ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Λαγκάρντ: «Λάθος» η υπέρμετρη φορολόγηση στην Ελλάδα

lagkarnt3«Λάθος» χαρακτηρίζει τη συνταγή της υπέρμετρης φορολόγησης στην Ελλάδα η «Wall Street Journal», ενώ την ίδια ώρα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συστήνει να παταχθεί η φοροδιαφυγή ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και ταυτόχρονα εκφράζει την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία το 2013 θα πάει καλύτερα απ' ό,τι αναμένεται.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε συνέντευξή της χθες στο BBC, αναγνώρισε τις τεράστιες και μαζικές προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα στην περικοπή των δαπανών, τη μείωση των ελλειμμάτων και την εξισορρόπηση -αν όχι εμφάνιση- πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό.

Υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη συνέχισης της μαζικής προσπάθειας για τη συλλογή των εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η «Wall Street Journal» ασκούσε την ίδια στιγμή με δημοσίευμά της αυστηρή κριτική στο ελληνικό φορολογικό νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας αφενός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεφύγει από την παγίδα... λιτότητας που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ, αφετέρου ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις «τιμωρητικού χαρακτήρα» που εφαρμόζονται στη χώρα, θα οδηγήσουν την οικονομία σε περαιτέρω συρρίκνωση, αντί να τη βοηθήσουν να αναπτυχθεί.

Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι η Αθήνα δεν θα πετύχει μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, κάνοντας πιο τιμωρητικό τον φορολογικό της κώδικα: «Η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από την παγίδα λιτότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ και ένας τρόπος να το κάνει αυτό θα ήταν με την εφαρμογή ενός ενιαίου φόρου (flat tax). Ο δρόμος που ακολουθείται αυτήν τη στιγμή, μόνο σε μεγαλύτερα δεινά οδηγεί».

«Μπορεί μια χώρα να οδηγηθεί η ίδια, μέσω των φόρων της, στην οικονομική λύση; Ενας εξωτερικός παρατηρητής θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεράνει ότι η Ελλάδα διεξάγει ένα πείραμα για να διαπιστώσει αν όντως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο συντάκτης.

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου