ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι

ΔΕΥΤΕΡΑ 27-2-2017




Οι εβδομάδες της Αποκριάς στο γραφικό Γαλαξίδι γιορτάζονται κάθε χρόνο σε εορταστικό κλίμα, με τα καρναβαλικά δρώμενα να διοργανώνονται σε κάθε γωνιά του γραφικού αυτού οικισμού, που κατακλύζεται από χρώματα και θετική ενέργεια.

Ένα από τα πιο ξακουστά έθιμα της περιοχής είναι τα αλευρομουτζουρώματα, που αναβιώνουν κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα, δίνοντας μια ξεχωριστή διάσταση στα Γαλαξιδιώτικα Κούλουμα!

Λέγεται ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στη βυζαντινή εποχή, όταν οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπα τους, ενώ άλλοι το συνδέουν με την ακμή της ναυτικής παράδοσης στο Γαλαξίδι το 1840, όταν οι ναυτικοί που ταξίδευαν στη Σικελία υιοθέτησαν τα έθιμα της γειτονικής χώρας.

Διάσημο σε όλη την Ελλάδα, το έθιμο γιορτάζεται από τους κατοίκους της πόλης τουλάχιστον τους τελευταίους δυο αιώνες, καθιστώντας τον προορισμό έναν από τους πιο δημοφιλείς για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Λίγο μετά το μεσημέρι αυτής της ημέρας, τα στενά δρομάκια και το λιμάνι του οικισμού μετατρέπονται σε «εμπόλεμη ζώνη»! Οι ντόπιοι χωρίζονται σε ομάδες, ντυμένοι με παλιά ρούχα και έχοντας τα πρόσωπα τους βαμμένα με κάρβουνο, λουλάκι ή βερνίκι παπουτσιών και ξεκινά η μάχη με το φούμο και το χρωματιστό αλεύρι!

Ξεκινώντας από τα σοκάκια, η μεγάλη «μάχη» δίνεται στο λιμάνι της πόλης, όπου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει από κοντά το μοναδικό αυτό έθιμο.





Σύννεφα αλευριού και το πυκνό νέφος από φούμο καλύπτει τον ουρανό, σε σημείο που οι συμμετέχοντες δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο! 
Η χρωματιστή μάχη δεν κάνει διακρίσεις και πολλές φορές σε αυτήν εμπλέκονται και οι επισκέπτες, που ενθουσιάζονται από την πρωτότυπη αυτή γιορτή.

Ακολουθούν τα «Κουλουμάκια», τα αυτοσχέδια γλέντια που στήνονται σε εστιατόρια και καφετέριες σε όλη την πόλη, με το κέφι να χτυπά κόκκινο και τα πειράγματα για την έκβαση της «μάχης» να δίνουν μια ακόμα αφορμή  για διασκέδαση!












ΠΗΓΗ. newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου