ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ - Η απόσυρση του Κατάρ από την «επένδυση» στο Ελληνικό δείχνει πόσο αντιλαϊκή είναι η ανάπτυξη που επιδιώκει η συγκυβέρνηση


 17-1-2013
Την αποχώρησή της από τη διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του «Ελληνικού» ανακοίνωσε χτες η εταιρία «Qatari Diar», που εκπροσωπεί το Κατάρ, για την οποία τόσα είχαν ακουστεί από την πλευρά των κυβερνώντων. Πηγές του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, αναφερόμενες στην αποχώρηση της εταιρείας, υποστήριζαν ότι αυτό έγινε γιατί δεν ικανοποιήθηκαν οι «παράλογες απαιτήσεις» που πρόβαλαν οι εκπρόσωποί της.
Ειδικότερα, ανέφεραν ότι εξ αρχής ζητούσαν η παραχώρηση του Ελληνικού να γίνει με διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ, και αυτό επειδή προσδοκούσαν να αποσπάσουν φορολογικά κίνητρα (εξαιρέσεις και μειωμένοι συντελεστές).
Ζητούσαν ακόμα αξιοποίηση της έκτασης, μέσω κρατικής συνδρομής, καθώς είχαν υποβάλλει προτάσεις για μεταστέγαση των υπουργείων και άλλων κρατικών υπηρεσιών στο Ελληνικό, παράλληλα με τη κατασκευή κατοικιών για τη στέγαση των δημόσιων υπαλλήλων που εργάζονται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Ζητούσαν τέλος, να τους παραχωρηθεί το σύνολο της έκτασης των 5.000 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου και όχι το 30% όπως διαπραγματεύονταν οι ελληνικές αρχές.
Οι αποκαλύψεις αυτές είναι ενδεικτικές για την «ανάπτυξη» που προωθεί η συγκυβέρνηση. Οι υποψήφιοι «επενδυτές», όχι μόνο δεν προτίθενται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την εξαγορά μιας έκτασης που δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί ως «φιλέτο», αλλά απαιτούν οι όποιες επενδύσεις πραγματοποιηθούν, να γίνουν με τη γενναία στήριξη του ελληνικού κράτους και με την ελάχιστη δική τους συμμετοχή. Απαιτούν δηλαδή, ιδιωτική κατοχή και «αξιοποίηση» με κρατική συμμετοχή.
Μετά την αποχώρηση της «Qatari Diar», στη διεκδίκηση του Ελληνικού παραμένουν η ισραηλινών συμφερόντων εταιρία «Eldit Cochin Island Ltd», η «Lamda Development SA» του ομίλου Λάτση και η βρετανικών συμφερόντων «london & Regional Properties», στις οποίες έχουν ήδη παραδοθεί τα τεύχη δημοπράτησης από την προηγούμενη βδομάδα, ενώ θα πρέπει να υποβάλουν τα επιχειρησιακά σχέδια «αξιοποίησης» του Ελληνικού, μέχρι το τέλος του Ιούλη.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων, οι οποίες σχετίζονται με τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και αερίου, βρίσκονται οι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, για τις οποίες η συγκυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής τους.
Το έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για την εξαγορά τους, έχει προκαλέσει αμερικανικές αντιδράσεις. Ειδικότερα, την προηγούμενη βδομάδα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η συμβουλή των ΗΠΑ για όλες τις χώρες «είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι», φωτογραφίζοντας έτσι τη Ρωσία.
Στο διαδικαστικό σκέλος της υπόθεσης, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αποφάσισε να εγκρίνει τη συμμετοχή στην τελική φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά της ΔΕΠΑ και των πέντε εταιρειών, που είχαν υποβάλει ενδεικτικές προσφορές. Πρόκειται για δύο ρωσικές εταιρείες, την «Gazprom» και την «Negusneft», τη «Sokar» από το Καζακστάν, η οποία φέρεται να εκπροσωπεί αμερικανικά συμφέροντα, καθώς και τις εταιρείες «M&M GasCo» και PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΠΗΓΗ:http://www1.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου