ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

«Φαρμακερά» τα χαράτσια στα φάρμακα

Η μεσοσταθμική συμμετοχή μετά τα νέα μέτρα και την εφαρμογή της «θετικής λίστα εκτιναχτεί σε 37-40%, από 10% που ήταν μέχρι τώρα
Σε αποκλεισμό από τη φαρμακευτική αγωγή που τους συστήνουν οι γιατροί οδηγούν τους αρρώστους (λόγω της υψηλής συμμετοχής στην αγορά των φαρμάκων) τα μέτρα που πήρε η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και θα συμπληρωθούν με την εφαρμογή της λεγόμενης θετικής λίστας. Δηλαδή τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Η θετική λίστα - που συντάχτηκε και αποσύρθηκε - θα είναι έτοιμη τις προσεχείς μέρες περιλαμβάνοντας το 80% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά και διατίθενται μέσω των φαρμακείων. Η νέα λίστα με τις αυξομειώσεις στις τιμές και σε συνδυασμό με την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία θα υποχρεώσει τους ασφαλισμένους να καταβάλουν μεσοσταθμικά για την προμήθεια των φαρμάκων τους το 37-40% της τιμής που πωλούνται στα φαρμακεία. Με δεδομένο ότι η φαρμακευτική δαπάνη με βάση τις συμφωνίες κυβέρνησης - τρόικας έχει καθοριστεί σε 2,88 δισ. ευρώ οι άρρωστοι θα πληρώσουν 1,065 - 1,152 δισ. ευρώ το χρόνο!
Οι συμμετοχές των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, μέχρι τώρα, ήταν έως και 25%. Μεσοσταθμικά αυτή η δαπάνη - πριν τα μνημόνια - ήταν 10%. Με τα μέτρα που πήραν οι τελευταίες κυβερνήσεις η μεσοσταθμική συμμετοχή ανέβηκε σε 16%, με τις νέες ρυθμίσεις η συμμετοχή μπορεί να εκτινάσσεται σε 37-40%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η συμμετοχή μπορεί να ανέλθει μέχρι και 85%, όπως υπογραμμίζουν τεχνοκράτες.
Ενα παράδειγμα: Εστω ένα φάρμακο, πρωτότυπο ή αντίγραφο, που στοιχίζει 50 ευρώ. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου στην αγορά του είναι, το ανώτερο, μέχρι 25%. Δηλαδή ο ασθενής θα πληρώσει 12,5 ευρώ.
Με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία καθιερώνεται η Τιμή Αναφοράς (ΤΑ). Δηλαδή το ασφαλιστικό ταμείο θα αποζημιώνει τον άρρωστο με βάση την ΤΑ. Εστω, δηλαδή, ότι για το αντίστοιχο των 50 ευρώ φάρμακο η ΤΑ θα είναι 20 ευρώ. Ο άρρωστος θα πληρώσει 25% συμμετοχή στην τιμή των 20 ευρώ. Δηλαδή 5 ευρώ. Επιπλέον θα πληρώσει και τη διαφορά (50-20=) 30 ευρώ. Δηλαδή η συνολική συμμετοχή θα είναι 35 ευρώ ή 70%. Υπάρχουν φάρμακα όπου η συμμετοχή εκτινάσσεται σε 85%, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.
Τα υψηλά επίπεδα στα οποία φτάνει το χαράτσωμα των ασθενών παραδέχτηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Κώστας Φρουζής, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρχουν υποφερτά ποσοστά συμμετοχής των πολιτών».
Αμβλυνση της βαρβαρότητας
Αμβλυνση της συγκυβερνητικής βαρβαρότητας, χωρίς σε καμιά περίπτωση να καλύπτει τις εκρηκτικές ανάγκες των ανασφάλιστων, των ανέργων και των μεταναστών, αποτελεί η πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ΣΦΕΕ και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να προσφέρουν φάρμακα σε όσους προσέρχονται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που έχει δημιουργήσει ο ΙΣΑ με το Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής. Μάλιστα θα υπογραφεί και Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του ΙΣΑ και του ΣΦΕΕ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το Γενάρη του 2013 καλύπτοντας, σε πρώτη φάση, 1.500 ανασφάλιστους και ανέργους το μήνα.

 http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=7/12/2012&id=14339&pageNo=16&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου