ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ο "Ριχάρδος Β'" στο Θέατρο Ροές

ΔΕΥΤΕΡΑ 16-1-2017




"Ο Σαίξπηρ δεν δραματοποιεί μόνο την ιστορία, δραματοποιεί και την ψυχολογία. Μας τη δίνει σε μεγάλες φέτες και κει μέσα, αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας".
Γιαν Κοτ

Μετά την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή του κοινού και τα αλλεπάλληλα sold-out το Rēs Ratio Network παρατείνει την παράσταση Ριχάρδος Β’ μέχρι τις 9 Απριλίου 2017 στο Θέατρο Ροές.

Πρόκειται για την τέταρτη σκηνοθετική δουλειά της Έφης Μπίρμπα, βασισμένη στο έργο του Γουίλιαμ ΣαίξπηρΟ Βασιλιάς Ριχάρδος ο Β’”, που έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. 

Μαζί της μια ομάδα ταλαντούχων ερμηνευτών με επικεφαλής τον Άρη Σερβετάλη στον ομώνυμο ρόλο και τους Νίκο Καμόντο, Ερμή Μαλκότση, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέα Χαρίσκο.

Ο βασιλιάς ως ιερό πρόσωπο, ως Ήλιος. 
Ο βασιλιάς Ριχάρδος ως κεντρικό σώμα που φωτίζει τους δορυφόρους του –τους υπηκόους, τους κόλακες, τους σφετεριστές του θρόνου– τα γρανάζια του Μεγάλου Μηχανισμού της Ιστορίας, διαγράφοντας την πορεία του προς το Πάθος. 

Ο βασιλιάς Ριχάρδος κρημνίζεται από τις παραδοχές που συγκροτούν την εικόνα του, την ταύτιση με το ιερό και την αναμφισβήτητη αίγλη του προσώπου. 

Η βασιλεία ως κατασκευή, ως πηλός που πλάθεται με τα χέρια και σχηματοποιείται ως σφαίρα, μια ευπαθής Globus Cruciger, ο Kόσμος στα χέρια του βασιλιά. Ο βασιλιάς πέφτει. Ο τίτλος, η ιδιότητα, η εξουσία, αποσπώνται βίαια από το πρόσωπο του Ριχάρδου εξωθώντας τον να επιστρέψει στον εαυτό. 

Η τραγωδία της επίγνωσης, ενός κόσμου που απελευθερώνεται από την αυταπάτη.

Αφορμώμενη από τις ανθρώπινες καταστάσεις, τα πάθη, την κατάρρευση της ηθικής τάξης και τον Μέγα Μηχανισμό της Ιστορίας που αποδεικνύεται ισχυρότερος από τα πρόσωπα και την εξουσία, η εργασία επικεντρώνεται στην τραγικότητα της εκθρόνισης του βασιλιά, της απογύμνωσής του από την κατάσταση της βασιλείας, από κάθε πλάνη και στον συνειδησιακό σεισμό που έπεται.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου