ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Ο πήλινος στρατός του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας



H ανθρωπότητα υποκλίνεται σε ένα μοναδικό μνημείο, τους 8.000 πήλινους στρατιώτες που φυλάσσουν το βασιλιά τους, τον Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang), για περισσότερα από 2000 χρόνια.
 
Το μνημείο που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από την UNESCO, είναι ένα από τα γνωστότερα της Κίνας.

Ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας, που το 221 π.Χ. είχε ήδη ενοποιήσει όλες τις μαχόμενες κινέζικες πολιτείες σε μία χώρα, της οποίας έδωσε το όνομά του, Κίνα.
Ο Τσιν Σι Χουάνγκ έστρεψε την πολιτική του στην οργάνωση της αυτοκρατορίας του, στην αποπεράτωση του Σινικού Τείχους.

Οι περίπου 8.000 στρατιώτες έχουν διαφορετικό ύψος και βρίσκονται περίπου 1.500 μέτρα από τον τάφο κινέζου αυτοκράτορα. Οι πήλινες φιγούρες έχουν ύψος περίπου 1 μέτρο και 80 εκατοστά και άλλες, κυρίως αυτές που απεικονίζουν υψηλόβαθμους αξιωματικούς αγγίζουν και το 1 μέτρο και 95 εκατοστά.

Ο κάθε στρατιώτης έχει διαφορετικό πρόσωπο. Η αμφίεσή του δηλώνει τη φυλή και την καταγωγή του. Ως πρότυπα για την κατασκευή τους λήφθηκαν οι αληθινοί στρατιώτες του πρώτου κινέζου αυτοκράτορα. 

Στο έργο τους συντροφεύουν περίπου 130 πήλινα άρματα με 520 άλογα και 150 άλογα ιππικού.

Ο πήλινος στρατός υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε περίπου το 210 πΧ. Περίπου 700.000 εργάτες εργάζονταν επί 38 χρόνια για τη κατασκευή του.

Ο ιστορικός Sima Qian (145-90 π.Χ.) αναφέρει ότι η κατασκευή του μαυσωλείου, ξεκίνησε το 246 π.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Τσιν Σι Χουάνγκ ήταν 13 ετών.

 Ο αυτοκράτορας πέθανε σε ηλικία 49 ετών και καθόλη τη διάρκεια της ζωής του είχε επιστρατεύσει κάθε λογής μάγο προκειμένου να βρει το ελιξίριο της νεότητας.




Πότε ανακαλύφθηκε ο πήλινος στρατός

Όλα ξεκίνησαν το 1974 όταν κινέζοι αγρότες προσπάθησαν να ανοίξουν πηγάδι. Αντί για νερό έπεσαν πάνω σε μία μοναδική «πηγή» με πήλινους στρατιώτες.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως λάκκο μήκους 230 μέτρων με 11 διαδρόμους και τουλάχιστον 6.000 πήλινα αγάλματα στρατιωτών του πεζικού. 

Στο δεύτερο λάκκο που βρέθηκε ακριβώς δίπλα υπήρχαν τοξότες, όρθιοι και γονατιστοί και ιππείς με τα άλογα τους. Επίσης βρέθηκαν και αρματηλάτες μαζί με ορισμένους πεζούς και ένας τρίτος λάκκος με 68 φιγούρες που ίσως αποτελούσαν το αρχηγείο του στρατού.

Το μαυσωλείο επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 2.000.000 τουρίστες.





ΠΗΓΗ. cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου