ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Υπερασπίζεται προκλητικά τις περικοπές στις συντάξεις

ΠΕΜΠΤΗ 8-9-2016


 
«Αυτές τις συντάξεις αντέχει να δίνει τώρα η οικονομία...»! 

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να δικαιολογήσει τη νέα σφαγή στις επικουρικές συντάξεις και παρέπεμψε στην ανάπτυξη της οικονομίας στο μέλλον, μέσα από την οποία - όπως είπε - θα έχουμε αυξήσεις... 



Μιλώντας χτες σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο Γ. Κατρούγκαλος ομολόγησε ότι υπήρξαν επικουρικές συντάξεις που κόπηκαν μέχρι 40%, γεγονός που πλέον το διαπίστωσαν ήδη στην τσέπη τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, παρά τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι περικοπές δεν θα είναι μεγάλες και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπεράσουν το 10-12%.

Την ίδια στιγμή, όμως, κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης, ο υπουργός επιτέθηκε στα ασφαλιστικά δικαιώματα των συνταξιούχων, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι οι περικοπές στις επικουρικές έγιναν σε αυτούς που οι συντάξεις τους δεν δικαιολογούνταν από τις εισφορές τους. 

Πρόκειται, βέβαια, για άλλη μια συκοφαντία της κυβέρνησης, που ψάχνει τρόπους για να ξεφύγει από τη δίκαιη αγανάκτηση των συνταξιούχων, όταν είναι γνωστό ότι οι μεγάλες περικοπές επιβλήθηκαν σε συνταξιούχους που είχαν την «ατυχία» να έχουν εργαστεί πολλά χρόνια με σχετικά υψηλούς μισθούς και αντίστοιχα υψηλές εισφορές.

Αλλωστε, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι συντάξεις που αποδίδονται σήμερα είναι χαμηλές, κατά συνέπεια υπολείπονται των εισφορών που έχει δώσει η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, που βίαια η σημερινή κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες - τις περιέκοψαν.

Μάλιστα, όπως εξήγγειλε, επειδή ακριβώς οι περικοπές σε πολλούς συνταξιούχους είναι πολύ μεγάλες και από τον Οκτώβρη θα επιβληθεί και η παρακράτηση των αναδρομικών από το μήνα Ιούνη, οπότε άρχισε να ισχύει ο νόμος, το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να επιμηκύνει την παρακράτηση σε περισσότερες δόσεις, ώστε το ποσό που θα παρακρατείται για τα αναδρομικά σε κάθε επικουρική σύνταξη να μην ξεπερνά το 10%.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι αναμένεται να κατατεθεί διάταξη με την οποία μειώνεται η έκπτωση του 15% για την εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης όταν ο ασφαλισμένος πληρώνει εφάπαξ το ποσό της εξαγοράς. 

Το νέο μειωμένο ποσοστό έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής των πλασματικών ετών θα καθοριστεί στο 2% για κάθε έτος εξαγοράς. 

Επιπλέον, καταργούνται και οι μειωμένες εισφορές (σε σχέση με τα νέα αυξημένα ποσοστά) για τον κλάδο Υγείας που είχαν δοθεί με τον πρόσφατο νόμο για τα επόμενα χρόνια σε αγρότες (ΟΓΑ) και νέους επιστήμονες (ΕΤΑΑ). 

Ετσι κι αυτοί από την 1.1.2017 θα πληρώνουν 6,95% για τον κλάδο Υγείας.

Αγανάκτηση από τους συνταξιούχους
 
Σε συνέχιση του αγώνα, με επόμενο βήμα τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στην Αθήνα την Παρασκευή και τη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, την περασμένη Τρίτη, και τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, όπου, όπως καταγγέλλουν, άκουσαν για άλλη μια φορά τα «επιχειρήματα» για τη «σωτηρία» της χώρας, την «προστασία» των χαμηλών συντάξεων και τις μειωμένες αντοχές των Ταμείων, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, απαιτώντας την επιστροφή όσων έχουν αφαιρέσει οι αλλεπάλληλες περικοπές από τους συνταξιούχους.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου