στον Βόρειο Καύκασο. Πόλεμο με εμπλοκή της Ρωσίας δεν βλέπω, αλλά η Μόσχα θα επιδιώξει να διατηρήσει ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή. Αναφορικά με την πρόσφατη κρίση στην Κύπρο θα περίμενα από την Μόσχα περισσότερα. Έδειξε ότι διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα.
Πάντως, πέραν αυτών, προσωπικά θα θεωρούσα ως θετική κίνηση την αναβάθμιση των σχέσεων μας με την Μόσχα, όπως και το Πεκίνο αλλά και το Νέο Δελχί. Αλλά δυστυχώς διαθέτουμε "ΝΑΝΟΥΣ" πολιτικούς και μετρίους διπλωμάτες.
 

* Ο δρ. Αθ. Δρούγος είναι στρατιωτικός αναλυτής-διεθνολόγος, ειδικός σε θέματα Διεθνούς Ασφαλείας-Τρομοκρατίας και Όπλων Μαζικής Καταστροφής και ειδικός σύμβουλος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου