ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Με εισόδημα κάτω από 700 ευρώ μεικτά οι μισοί συνταξιούχοι...

ΚΥΡΙΑΚΗ 28-5-2017


 

...και 4 στις 10 κύριες συντάξεις κάτω από 500 ευρώ μεικτά, όταν μάλιστα δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα οι νέες περικοπές των τελευταίων δύο χρόνων.







 Ενας στους δύο συνταξιούχους έχει συνολικό εισόδημα από συντάξεις (κύρια, επικουρική και τυχόν μερίσματα) κάτω από 700 ευρώ μεικτά. 

Ακόμα χειρότερα, ένας στους τέσσερις συνταξιούχους λαμβάνει συνολικά κάτω από 500 ευρώ μεικτά!

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την ανάλυση των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για το μήνα Δεκέμβρη του 2016, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα, ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση (είχαν να δημοσιευτούν στοιχεία από το καλοκαίρι του 2015).

Σε αυτήν την κατάσταση έχουν ρίξει τους συνταξιούχους οι αλλεπάλληλες περικοπές των τελευταίων χρόνων, οι οποίες επιβλήθηκαν απ' όλες τις αστικές κυβερνήσεις, με στόχο την «ελάφρυνση» των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς και την «ελάφρυνση» του αστικού κράτους, με το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης προς το δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Με δυο λόγια, ρημάζουν τις συντάξεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα του κεφαλαίου, για να του εξασφαλίζουν μεγαλύτερα περιθώρια κρατικής στήριξης και να του ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας...

Τα αποτελέσματα της επίθεσης διαρκείας στο Ασφαλιστικό
 
Οπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και οι αλλεπάλληλες περικοπές διαμόρφωσαν μια μεγάλη ομάδα συνταξιούχων, που είτε ζούνε σε συνθήκες φτώχειας είτε κινδυνεύουν απ' αυτή, ενώ συνολικότερα η αντιασφαλιστική επίθεση έχει πετσοκόψει τις συντάξεις για τις οποίες δούλεψαν σκληρά και κατέβαλλαν εισφορές επί δεκαετίες οι σημερινοί απόμαχοι της δουλειάς.

Συγκεκριμένα:

-- Από το σύνολο των συνταξιούχων, το οποίο ανέρχεται στα 2,631 εκατομμύρια άτομα, το 48%, δηλαδή 1,264 εκατομμύρια συνταξιούχοι, τον περασμένο Δεκέμβρη πήραν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ μεικτά.

-- Από αυτούς, μάλιστα, οι 717 χιλιάδες συνταξιούχοι (το 27,3% του συνόλου των συνταξιούχων) πήραν κάτω και από 500 ευρώ μεικτά!

Να υπογραμμίσουμε ότι στα ποσά αυτά αθροίζονται κύριες και επικουρικές ή μερίσματα, όταν πρόκειται για συνταξιούχους του Δημοσίου. 

Από αυτές τις συντάξεις - ψίχουλα πρέπει να αφαιρεθεί επιπλέον ένα ποσό 8% (μεσοσταθμικά) λόγω των κρατήσεων υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ) και υπέρ ΑΚΑΓΕ, καθώς και ο φόρος που αναλογεί σε κάθε συνταξιούχο.

Συνολικά, το μέσο μηνιαίο εισόδημα των 2,631 εκατομμυρίων συνταξιούχων, τον περασμένο Δεκέμβρη, πριν ενσωματωθεί το νέο «μαχαίρι» που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα, είναι μόλις 819,4 ευρώ μεικτά (μαζί με το φόρο που αναλογεί). 

Το συνολικό εισόδημα για το Δεκέμβρη του 2016 των 2,631 εκατ. συνταξιούχων διαμορφώθηκε στα 2,155 δισ. ευρώ, ενώ σε ανάλογα επίπεδα ήταν οι συντάξεις και για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2016, για τους οποίους ανακοινώθηκαν τα σχετικά στοιχεία.

Νέες περικοπές στον ορίζοντα
 
Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω εισοδήματα των συνταξιούχων προέρχονται από τις «παλιές» συντάξεις, που καταβάλλονται μαζί με τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ δεν περιλαμβάνονται οι «νέες» μειωμένες συντάξεις, καθώς τέτοιες δεν έχουν ακόμα εκδοθεί.

Ομως, με το 4ο μνημόνιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα:

-- Το 2019 θα επιβληθούν νέες περικοπές σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, καθώς η «προσωπική διαφορά» σε άλλες περιπτώσεις θα κοπεί τελείως και σε άλλες θα μειωθεί, φτάνοντας και σε μειώσεις συντάξεων κατά 18%, δηλαδή πάνω από δύο συντάξεις το χρόνο!

-- Παράλληλα, από το 2019 καταργούνται και τα οικογενειακά επιδόματα των συνταξιούχων, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο το εισόδημά τους.

Την ίδια στιγμή, οι νέες συντάξεις που θα αρχίσουν να εκδίδονται με βάση το νόμο 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου») θα είναι και αυτές κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με τις παλιότερες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι «νέες» συντάξεις σε σύγκριση με τον παλιό τρόπο υπολογισμού θα είναι μειωμένες από 5% έως 25%!

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η νέα μείωση του αφορολόγητου, στα όρια της επίσημης φτώχειας, η οποία θα χτυπήσει ακόμα και τους συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα 475 ευρώ!

Η πορεία των κύριων συντάξεων
 
Με δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων λαμβάνει μόνο κύρια σύνταξη, χωρίς να λαμβάνει επικουρική, αλλά και επειδή οι παρεμβάσεις στις επικουρικές και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων τείνουν να τα εξαφανίσουν, έχει σημασία να εξετάσουμε χωριστά και την πορεία των κύριων συντάξεων. 

Η χωριστή αυτή εξέταση πρέπει να γίνει, με δεδομένο επίσης ότι στο νέο σύστημα δεν υπάρχει καμία εγγύηση (ούτε τυπική) για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων.

Ετσι από τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» προκύπτει πως τέσσερις στις δέκα κύριες συντάξεις βρίσκονται κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά.

Και εδώ ισχύουν τα ίδια, όπως και για τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων, αφού στην τσέπη τους φτάνουν ακόμα μικρότερα ποσά, καθώς εκτός από τον αναλογούντα φόρο θα πρέπει να αφαιρεθούν οι κρατήσεις που γίνονται στους συνταξιούχους για την Υγεία και η αντίστοιχη εισφορά στον ΑΚΑΓΕ.

Ειδικότερα, περίπου 1,2 εκατομμύρια κύριες συντάξεις έχουν συρρικνωθεί σε επίπεδα κάτω των 500 ευρώ μεικτά, με τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών να συγκεντρώνονται σε ποσά από 334 έως 384 ευρώ μεικτά.

Ακόμα, 962.000 κύριες συντάξεις κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ μεικτά, με την πλειοψηφία τους να συγκεντρώνεται γύρω από την περιοχή των 679 ευρώ έως 718 ευρώ μεικτά.

Ετσι, τον περασμένο Δεκέμβρη, η μέση κύρια σύνταξη που έδωσε ο ΕΦΚΑ ήταν μόλις 722,03 ευρώ μεικτά, η μέση κύρια σύνταξη γήρατος 812,11 ευρώ μεικτά, η μέση κύρια σύνταξη θανάτου (χηρείας) 507,41 ευρώ μεικτά και η μέση αναπηρική σύνταξη 564,24 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα, η μέση επικουρική σύνταξη για τους 1,252 εκατ. δικαιούχους συρρικνώθηκε στα 170,93 ευρώ μεικτά, ενώ το μέσο μέρισμα για τους 409.620 μερισματούχους σχεδόν εξαϋλώθηκε στα 97,86 ευρώ μεικτά.

Ειδικότερα, στο πρώην ΙΚΑ (το μεγαλύτερο μέχρι την ενοποίηση Ταμείο), η μέση κύρια σύνταξη, το Δεκέμβρη, διαμορφώθηκε στα 701,8 ευρώ μεικτά. Αν απ' αυτό το ποσό αφαιρέσουμε τις κρατήσεις για την Υγεία (ΕΟΠΥΥ) και υπέρ ΑΚΑΓΕ, η μέση κύρια σύνταξη περιορίζεται στα 645,6 ευρώ προ φόρου...

Τέλος, σύμφωνα με το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» - και παρά τους σχετικούς προπαγανδιστικούς μύθους - το 73,9% των σημερινών συνταξιούχων έχουν ηλικία πάνω από τα 66 έτη, ενώ ακόμα 12% έχουν ηλικία μεταξύ 61 και 65 ετών. 

Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων που έχουν μικρότερη ηλικία, είτε είναι δικαιούχοι σύνταξης θανάτου είτε είναι δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου