ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΣΟΚ! Έκλεισε ο «Λέντζος» που ανακάλυψε τον φραπέ



ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr

Μετά από 49 χρόνια λειτουργίας, το Θρυλικό καφενείο Λέντζος όπου ανακαλύφθηκε ο καφές φραπέ, έβαλε λουκέτο, λόγω κρίσης.


«Στην έκθεση Θεσσαλονίκης το 1957, δούλευα στο περίπτερο της Νεστλέ. Λέω, δεν φτιάχνω έναν κρύο νεσκαφέ στο σέικερ που προορίζεται για το κακάο, να δω τι θα βγει; Μου λέρωσε το κοστούμι, αλλά έτσι γεννήθηκε ο φραπέ! Από την αρχή ο κόσμος τον είδε σαν αναψυκτικό. Λέγανε: η μπίρα είναι μισό ποτήρι αφρός και κοστίζει 8 δραχμές. Αυτός ο καφές είναι επίσης μισός αφρός, αλλά κοστίζει 7 δραχμές.», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Δημήτριος Βακόνδιος από τη Θεσσαλονίκη.
ΣΟΚ! Έκλεισε ο «Λέντζος» που ανακάλυψε τον φραπέΤι σχέση έχει όμως του καφενείο Λέντζος με τον φραπέ;
«Το μαγαζί ξεκίνησε ως ζαχαροπλαστείο πολυτελείας το 1964. Φτιάχναμε πολύ ωραίες πάστες και τις παράγγελνε ο κόσμος μαζί με το καφεδάκι του. Μια ημέρα είχα μπει πίσω από τον μπουφέ επειδή έλειπε μια κοπέλα με άδεια. Εκεί που καθόμουν πειραματιζόμουν και μου ήρθε η ιδέα να ανακατέψω στο μίξερ τον καφέ με διαφορετική δοσολογία. Αυτό ήταν! Ο πρώτος φραπέ α λα Λέντζος σερβιρίστηκε και από τότε έγινε ανάρπαστος» δηλώνει Χρήστος Λέντζος .

Πολλά είχαν γραφτεί σχετικά με τα συστατικά του φραπέ. Ότι βάζει μπέικιν πάουντερ, αβγό, ή κρέμα γάλακτος, για να πετύχει το πλούσιο μείγμα.
 «Από το 1965 που άνοιξα, μέχρι το 1971», έλεγε «έφτιαχνα τον φραπέ στο σέικερ. Τότε είναι που αγόρασα το πιο δυνατό μίξερ Μπράουν και τελειοποίησα τη συνταγή του καλού φραπέ. Το ίδιο μίξερ έχουν και άλλα μαγαζιά, αλλά τσιγκουνεύονται τη δόση. Στη χονδρική συσκευασία νεσκαφέ των 2,5 κιλών που αγοράζουν όλες οι καφετέριες, η εφορία υπολογίζει ότι αντιστοιχούν 1.000 δόσεις καφέ. Εγώ δεν βγάζω ούτε 400! Ετοιμάζω ένα γλυκό μείγμα και για τον μέτριο προσθέτω έξτρα καφέ από πάνω. Οι πελάτες ζητάνε τον έξτρα καφέ, γι' αυτό τους πιάνει καμιά φορά και το στομάχι τους!»

Θύμα της κρίσης, o φραπέ α λα Λέντζος που έχει γίνει τραγούδι από τον Δημήτρη Κοντογιάννη σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και μουσική Χρήστου Νικολόπουλου, έβαλε λουκέτο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου