ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ρυθμίσεις δανείων

Ρυθμίσεις δανείων: Σε ποια λύση καταλήγουν κυβέρνηση και τράπεζες


Περίοδο χάρητος τεσσάρων ετών, επιτόκιο 1,5% και μηνιαία δόση κάτω από τα 200 ευρώ περιλαμβάνει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για την ρύθμιση των στεγαστικών και των ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων.


Οι ρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν τελούν σε κάθε περίπτωση υπό την αίρεση της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για να ισχύσουν.
Οπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, στη σύσκεψη που είχε σήμερα με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, οι αλλαγές που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στην αγορά από τις αρχές του 2013, εφόσον εγκριθούν.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης η ρύθμιση θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη εξαρτημένη σχέση εργασίας (μπλοκάκια), το οικογενειακό εισόδημα των οποίων θα πρέπει να είναι έως 25.000 ευρώ και να έχει μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2010 τουλάχιστον κατά 35%.
Κατά την περίοδο χάριτος ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους του δανείου με όριο το 30% του εισοδήματός του. Σε περίπτωση που η δόση υπερβαίνει το ποσοστό αυτό θα είναι χαμηλότερη.
Στη ρύθμιση εντάσσεται η πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξίας της οποίας για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ, ενώ για τους πολύτεκνους τις 200.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στην προωθούμενη ρύθμιση εντάσσονται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια όπως άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι, ενώ οι άνεργοι κατά την περίοδο χάριτος δεν θα καταβάλλουν δόση.
Επίσης, η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει την επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013.
Παράλληλα σχεδιάζεται η τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό θα αρκεί η σύμφωνη γνώμη του 51% των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι του 100% αυτών που απαιτούνταν μέχρι σήμερα.
Επιπλέον την ημέρα που θα καθορίζεται η δικάσιμος ο δανειολήπτης θα ξεκινά να καταβάλλει ελάχιστο ποσό, το οποίο θα είναι στο 10% της προηγούμενης δόσης που είχε οριστεί με την τράπεζα, με ελάχιστη δόση τα 40 ευρώ το μήνα και το ποσό θα μετρά για το κεφάλαιο.
Παράλληλα καταργείται ο Τειρεσίας με τη μορφή που ισχύει σήμερα.
Στις προωθούμενες αλλαγές εντάσσεται και η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με προγράμματα που θα βγάλει η κάθε τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου