ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΕΣΟΔΑ ΕΦΚΑ - ΕΤΕΑΕΠ - Απογείωση της αφαίμαξης ασφαλισμένων και συνταξιούχων

ΠΕΜΠΤΗ 22-6-2017


Η παραπέρα αφαίμαξη των εργαζομένων και των συνταξιούχων, μέσα από το σφοδρό χτύπημα των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία που παρουσίασαν την περασμένη Τρίτη ο διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Θ. Μπακαλέξης και ο πρόεδρος Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) Θ. Καποτάς, ενημερώνοντας σχετικά τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.


Ο διοικητής του ΕΦΚΑ σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου 5μήνου του 2017 «τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών, εκτός μισθωτών κεντρικής διοίκησης, ανήλθαν σε 2,436 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου των 2,207 δισ. ευρώ». 

Δηλαδή οι εισπράξεις «υπερέβησαν από μισθωτούς κατά 229 εκατ. ευρώ το στόχο, ή κατά 10,4%». 

Οσον αφορά την απόδοση ακόμα και αυτών των τσεκουρωμένων συντάξεων, ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 138.899 αιτήσεις συνταξιοδότησης. 
Από αυτές οι 60.957 είναι πριν την ισχύ του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΕΠ ανέφερε όσον αφορά το επικουρικό ότι «έχουμε 126.000 εκκρεμότητες, συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ», σημειώνοντας ότι «δεν μπορώ να πω ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε στον πολίτη αυτά που οφείλουμε και να δώσουμε τα λεφτά του στην ώρα τους».

Συμπληρώνοντας ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, για να υπεραμυνθεί της αντιασφαλιστικής «μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης, επιδόθηκε στο γνωστό εμπαιγμό ότι «οι κατώτατες συντάξεις αυξήθηκαν», αφού «364 χιλιάδες συντάξεις, μετρημένες, θα έχουν τουλάχιστον 48 ευρώ αύξηση». 

Εφτασε μάλιστα να πει ότι το «πάγωμα» των συντάξεων για έναν ακόμα χρόνο, που ψήφισε η κυβέρνηση συμπληρωματικά του 4ου μνημονίου, αποτελεί «επιβεβαίωση των προβλέψεων για καλή πορεία της οικονομίας, που θα επιφέρει αυξήσεις στις συντάξεις, και αυτό θα γίνει και θα αποδειχθεί ότι θα γίνει»!


 Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Απαντώντας στον εμπαιγμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε: «Να θυμίσω στον υπουργό ότι ήταν 720 ευρώ η κατώτερη σύνταξη», 486 ευρώ συν 230 ευρώ ΕΚΑΣ, «και τώρα είναι 345 η εθνική συν 69 ευρώ η ανταποδοτική, 414 ευρώ» (...) Δεν μπορεί να μας λέει ψέματα, ότι θα αυξηθεί κιόλας».

Οσον αφορά τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, επισήμανε ότι «οι δύο οργανισμοί επιβεβαίωσαν τη θέση μας ότι είναι εργαλεία για τη μείωση της συμμετοχής των εργοδοτών και του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση. 

Είναι γνωστό ότι για τους μονοπωλιακούς ομίλους οι συντάξεις είναι βάρος, ενώ οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις είναι πηγή νέων κεφαλαίων». 
Εξάλλου, πρόσθεσε, «ο ΕΦΚΑ αρχίζει με έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το πρόσφορο έδαφος για να δικαιολογούνται οι νέες περικοπές και βέβαια η νέα επιβάρυνση, μέσα από τη ληστεία των ίδιων των ασφαλισμένων και των εργαζομένων».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι έχει στοιχίσει στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους η αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, που ήρθε να προστεθεί στον ενταφιασμό της 13ης και 14ης σύνταξης. 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει στα άτομα με αναπηρία για την «πλήρη αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις αναπηρικές συντάξεις», την οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση για μέσα στο 2017, αλλά και στο αίσχος με την περικοπή των συντάξεων χηρείας.

Σημείωσε πως συνολικά η κυβέρνηση προχωρά σε μεγάλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, υλοποιώντας το σχεδιασμό για μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική και όχι κοινωνική ευθύνη.

Αναφορά έκανε και στους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, σημειώνοντας ότι είναι «στον αέρα», αφού δεν έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις για τη μεταφορά τους σε αυτόν τον οργανισμό.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου