ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ - Θυσία στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 28-4-2013


Προ των πυλών» βρίσκεται η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα και στις συντάξεις των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών. Η τρικομματική συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ στο όνομα -για πολλοστή φορά- της δήθεν διάσωσης των Ασφαλιστικών Ταμείων σχεδιάζει και νέα σφαγή των συντάξεων και των παροχών. Τρανή απόδειξη η ρύθμιση που
απαλείφθηκε στο «παρά 5'» από το πολυνομοσχέδιο, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, με την οποία προβλεπόταν πετσόκομμα των συντάξεων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) σε ποσοστά που φτάνουν το 30% και το 35%! Και βέβαια, η ρύθμιση αυτή μπορεί να ανακλήθηκε, ωστόσο το ενδεχόμενο επανακατάθεσής της είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο. Τα απανωτά χτυπήματα που έχουν δεχτεί οι συνταξιούχοι και συνολικά οι ασφαλισμένοι ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια με περικοπές των συντάξεων, μείωση και κατάργηση παροχών δεν έχουν αλλάξει ούτε στο ελάχιστο την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων. Κατάσταση που μέρα με τη μέρα χειροτερεύει επικίνδυνα για τους ασφαλισμένους.
Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Η οικονομική κατάσταση των Ταμείων διανύει έναν τραγικό κατήφορο ως αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιασφαλιστικής πολιτικής, που στις σημερινές συνθήκες βαθιάς κρίσης, γίνεται πιο επιθετική. Η λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων, με το τζογάρισμά τους στο χρηματιστήριο, τα «κουρέματα», η εισφοροδιαφυγή σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, των μισθών, της δραματικής αύξησης της ανεργίας, στραγγαλίζουν οικονομικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Αποτελεί τεράστια πρόκληση για την εργατική τάξη και τους συνταξιούχους, να επικαλούνται τη «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος αυτοί που το γονατίζουν κυριολεκτικά για τη «σωτηρία» του κεφαλαίου. Που κάνουν τα «στραβά μάτια» στην εισφοροδιαφυγή, στη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία για να κερδίζουν οι επιχειρηματίες. Που τους απαλλάσσουν από τις εργοδοτικές εισφορές με στόχο να τις καταργήσουν. Είναι ενδεικτικό, ότι οι εργοδότες κερδίζουν 250 εκατομμύρια ετησίως από την απαλλαγή των εισφορών τους προς τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (οι οποίοι καταργήθηκαν), ενώ η εισφορά των εργαζομένων προς τους δυο Οργανισμούς, δίνεται κανονικά! Την ίδια στιγμή, με απύθμενο θράσος -προαναγγέλλοντας τη νέα επίθεση- κάνουν λόγο για ασφαλιστικό σύστημα που οικοδομήθηκε στη βάση «πελατειακών αντιλήψεων», όπως πρόσφατα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.
Μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα
Τα ίδια τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο συνέδριο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία είναι αποκαλυπτικά (βλέπε διπλανό πίνακα). Οι κύριες συντάξεις για το 2012 (χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι νέες μεγάλες περικοπές από τις αρχές του 2013 και με δεδομένο ότι οι συνταξιούχοι πια λαμβάνουν 12 αντί για 14 συντάξεις) οδηγούνται στην εξαφάνιση. Συγκεκριμένα, 1,327 εκατομμύρια συντάξεις (46% του συνόλου των αποδιδόμενων συντάξεων) είναι κάτω από 500 ευρώ. Ακόμα 400 χιλιάδες συντάξεις (14%) κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600 ευρώ και συνολικά το 78% των κύριων συντάξεων είναι κάτω των 1.000 ευρώ. Τέλος, μόλις το 6% των συντάξεων είναι άνω των 1.700 ευρώ.
Οι επικουρικές συντάξεις έχουν δεχτεί μεγάλο χτύπημα με περικοπές που ξεκινούν από το 7,5% και φτάνουν στο 42,5%. Ειδικότερα, σε επικουρικές συντάξεις των 200 ευρώ επιβλήθηκε μείωση κατά 7,5%, στα ποσά των 300 ευρώ η μείωση ανέρχεται στο 27,6%, στις επικουρικές μέχρι τα 400 ευρώ η μείωση ανέρχεται στο 37%, στα ποσά μέχρι 500 ευρώ η μείωση είναι 40% και στα ποσά μέχρι 600 ευρώ η μείωση ανέρχεται στο 42,5%. Σε αυτές τις μειώσεις δεν υπολογίζονται οι νέες περικοπές του 2013, οι οποίες αθροίζουν τα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων και επιβάλλουν μείωση από 5% έως 20%.
Σε οριακό σημείο τα Ταμεία
Η άγρια επίθεση στις συντάξεις δε «βελτίωσε» τα έσοδα των Ταμείων. Η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή στο ΙΚΑ συνεχίζεται, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες κάτω από το βάρος της πολιτικής υπέρ των μονοπωλίων χάνουν τις επιχειρήσεις και τα εισοδήματά τους αδυνατώντας να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ η κρατική υποχρηματοδότηση και το «κούρεμα» των αποθεματικών έδωσαν τη χαριστική βολή.
Το ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας καταγράφει το πρώτο δίμηνο του 2013 μείωση των εσόδων του κατά 14% σε σχέση με το 2012, όταν ο προϋπολογισμός του εκτιμούσε ότι η μείωση θα ήταν 7%. Η ανασφάλιστη εργασία φτάνει το 36% στερώντας του ετήσια έσοδα 6,5 δισ. ευρώ ενώ οι ληξιπρόθεσμες εισφορές των κεφαλαιοκρατών προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ, αλλά τα 4,5 δισ. ευρώ τα χρωστούν επιχειρήσεις που είναι πλέον ανενεργές.
Από τους 774.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ σχεδόν οι μισοί, 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Το ίδιο και με τους φτωχούς αγρότες που η επίθεση στο εισόδημά τους, δεν τους επιτρέπει να πληρώνουν τις εισφορές στον ΟΓΑ. Ετσι από τους 625 χιλιάδες ασφαλισμένους και 1.149 αγροτικές επιχειρήσεις μόλις 330 χιλιάδες πληρώνουν κανονικά τις εισφορές ή με ρύθμιση.
«Τρύπα» για τα Ταμεία η «μαύρη εργασία»
Τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι εργοδότες από τη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία θα κληθούν να πληρώσουν με νέες αιματηρές περικοπές οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Τα στοιχεία που παρέθεσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ) πριν λίγες μέρες, μετατρέπουν σε μύθο τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για αύξηση των ελέγχων και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
Είναι ενδεικτικό ότι στους ελέγχους που έγιναν από συνεργεία της ΕΥΠΕΑ τον περασμένο Μάρτη σε 1.967 επιχειρήσεις το ποσοστό των ανασφάλιστων εργατών ήταν 38,5%. Σε σύνολο 6.135 εργαζομένων οι 2.362 ήταν ανασφάλιστοι και μόλις οι 3.773 ήταν ασφαλισμένοι.
Αντί, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι επιτόπιοι έλεγχοι των μηχανισμών του ΙΚΑ να αυξηθούν, μειώνονται δραματικά. Από 107.115 επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις (κοινές και οικοδομικές) το 2009 -που και αυτοί υπολείπονταν των πραγματικών αναγκών - αυτοί μειώθηκαν σε 46.730 ελέγχους το 2012 (μείωση κατά 56%)! Ειδικά μάλιστα στις κοινές επιχειρήσεις η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη, από 48.583 ελέγχους το 2009 σε 18.085 το 2012 (μείωση κατά 63%).

                                                                                                                          Γ.Δ

ΠΗΓΗ: http://www1.rizospastis.gr/page.do?id=14545&publDate=28%2F4%2F2013&direction=&pageNo=6



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου