ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Pierre-Gustave-Gaspard Joly - O πρώτος Ταξιδιώτης Φωτογράφος 1839

ΤΕΤΑΡΤΗ 8-11-2017


 To 1839 που ήταν η χρονιά ορόσημο για την φωτογραφία βρισκόταν στο Παρίσι ένας πραγματικά μυθιστορηματικός τύπος, ο Pierre-Gustave-Gaspard Joly. 

Επειδή είχε παντρευτεί μια αριστοκράτισσα  στον Καναδά (μια από τις 3 χάριτες του Κεμπέκ σύμφωνα με τις αναφορές της εποχής, την Julie-Christine Chartier de Lotbinière), είχε κολλήσει στο δικό του όνομα και το επίθετο της γυναίκας του. De Lotbinière.


Ο Pierre-Gustave ήταν ένας σπάνιος ταξιδιώτης για την εποχή του. Η οικογένεια του ασχολούνταν με το εμπόριο κρασιού και ο ίδιος από μικρός ταξίδευε σε διάφορες χώρες για να βρει νέες αγορές και για να κάνει νέες συμφωνίες. 

Στην αρχή στην Ευρώπη. Από την Ελβετία όπου γεννήθηκε, στην Γαλλία, την Γερμανία, τη Σουηδία, τη Πολωνία, την Ρωσία, αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό στην νότια Αμερική, στις  ΗΠΑ και στον Καναδά.

Οι πρώτες φωτογραφίες της Ακρόπολης
Οι πρώτες φωτογραφίες της Ακρόπολης – Από τις στήλες του Ολυμπίου Διός


Οι πρώτες Φωτογραφίες της Ακρόπολης και της Αθήνας. Οκτώβριος 1839.

Το 1839 αυτός ο πολυταξιδεμένος τύπος βρισκόταν στο Παρίσι προγραμματίζοντας ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή. Στο Παρίσι έμαθε για την φωτογραφία και την μέθοδο της daguerreotype που μόλις είχε ανακοινωθεί στην γαλλική ακαδημία. 

Αμέσως προμηθεύτικε τον απαραίτητο εξοπλισμό από τον Noël Paymal Lerebours, με σκοπό να τραβήξει φωτογραφίες τις αρχαιότητες από τα μέρη που θα περνούσε.

Μέσω Μάλτας έφτασε στον Πειραιά τον Οκτώβριο του 1939 και είναι ο πρώτος φωτογράφος που τράβηξε φωτογραφίες της Ακρόπολης και της Αθήνας. 


Από εκεί συνέχισε στην Αίγυπτο και έπειτα στους Άγιους Τόπους, στη Συρία και την Τουρκία. 
Τράβηξε συνολικά 92 φωτογραφίες σε αυτό το ταξίδι που κάποιες από αυτές εκδόθηκαν από τον Lerebours στο βιβλίο Excursions daguerriennes (1840–41), και κάποιες άλλες από τον αρχιτέκτονα Hector Horeau στο βιβλίο του Panorama from Egypt and Nubia (1841).

Οι πρώτες φωτογραφίες της Ακρόπολης
Οι πρώτες φωτογραφίες της Ακρόπολης – Ο Παρθενώνας
Μετά από αυτό το ταξίδι δεν φαίνεται να έχει ξαναφωτογραφήσει. Ο ενθουσιασμός με την ανακάλυψη της φωτογραφίας έκανε πολλούς να ασχοληθούν με την ταξιδιωτική φωτογραφία. 

Ειδικά οι γάλλοι εκδότες χρηματοδοτούσαν φωτογράφους που είχαν την διάθεση να ταξιδέψουν. 

Όμως οι φωτογραφίες του ο Pierre-Gustave-Gaspard Joly de Lotbinière από την Αθήνα, όλα δείχνουν ότι είναι οι πρώτες ταξιδιωτικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν. 

Στο ταξίδι του που συνεχίστηκε μετά την Ελλάδα ήταν μαζί και με άλλους φωτογράφους που ταξίδευαν με τον ίδιο σκοπό.  Οι πρώτες φωτογραφίες της Αθήνας και της Ακρόπολης κάνουν τον ο Pierre-Gustave-Gaspard Joly τον πρώτο ταξιδιώτη φωτογράφο στην ιστορία της Φωτογραφίας.

Οι πρώτες φωτογραφίες της Ακρόπολης
Οι πρώτες φωτογραφίες της Ακρόπολης – Τα προπύλαια



ΠΗΓΗ. photographyinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου