ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΕΡΤ - Εισήγηση βόμβα για το προσωρινό κλείσιμο και το εκ νέου άνοιγμα με το 1/3 του προσωπικού.


ΚΥΡΙΑΚΗ 26-5-2013

Εισήγηση βόμβα για το προσωρινό κλείσιμο και το εκ νέου άνοιγμα της ΕΡΤ, με το 1/3 του προσωπικού.
Η Κάτια Μακρή γράφει σήμερα στη Real News πως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρότεινε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη το κλείσιμο της ΕΡΤ προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τρόικας για το κλείσιμο ενός μεγάλου δημοσίου οργανισμού, και για απολύσεις στο δημόσιο τομέα. 

Οι δύο αρχηγοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας δεν αντέδρασαν στη συγκεκριμένη πρόταση και το αίτημα των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών για περιορισμό της ΕΡΤ επανέρχεται στο τραπέζι.

Αντίστοιχες πολιτικές στην Ευρώπη προτάθηκαν από το ΔΝΤ στην Ουγγαρία, όπου υπήρξε αντίδραση στην ιδέα για το λουκέτο της κρατικής τηλεόρασης στη χώρα από την EBU και την Πορτογαλία όπου υπάρχει η δέσμευση για το κλείσιμο ενός καναλιού.
 Στην Αργεντινή ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε, χωρίς όμως να φέρει κανένα αποτέλεσμα και στη συνέχεια ακολούθησε η εξέγερση.
 Στην Ελλάδα πρώτος την ιδέα για κλείσιμο της ΕΡΤ και του Καναλιού της Βουλής κατέθεσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος για να εισπράξει σκληρή απάντηση από τον τότε υπουργό Τηλέμαχο Χυτήρη. Την επανέφερε ο άνθρωπος που τον διαδέχθηκε, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος.
 Ο τότε υπουργός Τύπου ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΤ1 και διάθεση των συχνοτήτων της στην ΕΤ3 έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η ισορροπία με τους «Θεσσαλονικάρχες» που θέλουν ένα δικό τους κρατικό μαγαζί για να διορίζουν κόσμο. 
Το αίτημα για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ κατατέθηκε και από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια, θέλουν ένα ακόμη λουκέτο μετά από αυτό του Alter.

Τι οφέλη όμως μπορεί να έχει το κλείσιμο της ΕΡΤ και το άνοιγμά της εκ νέου, με μνημονιακούς όρους, και υπό την καθοδήγηση των ιδιοκτητών ΜΜΕ;
 Η ΕΡΤ σήμερα είναι το μεγαλύτερο ΜΜΕ στη χώρα με 3 τηλεοπτικά προγράμματα και ραδιοφωνικά δίκτυα εθνικής και τοπικής εμβέλειας. 
Ακόμη και αν απολυθεί το σύνολο του προσωπικού της, δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση στον προϋπολογισμό της, αφού χρηματοδοτείται απευθείας από το ανταποδοτικό τέλος, δηλαδή από τα νοικοκυριά. 
Αντιθέτως εκτιμάται πως θα χαθούν έως και 80 εκατ. ευρώ από φόρους και εισφορές σε διάφορα ταμεία, ενώ ο κλάδος των ΜΜΕ θα γεμίσει κι άλλους ανέργους, χωρίς να υπάρχει προοπτική να βρουν ξανά δουλειά. 
Μετά τις μειώσεις που έγιναν στις αμοιβές των εργαζομένων και το νοικοκύρεμα που έγινε στην εταιρεία μετά το Χρήστο Παναγόπουλο, η ΕΡΤ είναι κερδοφόρος, χωρίς χρέη. Δεν παράγει όμως ελληνικό πρόγραμμα μυθοπλασίας, επί τουλάχιστον 5 συναπτά έτη και το τελευταίο έτος ανέβηκαν στην εταιρεία στενοί φίλοι και κουμπάροι του πρωθυπουργού, πρώην νομάρχες, γυμναστές, αποτυχημένα στελέχη της ιδιωτικής τηλεόρασης και άλλοι πολλοί.


ΠΗΓΗ:  iefimerida.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου