ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Περιουσιολόγιο - Σοκ - Στο στόχαστρο τα ασημικά των νοικοκυριών

ΣΑΒΒΑΤΟ 3-12-2016


Ουδέν κρυπτόν από το... περιουσιολόγιο, το οποίο και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, δημιουργώντας μια λεπτομερή βάση δεδομένων, που θα διευκολύνει την επιβολή νέων φόρων



Στόχος είναι οι νέοι φόροι να είναι στοχευμένοι και να βρεθεί έστω έτσι ένας τρόπος να φορολογηθεί η φοροδιαφυγή.
 
Μαζί με τα ξερά, όμως, όπως γίνεται συνήθως, θα καούν και τα χλωρά, αφού με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να φορολογηθούν υψηλά και όσοι κάποτε είχαν εισοδήματα τα οποία και επένδυσαν σε αντικείμενα αξίας και σήμερα τα έχουν ακόμη, αν και δεν έχουν πια τα ανάλογα εισοδήματα.

Τα ασημικά των νοικοκυριών θα πρέπει να βγουν στο σφυρί για να πληρωθούν οι φόροι τους, αφού οι δανειστές έχουν βάλει στο μάτι κάθε περιουσιακό στοιχείο όχι μόνο του κράτους αλλά και των πολιτών

 Μετά τις ιδιωτικοποιήσεις, του πλειστηριασμούς και τις αποποιήσεις κληρονομιών σειρά έχουν... όλα τα άλλα. Όλα θα πρέπει να ρευστοποιηθούν για να γεμίσει η μαύρη τρύπα του χρέους.

Σπίτια, χωράφια, οικόπεδα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στις κατοικίες των φορολογουμένων, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και… άλογα ιπποδρόμου αλλά και ό,τι έχει κάποια αξία μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να δηλωθεί και να είναι γνωστό στο Κράτος. 

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών και με σκοπό την αναδιαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, δηλαδή, για την επιβολή νέων φόρων στην περιουσία.

Το χρονοδιάγραμμα

Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να δημιουργήσει εντός της διετίας 2017-2018 αυτή την τεράστια βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων και 250.000 εταιριών και λοιπών νομικών προσώπων. 

Η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου δρομολογήθηκε ήδη με την ένταξη του έργου στα προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, το έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα αρχίσει να εκτελείται από τον Ιούνιο του 2017 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018. 

Θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία κατόπιν διαγωνισμού. Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, έτσι ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί: 

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/06/2017. 
Ως ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 01/10/2018. 
Ως ημερομηνία ανάληψης της πρώτης νομικής δέσμευσης του κύριου υποέργου ορίζεται η 01/06/2017.

Σε κάθε φορολογούμενο θα παρέχεται πρόσβαση καθώς και η δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων στη Φορολογική Διοίκηση, περιουσιακών του στοιχείων. 

Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό αυτό περιβάλλον, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής. 

Θα συνεισφέρει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή επενδύσεων. 
Επιπλέον θα αποτελέσει εργαλείο για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.



ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου