ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αντιλαϊκό ξεσάλωμα για τις ανάγκες των μονοπωλίων
Ασήκωτοι φόροι και χαράτσια. Κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων, απαλλαγών,συντριπτικά χτυπήματα στους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
Τρανταχτέςελαφρύνσεις στα μονοπώλια, επιχειρηματικούς Ομίλους και άλλα σαπρόφυτα

Ομοβροντία από ασήκωτους φόρους και άγρια χαράτσια απέναντι στο εργατικό-λαϊκό εισόδημα εξαπολύει η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή αυτή τη βδομάδα. Τα νέα μέτρα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου στρατηγικού σχεδίου συγκυβέρνησης, ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ) για τη διαμόρφωση φτηνότερης, περισσότερο ευέλικτης εργασίας, τέτοιας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές νόρμες ανταγωνιστικότητας των κοιναγορίτικων και άλλων μονοπωλίων.Η βαρβαρότητα των μονοπωλίων είναι αυτή που σφραγίζει απ' άκρη σ' άκρη το νομοσχέδιο, με τις τελευταίες αντιλαϊκές πινελιές να πέφτουν στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας στο πλαίσιο της διαβούλευσης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.
Η βίαιη συγκέντρωση και απαλλοτρίωση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου κλιμακώνεται με τα παρακάτω :
  • Φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα
  • Πλήρη κατάργηση του γενικού αφορολόγητου ορίου
  • Κατάργηση του αφορολόγητου για τα προστατευόμενα παιδιά
  • Ολοκληρωτικό χτύπημα στις όποιες ελαφρύνσεις τρεμόπαιζαν ακόμη στα πόδια τους
  • Συντριπτικά χτυπήματα στους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, με την απογείωση παλαιότερης κοπής χαρατσιών και με την εφαρμογή νέων.
  • Νέες τρανταχτές φορο-ελαφρύνσεις για τα μονοπώλια, τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, επίσης για μεγαλοεισοδηματίες και άλλα σαπρόφυτα.


Τα παραπάνω θα πρέπει να ιδωθούν όχι μόνο σε συνδυασμό με τα προηγούμενα φορολογικά πακέτα αλλά και σε συνδυασμό με τα μέτρα διάλυσης μισθών, συντάξεων, εργατικών δικαιωμάτων, του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.Η διαμόρφωση συνθηκών μαζικής εξαθλίωσης σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού εξειδικεύεται με τα παρακάτω:
-- Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 σήμερα). Η νέα φορολογική κλίμακα (αποκλειστικά για μισθωτούς - συνταξιούχους) διαμορφώνεται ως εξής:
  • 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, φόρος που μπαίνει από το πρώτο ευρώ.
  • 36% για το εισόδημα 25.000 - 40.000 ευρώ.
  • 40% για τα επιπλέον ποσά.
Να σημειωθεί πως με προηγούμενους νόμους καρατόμησαν το αφορολόγητο όριο από τα 12.000 ευρώ (επίπεδα του έτους 2007) στα 8.000 ευρώ, στη συνέχεια στα 5.000 ευρώ, και έρχονται τώρα να το μηδενίσουν.
Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κάμψει την λαϊκή οργή και αγανάκτηση για τα επάλληλα μέτρα λεηλασίας των μισθών και συντάξεων, επιστρατεύει το ψεύδος και την παραπληροφόρηση, υποστηρίζοντας ότι με το φορολογικό επέρχεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για μισθωτούς και συνταξιούχους. Βέβαια, ακόμα κι αν προς στιγμήν δημιουργηθεί αυτή η αίσθηση, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού:


-- Καταργείται το αφορολόγητο όριο, αυτό που έχει απομείνει, των 5.000 ευρώ και η φορολόγηση του εισοδήματος γίνεται πλέον από το πρώτο ευρώ. Το γεγονός ότι επινοήθηκαν την έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που χορηγείται με φθίνουσα πορεία στους φορολογούμενους, δεν αλλάζει την ουσία της κατάργησης του αφορολογήτου.-- Καταργείται η έκπτωση φόρου για τα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε οικογένεια με ένα παιδί έχει πρόσθετη επιβάρυνση φόρου 200 ευρώ, με δύο παιδιά 400 ευρώ, με τρία παιδιά 700 ευρώ κ.ο.κ., Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα μισθωτού με 2 προστατευόμενα παιδιά και για εισόδημα 20.000. Για τα εισοδήματα του 2011 έχασε 880 ευρώ, πάνω στα οποία έρχονται να βουτήξουν ακόμη ένα 400άρι με τη σούμα να φτάνει στα 1.280 ευρώ. Πολύ χειρότερη διαμορφώνεται η κατάσταση για τα πολύτεκνα λαϊκά νοικοκυριά.
-- Καταργούνται οι «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν για τις στοιχειώδεις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων, νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Μόνο από την κατάργηση των εκπτώσεων για τα νοίκια και τα φροντιστήρια των παιδιών αρπάζουν 200 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό, πάντα σε σχέση με τις φετινές (2012) φορολογικές δηλώσεις. Οι απώλειες και μόνο από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών σε σχέση με το 2011 φτάνουν στα 480 ευρώ. Σε πολλές εκατοντάδες ευρώ φτάνει η κλοπή από την κατάργηση των εκπτώσεων για τόκους στεγαστικού δανείου. «Διατηρούνται» στο σημερινό επίπεδο μόνο οι «απαλλαγές» που αφορούν σε ιατρικά έξοδα.
Αρα, το να μιλάει η κυβέρνηση για ελαφρύνσεις, δεν είναι μόνο παραπλανητικό. Είναι πρόκληση και κοροϊδία.
Σε αντικατάσταση, τάχα, του γενικού αφορολόγητου ορίου, της έκπτωσης που ίσχυε για τα παιδιά, μαζί και των «ελαφρύνσεων» που επίσης καταργούν, σχεδιάζουν τη χορήγηση μιας «σταθερής έκπτωσης φόρου» 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ, η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ και από εκεί και πέρα θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος.
Οι αυτοαπασχολούμενοι
Αυτοαπασχολούμενοι: Επίσης, καταργείται το αφορολόγητο όριο μαζί και οι άλλες «ελαφρύνσεις», όπως και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά.
Το «τέλος επιτηδεύματος», το χαράτσι που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεβαίνει σε νέα εξουθενωτικά επίπεδα και εκτινάσσεται στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και στα 400 ευρώ στις άλλες περιοχές).
Για παράδειγμα, εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ (αφορολόγητο μέχρι πέρυσι) θα μπαίνει φόρος 1.300 ευρώ. Μαζί με τα 650 ευρώ για το χαράτσι του «επιτηδεύματος» ο φόρος φτάνει στα 1.950 ευρώ. Ετσι ο αυτοαπασχολούμενος με τα 5.000 ευρώ επιβαρύνεται με χαράτσι στο 39%! Ανάγλυφα προκύπτει η ταξική επιλογή για τη βίαιη έξοδο αυτοαπασχολούμενων και μικροεπιχειρηματιών από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας» και για τη συγκέντρωση της πίτας από τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα), το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ (από 500 ευρώ). Είναι φόρος που θα τον πληρώνει κάθε επιχείρηση, ανεξάρτητα από μέγεθος και τζίρο, είτε έχει 1 εργαζόμενο είτε είναι ΑΕ! Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Φτωχομεσαίοι αγρότες: Τα νέα μέτρα κινούνται με κατεύθυνση το γενικευμένο αποχαρακτηρισμό των «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών», τους οποίους και εξομοιώνουν με τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Ολα όσα ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους -κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων, «ελαφρύνσεων»- θα ισχύσουν και για τους φτωχούς αγρότες. Ηδη από τώρα προβλέπουν και τα επόμενα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το 2014: Στο 13% μπαίνει ο φόρος από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος», όπως αυτό θα προκύπτει μετά την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τα γεωργικά εισοδήματα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και στη βάση των λογιστικών βιβλίων που θα γίνει υποχρεωτική. Η επίθεση στο αγροτικό εισόδημα για το 2013 κλιμακώνεται και με προηγούμενους νόμους, όπως με τη διόγκωση των ειδικών φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, την καρατόμηση των προβλεπόμενων επιστροφών ΦΠΑ κ.ά.
Επιχειρηματικά κέρδη: Προβλέπεται συρρίκνωση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη, μεσοσταθμικά πάνω από 7 εκατοστιαίες μονάδες, με μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 25% στο 10%, κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες και με τη διαμόρφωση του συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη στο 26% (από 20%). Η διάταξη «φωτογραφίζει» τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Ετσι κι αλλιώς, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, την ανυπαρξία κερδών ή ακόμη και την εμφανιζόμενη χασούρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε τσακιστή δεκάρα.
Σύμφωνα με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:
-- Διπλασιάζουν το χαράτσι για τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα καταφέρουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ύψος αποδείξεων λιανικής (25% του ετήσιου εισοδήματος). Πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπει» επιβάλλουν πρόστιμο με συντελεστή 21%, από 10% πέρυσι.
-- «Μειώσεις» προβλέπονται για τις λεγόμενες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, τις οποίες όμως πέρυσι είχαν φροντίσει να απογειώσουν στα ύψη. Ετσι, η «ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη» ορίζεται πλέον σε 2.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 3.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
-- Αυτοτελής φορολόγηση 10%, από το πρώτο ευρώ, προβλέπεται στα εισοδήματα από νοίκια. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι και αυτοί που δηλώνουν πολύ υψηλό εισόδημα από ενοίκια καθώς με την καθιέρωση ξεχωριστής κλίμακας για τη φορολόγησή τους ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης δεν ξεπερνά το 33%.
-- Αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων από το 10% στο 15%
-- Ο φόρος στους μισθούς για τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού αυξάνεται σε 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα.
Το ...επίδομα τέκνων
Επίδομα παιδιών: Απάτη ολκής είναι η κυβερνητική προπαγάνδα για την «ενίσχυση» των λαϊκών νοικοκυριών με παιδιά. Πρόκειται για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και της εξαθλίωσης που παράγει η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου. Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο έδωσαν αποφασιστικό χτύπημα, με τη συρρίκνωση των εισοδηματικών κριτηρίων. Ολόκληρο το επίδομα που διαφημίζει η συγκυβέρνηση ισχύει μόνο για οικογενειακά εισοδήματα μέχρι τα 6.000 ευρώ το χρόνο, χαμηλότερα ακόμη και από το επίσημο όριο της φτώχειας.
Οι οικογένειες που έχουν συνολικό εισόδημα 6.000 μέχρι 12.000 ευρώ παίρνουν τα 2/3 του επιδόματος και όσες οικογένειες έχουν εισόδημα 12.000- 18.000 ευρώ θα παίρνουν το 1/3 του επιδόματος. Κοντολογίς, η διοχετευόμενη από τη συγκυβέρνηση πληροφόρηση για αύξηση των επιδομάτων στα πολύτεκνα λαϊκά νοικοκυριά είναι σκέτη κοροϊδία, αφού, με δυο λόγια, για να δικαιούται κάποια οικογένεια ακόμα και αυτά τα ψίχουλα θα πρέπει να έχει εισόδημα μέχρι 500 ευρώ το μήνα!!!
Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ
Από τα κιτάπια του κεφαλαίου είναι οι συνταγές διαχείρισης του φορολογικού συστήματος που προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε πρόσφατη (9/11) ημερίδα του ΙΟΒΕ (οργάνου του ΣΕΒ) ο τομεάρχης «ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας» και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, εστίασε στα παρακάτω:
  • Στην ανάγκη να «υπάρχει ενιαίος τρόπος φορολόγησης για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος». Πρόσθεσε ότι το «ίδιο πρέπει να συμβεί και για τις εταιρείες, ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών τους». Τέτοιου είδους θέσεις και απόψεις όχι μόνο δεν έχουν την παραμικρή οσμή ...αριστερής πρότασης, αλλά είναι επιλογές βγαλμένες από τα κιτάπια του κεφαλαίου, επιταγές που η συγκυβέρνηση ετοιμάζει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή.
  • Το εισόδημα των φυσικών προσώπων, είτε μισθός και σύνταξη, είτε κέρδη από μετοχές και μερίσματα, είτε κάποιο μικρό ή μεγάλο εισόδημα από νοίκι, θα φορολογείται, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, με «ενιαίο τρόπο και ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος», δηλαδή με βάση μια φορολογική κλίμακα.
  • Ενιαία φορολόγηση για τις εταιρείες «ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά τους» που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ταυτόχρονα και το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η συγκυβέρνηση. Το όποιο φραστικό περιτύλιγμα, για ...«ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά τους», είναι μια θέση αντιδραστική που συμβάλει στην άμεση ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, αφού στην πράξη μεταφράζεται τόσο με την κατάργηση του αφορολόγητου των αυτοαπασχολούμενων, όσο και τη φορολόγηση του μικρού μπακάλικου της γειτονιάς με την πολυεθνική, στον τομέα των τροφίμων. Πρακτικά η πρόταση οδηγεί στην «ενιαία» φορολόγηση του μεροκάματου που βγάζει ο μπακάλης, με τα υπερκέρδη της πολυεθνικής.
  • Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως το «ελληνικό φορολογικό σύστημα έχει μεν ευρωπαϊκή δομή, αλλά απέχει πολύ στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του», με «ροπή στη φοροαποφυγή». Η φοροαπαφυγή είναι και το σαθρό πρόσχημα της συγκυβέρνησης και των κάθε είδους διαχειριστών προκειμένου να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα.
  • Υποστήριξε πως με «διάφορες προφάσεις ποτέ δεν επιδιώχθηκε πραγματική μεταρρύθμιση»...
Ο λαός πρέπει να αποτινάξει τις αυταπάτες. Με τα μονοπώλια να αλωνίζουν στο επίπεδο της οικονομίας και της παραγωγής καμία «φιλολαϊκή» διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει. Από τη δική μας την πλευρά μοναδική λύση είναι η πάλη για να αναχαιτίσουμε τα βάρβαρα μέτρα, η ρήξη και η ανατροπή, με λαϊκή εξουσία, χωρίς τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές και τις κρίσεις τους.

Ανδέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ
 
 
ΠΗΓΗ:http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=9/12/2012&id=14342&pageNo=6&direction=1
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου