Το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση κατήγγειλε το ΚΚΕ στη Βουλή
Παρ, 14/12/2012 - 16:20
Τις «θετικές» ψήφους των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης συγκεντρώνει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αφορά στο πρώτο κύμα κατάργησης και συγχώνευσης νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καταργούνται 8 φορείς και συγχωνεύονται 197 νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα. Επίσης με το νομοσχέδιο ιδρύεται γενική γραμματεία που θα έχει την ευθύνη της οργάνωσης και της εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου από τα υπουργεία.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, τόνισε πως το σχέδιο νόμου αποτελεί μέρος των συνολικότερων αναδιαρθρώσεων προκειμένου να διαμορφωθεί μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο στενά δεμένη στους μηχανισμούς της ΕΕ, πιο επιθετική απέναντι στο εργατικό, λαϊκό κίνημα και πιο αυταρχική.
Τόνισε πως οι αλλαγές που δρομολογούνται δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες του λαού. «Οι αλλαγές κινούνται στην κατεύθυνση του επαναπροσδιορισμού των ορίων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στη λογική του περιορισμού των κρατικών δαπανών και τη μεταφορά τους σε ιδιώτες. Καταπατούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων με την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα, τις μειώσεις αποδοχών και τελικά ακόμα και τις απολύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε τη γενική γραμματεία κυβερνητικού έργου ως υπερόργανο με διευρυμένες αρμοδιότητες, με παρέμβαση στην εκτελεστική εξουσία και μεγάλο εύρος έργου. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το μείζον είναι πως το όργανο αυτό στοχεύει στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εφαρμογή της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων.
Τόνισε πως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο αλλά και συνολικά τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον για μια κρατική διοίκηση που θα έχει ως αποστολή της να υπηρετήσει μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού και τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες και τα δικαιώματά του. Πρόσθεσε πως προϋπόθεση γι' αυτό είναι να αλλάξει χέρια η εξουσία.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, τόνισε πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, Αντώνη Μανιτάκη, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα πως η ΔΗΜΑΡ πρωτοστατεί στην αντιλαϊκή επίθεση παρότι προσπαθεί να εμφανιστεί ως κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι.
Το νομοσχέδιο πρόσθεσε, ικανοποιεί τις μεταρρυθμιστικές ανάγκες του κεφαλαίου, οδηγεί σε απόγνωση και αγωνία πολλούς εργαζόμενους στους οργανισμούς αλλά και όσους ωφελούνται από τις υπηρεσίες τους. Ενισχύει, τόνισε, την αβεβαιότητα και κινείται στην κατεύθυνση των περικοπών, των διαθεσιμοτήτων, των απολύσεων.
Ο Χρ. Κατσώτης, στηλίτευσε το γεγονός πως τα περιουσιακά στοιχεία των οργανισμών που καταργούνται ή συγχωνεύονται, θα περάσουν στα αντίστοιχα υπουργεία, από εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ και από εκεί στο μεγάλο κεφάλαιο.
Στάθηκε επίσης στο ζήτημα της συγχώνευσης των μονάδων κοινωνικής φροντίδας σημειώνοντας πως θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με όσους δέχονται τις αντίστοιχες υπηρεσίες. «Παρωχημένους, ονομάζετε τους φορείς που δημιούργησε η ταξική πάλη. Όσους δεν υπηρετούν τη στρατηγική σας, τη στρατηγική της ΕΕ, όσους μπαίνουν εμπόδιο στην ελεύθερη αγορά, στο κεφάλαιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, προκλητικά ισχυρίστηκε πως δε θα απολυθεί ούτε ένας υπάλληλος από τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Πρόσθεσε πως πρόκειται για 2.000 υπαλλήλους περίπου, οι οποίοι θα μετακινηθούν μετά από αξιολόγηση των τυπικών τους προσόντων και με την εγγύηση του ΑΣΕΠ. Σε ό,τι αφορά τους φορείς κοινωνικής πολιτικής, δήλωσε πως η κυβέρνηση τους εξασφαλίζει υγιείς δυνατότητες επιβίωσης. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Όχι μόνο δεν ενεργήσαμε για την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, αντίθετα πήραμε τα αναγκαία μέτρα για να το διασφαλίσουμε με τρόπο ευέλικτο».
Σε ό,τι αφορά την απόλυση των 500 εργαζομένων στο ΙΚΑ, δήλωσε πως η απόφαση του διοικητικού εφετείου για την απόλυσή τους είναι άμεσα εφαρμοστέα. «Η μόνη δυνατότητα είναι να γίνει έφεση. Δυστυχώς δε μπορεί κανείς να την αναστείλει. Γίνονται σκέψεις από όσο ξέρω να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε.