ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

«Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στη Σοβιετική Ένωση

ΣΑΒΒΑΤΟ 24-6-2017



Ως τα μέσα περίπου του 1941 η φασιστική Γερμανία είχε επιβάλει την κυριαρχία της πάνω στο απέραντο έδαφος που επεκτείνεται από τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού ως τα σοβιετικά σύνορα και από το Νάρβικ ως την Κρήτη. 

Στην Ευρώπη συνέχιζε τον αγώνα μόνο η Αγγλία. Οι λαοί των χωρών που είχαν καταλάβει οι φασίστες επιδρομείς, έκαναν τότε μόλις τα πρώτα βήματα στο δρόμο της Αντίστασης. 

Η οικονομία των χωρών αυτών, καθώς και των κρατών – δορυφόρων, εξυπηρετούσε τις στρατιωτικές στρατηγικές ανάγκες της Γερμανίας. Οι χιτλερικές ένοπλες δυνάμεις, που είχαν συσσωρεύσει πολεμική πείρα δυο χρόνων, φαίνονταν ανίκητες.

Το μοναδικό κράτος που εμπόδιζε το γερμανοφασιστικό ιμπεριαλισμό να επιβάλει απόλυτη κυριαρχία σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν η Σοβιετική Ενωση. Τον Ιούνιο του 1941 η χιτλερική Γερμανία είχε τελειώσει τις τελευταίες προετοιμασίες για τον πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ.

Στις 22 Ιούνη 1941, τα ξημερώματα, η φασιστική Γερμανία επιτέθηκε δόλια κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Χιλιάδες κανόνια άνοιξαν πυρ εναντίον των συνοριακών φυλακίων και οχυρώσεων. Αεροπλάνα με τη σβάστικα στα φτερά βομβάρδισαν μαζικά το Κίεβο, το Ζιτόμιρ, τη Σεβαστούπολη, το Μινσκ, το Σμολένσκ, τη Ρίγα, το Κάουνας και άλλες πόλεις. Τα ναζιστικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα της ΕΣΣΔ. 

Το «σχέδιο Μπαρμπαρόσα» είχε τεθεί σε ενέργεια. Μόνο αφού πέρασε μιάμιση ώρα ύστερα από την επίθεση, η γερμανική κυβέρνηση κήρυξε τυπικά τον πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ, μέσω του πρεσβευτή της στη Μόσχα. 

Στις 22 Ιούνη, ανήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δημοσίευσε μια ψεύτικη εξήγηση για τα αίτια της επίθεσης: «Για να σώσουμε όλο τον παγκόσμιο πολιτισμό από το θανάσιμο κίνδυνο του μπολσεβικισμού». 

Μετά τη Γερμανία μπήκαν στον πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ενωσης η Ιταλία, η Ρουμανία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία. Τον πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ κήρυξε και η φασιστική κυβέρνηση της Σλοβακίας, ενώ η κυβέρνηση του Βισύ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις. 

Είχε αρχίσει η εκστρατεία των φασιστικών κρατών εναντίον του σοσιαλιστικού κράτους.
Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας και των άλλων συμμάχων της ενάντια στη Σοβιετική Ενωση είναι και η αρχή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, που έληξε με τη μεγαλειώδη νίκη του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού.

Η φοβερή μάχη του Στάλινγκραντ έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ του Κόκκινου Στρατού και των συμμαχικών όπλων, κάτι που ήρθε λίγους μήνες αργότερα να επιβεβαιώσει η τιτανομαχία των τεθωρακισμένων στο Κουρσκ. 

Η «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» είχε λήξει, με τη Σοβιετική Ενωση να θρηνεί περίπου είκοσι εκατομμύρια νεκρούς -ήτοι το 10% του πληθυσμού της από τους οποίους οι μισοί ήταν άμαχοι- και τον Κόκκινο Στρατό να βρίσκεται στην καρδιά του Γ” Ράιχ. 

Τρία εκατομμύρια Γερμανοί στρατιώτες δεν γύρισαν ποτέ στα σπίτια τους. 
Η κολοσσιαίων διαστάσεων εισβολή που είχε σχεδιάσει ο Αδόλφος Χίλτερ, τελικά εξελίχθηκε στο ακριβώς αντίθετο από αυτό που είχε ονειρευτεί.


ΒΙΝΤΕΟ





ΠΗΓΗ.imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου