ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Νέα οικονομική θηλιά στον ΕΟΠΥΥ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣΤετάρτη 23 Γενάρη 2013
  • Η χρηματοδότησή του παραπέμπεται και πάλι στις εισφορές Υγείας, που όμως το Δεκέμβρη του 2012 ήταν μειωμένες κατά 57,5%!
  • Η κρατική επιχορήγηση για το 2013 προαλείφεται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ που αποτελεί το 11% του προϋπολογισμού του Οργανισμού

Νέα οικονομική θηλιά στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προοιωνίζεται η πολιτική της συγκυβέρνησης καθώς βαδίζει στη μέχρι τώρα πεπατημένη και την πρακτική, να εξαρτά τη χρηματοδότηση του Οργανισμού, πρωτίστως, απ' τους κλάδους Υγείας των ενταγμένων Ταμείων, περιορίζοντας και πάλι την κρατική χρηματοδότηση κοντά - όπως προβλέπεται άλλωστε - στο 0,4% του ΑΕΠ.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2013 θα διαμορφωθεί κοντά στα 7 δισ. ευρώ, κονδύλι που υπολείπεται και απ' τα 7,6 δισ. ευρώ που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί για το 2012, με βάση τους προϋπολογισμούς των κλάδων Υγείας ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας υπαλλήλων στους δήμους και τις κοινότητες). Μετά το Μάη του 2012 εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΑ. Τελικά, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ με τις αλλεπάλληλες περικοπές διαμορφώθηκε σε 4,6 δισ. για το 2012, με αποτέλεσμα τα τεράστια χρέη του προς τους παρόχους Υγείας.
Κι ενώ οι ασφαλισμένοι αυξάνονται, η κρατική επιχορήγηση σχεδιάζεται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το 0,4% του ΑΕΠ - εφόσον το ΑΕΠ διαμορφωθεί σε 183 δισ. ευρώ για το 2013. Μ' άλλα λόγια η κρατική επιχορήγηση θα καλύψει μόλις το 11% του προϋπολογισμού.
Βουλιάζει στην ύφεση και την ανεργία
Προαλείφεται, δηλαδή, με την ίδια βεβαιότητα νέο τεράστιο έλλειμμα για το 2013 καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να είναι οι εισφορές Υγείας των Ταμείων που εντάχτηκαν στον Οργανισμό. Οι αρχικές προβλέψεις ήταν το 80% των εσόδων του Οργανισμού να είναι απ' τις εισφορές των κλάδων Υγείας. Ομως, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας το πρώτο εξάμηνο του 2012 προκλήθηκε έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ ενώ έπρεπε να αποδώσουν στον ΕΟΠΥΥ 300,6 εκατ. για το Δεκέμβρη του 2012 απέδωσαν μόλις 128 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ήταν μειωμένες κατά 57,5%! Τα Ταμεία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κονδύλια απ' τους κλάδους Υγείας για τον κλάδο σύνταξης, κάτω από το βάρος των τεράστιων χρεών κράτους και εργοδοσίας, της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, του «κουρέματος» των αποθεματικών, της μείωσης των μισθών, συνολικά της πολιτικής που τα αφήνει χωρίς πόρους.
Με δεδομένο ότι οι μηνιαίες εισφορές Υγείας προϋπολογίζονται κοντά σε αυτές του Δεκέμβρη του 2012, ακόμα και αν αποδοθούν όλες στον ΕΟΠΥΥ θα φτάσουν στα 3,6 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση προσδοκά επίσης περίπου 250 εκατ. ευρώ απ' την περίφημη επιστροφή (rebate) των φαρμακοβιομηχανιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επιχείρηση απευθείας απόδοσης των εισφορών
Η απόδοση απευθείας των εισφορών Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπει και σχετική κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών απ' τον Οκτώβρη του 2012, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχαν ο υπουργός, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γενικός γραμματέας, Πελοπίδας Καλλίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, και οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν συμβληθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Της σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας προηγήθηκε διυπουργική σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
«Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του ΕΣΥ» μέχρι την 31.12.2011, που ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ. Αποφασίστηκε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «περιορισμένη ποσοστιαία μείωση επί των οφειλομένων, διαφορετική ως προς το ποσοστό της ανά κατηγορία». Λόγου χάρη οι φαρμακοβιομηχανίες θα μειώσουν κατά 1% τις απαιτήσεις τους, γιατί γι' αυτές προβλέπεται το «clawback και το rebate» βάρος, ενώ οι υπόλοιποι πάροχοι θα υποστούν μειώσεις «από 8% έως 20% επί των οφειλομένων».
Στη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας «διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού θα γίνει σε νέα σύσκεψη στις 11 Φλεβάρη 2013.

ΠΗΓΗ: http://www1.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου