ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Our Festival 2 - Τέχνη σημαίνει αλληλεγγύη

ΔΕΥΤΕΡΑ 12-9-2016




Θέατρο, χορός, μουσική, σινεμά, τσίρκο, performance, παραστάσεις και εργαστήρια για παιδιά. 

Το Our Festival γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, για να επιβεβαιώσει τη δύναμη της αλληλεγγύης στην τέχνη. 




Σε μία "τετραήμερη γιορτή ελεύθερης έκφρασης", όπως προσδιορίζεται από τους συντελεστές, 45 καλλιτέχνες του θεάτρου συναντήθηκαν με 2500 θεατές στο θέατρο της ρεματιάς. 

Σε ένα θέατρο που και το ίδιο οφείλει την ύπαρξή του στην αλληλεγγύη. Φέτος, η παρέα μεγαλώνει. 77 καλλιτέχνες επιχειρούν να συγκατοικήσουν στη ρεματιά για 5 ημέρες, παρουσιάζοντας 17 συνολικά δράσεις. 

Άνθρωποι από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μοιραστούν τα έργα τους με το κοινό. Έργα που δημιουργήθηκαν με αγάπη, πάθος και αυταπάρνηση, έχοντας ως γνώμονα το σεβασμό και την ομαδικότητα.

Το μήνυμα είναι ένα: " Τέσσερα χέρια είναι πάντα καλύτερα από δύο, οκτώ καλύτερα από τέσσερα, δεκαέξι καλύτερα από οκτώ... κι επειδή αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα, ελάτε στη ρεματιά για να δείτε από κοντά τι εννοούμε".
Το "Our Festival" πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ ρεματιάς, 
"Νύχτες Αλληλεγγύης", με τη στήριξη του δήμου Χαλανδρίου.

Διοργάνωση: "Εμείς - ομάδα συλλογικού πολιτισμού"

Πληροφορίες

14 – 18 Σεπτεμβρίου
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Χαλάνδρι 
Τηλ. 210 6820464

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

Οι συντελεστές του Our Festival 2 καλούν τους θεατές να ενισχύσουν την δράση αλληλεγγύης του δήμου Χαλανδρίου, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα δοθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και σε δομές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.

Οι παραστάσεις με λόγο θα συνοδεύονται από ελληνικούς υπέρτιτλους (SDH) ή διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα για Κ(κ)ωφούς/ές και Βαρήκοους/ες, προσφορά της "liminal.eu".

 Στο θέατρο της ρεματιάς υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο για άτομα με κινητική αναπηρία, καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


ΤΕΤΑΡΤΗ 14/9
 
18:30 Δέντρα για μια μέρα | AΡ(Τ)
Βιωματική δράση και εικαστική έκφραση για παιδιά δημοτικού
20:00 Freedom of Movement : Movement of Freedom | Δήμητρα Μητσάκη
Θέατρo/performance
21:00 Μονάδα Μέτρησης Πόνου | Μ. Πανάγου, Σ. Καλομοίρη, Η. Βογιατζηδάκης
Θεατρική παράσταση
22:00 Βαβέλ | Π. Γκίκας, Σ. Παρασκευάς, Ι. Ιωαννίδης, Β. Καλιστρίδης
Live


ΠΕΜΠΤΗ 15/9
 
20:00 In Vitro | Μ. Πετρόχειλου, Ε. Δήμου, Κ. Παντέλης
Xoρός - Μουσική - Σύγχρονο Τσίρκο
21:00 Βρώμικα Παραμύθια | Ομάδα Άπειρον
Θεατρική παράσταση
22:00 Στροβιλίζομαι Εγώ ή ο Κόσμος Γύρω Μου | Terra Voce & Terra Corpus
Χοροθέατρο με ζωντανή μουσική


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/9 
 
19:00 Ο μικρός κάστορας και η ηχώ | Λόγου Παίγνιον
Παιδικό θέατρο
20:30 Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι: Η συνέντευξη | quilombola/physicaltheatre
Θεατρική παράσταση
22:00 Μelentini/the Running Blue Orchestra
Live


ΣΑΒΒΑΤΟ 17/9
 
19:30 Η Ιστορία Του Κοντορεβυθούλη Αλλιώς | Ομάδα Τσόκαρα
Θέατρο για μικρούς και μεγάλους
21:00 Περί Όνου Σκιάς (Σκιαμαχίες) του Φρ. Ντύρενματ | σκην. Κ. Καζανάς & Σ. Παναηλίδου
Θεατρική παράσταση
22:30 Unspoken | Still Pilgrim Paradox
Σύγχρονος χορός με ζωντανή πρωτότυπη μουσική


ΚΥΡΙΑΚΗ 18/9
 
18:00 Mr and Mrs Bubble
Διαδραστική Performance σαπουνόφουσκας
20:00 óMNIRA | Ομάδα χορού Στέλλας Σπύρου
Σύγχρονος χορός
20:45 Το Παιχνίδι των Κράουζερ | Ομάδα Εμείς
Θεατρική παράσταση
22:00 Αυτοσχεδιασμός και Σινεμά στη Ρεματιά | Silent Move, Sancho 003, Γ. Αναστασάκης – Γ. Κατσάνος
Σινεμά - Live


Ο αρχιτέκτονας-σκηνογράφος Δημήτρης Αγγέλης της ομάδας AΡ(Τ) αναφέρει στο NEWS 247 για το "Δέντρα για μια μέρα" που παρουσιάζει μαζί με την ηθοποιό-εκπαιδευτικό, Χριστίνα Ράπτη:

"Στόχος της δράσης είναι τα παιδιά να γνωρίσουν, να εξοικειωθούν, να δημιουργήσουν μια σχέση με τα δέντρα και ως αποτέλεσμα τη φύση, σαν κάτι το ζωντανό και συνεχώς εναλλασσόμενο. 

Σταθερούς κύκλους αλλαγής που συνεχώς όμως διαφοροποιούνται στη μικροκλίμακα, τόσο το καθένα ξεχωριστά αλλά και ως σύνολο.

Η συνειδητοποίηση αυτής της ύπαρξης γίνεται μέσα από την αναλογία με την ανθρώπινη ζωή. Μας ενδιαφέρουν όχι μόνο οι άμεσες και συνειδητές διαπιστώσεις  των παιδιών, αλλά και οι έμμεσες και υποσυνείδητες επιρροές που βγαίνουν μέσα από τη δράση και το παιχνίδι.


 
Τα δέντρα και συνεπώς η φύση, είναι ζωντανά, υπάρχουν με τον δικό τους τρόπο και διαδρούν με κάθε αλλαγή. 

Μέσα σ’ ένα κυρίαρχο πλέον ανθρωπογενές περιβάλλον που όλο και περισσότερο τείνει να αντικαταστήσει το βιολογικό με ανεπαρκή υποκατάστατα – αντίγραφα, νιώθουμε πως υπάρχει η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. 

Εξάλλου, εμείς το έχουμε περισσότερο ανάγκη, απ’ ότι αυτό εμάς. Συμπορευόμαστε με τη φύση και εξελισσόμαστε μαζί με αυτήν και όχι με την απώλειά της.

Τα παιδιά γίνονται δέντρα – έστω και για μία ημέρα – και ζούνε στην πολιτεία των δέντρων αφομοιώνοντας τις λειτουργίες και τους τρόπους τους, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους που η ζωές των δέντρων έχουν. 

Μπαίνοντας στον ρόλο του δέντρου ίσως μπορούμε να γίνουμε εξωτερικοί παρατηρητές του εαυτού μας – τουλάχιστον όσον αφορά στη συμπεριφορά μας με το δάσος και τη φύση γενικότερα.

Οι δράσεις εντάσσουν δραστηριότητες γνωριμίας των παιδιών, ανάπτυξης της συνεργασίας και ομαδικότητας, και το θεατρικό παιχνίδι δημιουργεί βιωματικές εμπειρίες που με τη φαντασία και δημιουργικότητα των παιδιών γίνεται γνώση και συνειδητοποίηση.
Κάθε παιχνίδι έχει κανόνες και στόχους. 
Είναι μέσα από αυτούς τους αγωγούς που δίνουμε και λαμβάνουμε ολοκληρωμένες εμπειρίες.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται περιττά, τότε αυτό που μόνο αρκεί είναι το παιχνίδι που τα ίδια τα παιδιά φτιάχνουν με την συμμετοχή μας. Κι αν έστω και στο ελάχιστο νιώσουμε εμείς και τα παιδιά τα δέντρα κοντά μας, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.

Η εικαστική δράση στο κλείσιμο ενισχύει την σχέση παρατήρησης του εαυτού μας. 

Η τέχνη και συγκεκριμένα η ζωγραφική, από την αρχαιότητα ως σήμερα και με πιο αναγνωρισμένη την περίοδο της αναγέννησης, παρατηρεί τη φύση και προσπαθεί να αποδώσει πλευρές αυτής της παρατήρησης. 

Δεν έχει στόχο της όμως την παραγωγή ενός αντιγράφου – εξάλλου κάθε φορά και για κάθε άνθρωπο ακόμα και  το ίδιο θέμα εμφανίζεται διαφορετικό. Παρατηρούμε επομένως – μέσα από την απεικόνιση δέντρων , από διάφορους ζωγράφους και εποχές – τρόπους έκφρασης της φύσης. 

Αυτή η διαφορετικότητα καλείται να ωθήσει και την διαφορετικότητα που έχει το κάθε παιδί μέσα του – που έχουμε όλοι μέσα μας. 

Έτσι ζωγραφίζοντας το κάθε παιδί από ένα δέντρο, φτιάχνουμε ένα δάσος. Εκφράζοντας την ποικιλία των δέντρων και του δάσους, με χρώμα".



ΠΗΓΗ. news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου