ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ......

ΚΥΡΙΑΚΗ 22-1-2017












1561  Γεννιέται ο Αγγλος φιλόσοφος και συγγραφέας Φράνσις Μπέικον, βασικός θεμελιωτής του υλισμού στο σύγχρονο κόσμο. Ο υλισμός του Μπέικον, ωστόσο, προϊόν της εποχής του, ήταν μηχανιστικός. Ο δρόμος ήταν ακόμα μακρύς έως το διαλεκτικό υλισμό των Μαρξ και Ενγκελς.

1788  Γεννιέται ο Αγγλος φιλέλληνας ποιητής λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον).

1830  Η Διάσκεψη του Λονδίνου διακηρύσσει την ανεξαρτησία της Ελλάδας (Πρωτόκολλο του Λονδίνου).

1849  Πεθαίνει ο κοτσαμπάσης Πανούτσος Νοταράς, μέλος της Φιλικής Εταιρίας και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821.

1905  Χιλιάδες εργάτες της Πετρούπολης, με επικεφαλής τους έναν παπά, τον Γκαπόν, που ήταν πράκτορας της Ασφάλειας, ξεκινούν από τις εργατικές συνοικίες για τα Χειμερινά Ανάκτορα, προκειμένου να υποβάλλουν υπόμνημα στον τσάρο με τα αιτήματά τους. 

Η πομπή ήταν απολύτως ειρηνική. Ωστόσο, τα τσαρικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ, δολοφονώντας δεκάδες διαδηλωτές. 
Η Κυριακή αυτή θα μείνει στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή». 

Απευθυνόμενοι στους εργάτες, οι Μπολσεβίκο σε προκήρυξή τους καλούν τους εργάτες να μην περιμένουν ελευθερία απ' τους παπάδες αλλά με τη δικιά τους οργάνωση όχι να παρακαλάνε το τσάρο αλλά να τον ανατρέψουν. 
Μετά τη «Ματωμένη Κυριακή», η επανάσταση απλώθηκε σ' ολόκληρη τη Ρωσία, με αποκορύφωση την ένοπλη Δεκεμβριανή εξέγερση των εργατών της Μόσχας.

1924  Οι Εργατικοί της Βρετανίας σχηματίζουν την πρώτη τους κυβέρνηση (μειοψηφίας), με πρωθυπουργό τον Ρ. Μακ Ντόναλντ και με την ανοχή - στήριξη του κόμματος των Φιλελευθέρων.

1951  Εκτελούνται στο Γουδή οι στρατιώτες Σταύρος Κασσάνδρας και Νίκος Πιτσίκας, καταδικασμένοι από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών επί εσχάτη προδοσία, επειδή αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Κορέα.

1960  Η Βουλή απορρίπτει ως αντισυνταγματική την πρόταση νόμου την οποία υπέβαλε η ΕΔΑ, για τη χορήγηση σύνταξης σε όλους τους αγρότες.

1976    Το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο μειώνει τις ποινές των 14 στρατιωτικών επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος το Φλεβάρη του 1975, σε 1 - 8,5 χρόνια φυλάκισης.

1977   Πεθαίνει ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης (πραγματικό όνομα Δημήτρης Βαλασιάδης). Βασικά έργα του: «Οδός Αβύσσου αριθμός 0», «Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος», «Ενα παιδί μετράει τα άστρα» και πολλά άλλα.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου