ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Σαρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ φέρνει ο νόμος για τα εργασιακά

ΤΕΤΑΡΤΗ 13-7-2016




ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ «ΜΕΝΟΥ» ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ


Το έδαφος για τη μείωση προσωπικού σε τράπεζες και ΔΕΚΟ θα επιδιώξουν να προετοιμάσουν οι δανειστές, με τις νέες εργασιακές διατάξεις που μιλούν για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τις οποίες πρεσβεύει κυρίως το ΔΝΤ.

Το ζητούμενο είναι, για τους εκπροσώπους των Θεσμών, να αλλάξει το ποσοστό (στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των απολύσεων) για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η μείωση των λειτουργικών δαπανών των ΔΕΚΟ που από τον Οκτώβρη σταδιακά θα οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση μετά την ένταξή τους στο Υπερταμείο, θα αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της αποδοτικότητάς τους. Αποστολή της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ) που θα λειτουργεί βάσει των κανόνων της ιδιωτικής οικονομίας (Υποκεφάλαιο Ε', άρθρο 204, Ν.4389/2016), είναι να έχει έσοδα.

Σήμερα, οι αστικές συγκοινωνίες είναι υπερζημιογόνες, η επιρροή του πολιτικού προϊσταμένου -του υπουργού Υποδομών είναι υψηλή- και στην λήψη αποφάσεων καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι συνδικαλιστές.

Όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν ριζικά με τη μεταφορά των ΔΕΚΟ συγκοινωνιών στο Υπερταμείο και το δρόμο για τις αλλαγές αυτές θα ανοίξει ο νόμος για τα εργασιακά.

Το επόμενο εξάμηνο... ο κορσές στις ΔΕΚΟ θα γίνεται όλο και στενότερος και ο έλεγχος των δανειστών ασφυκτικότερος, αφού μετά τη μεταβίβασή τους στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών» (ΕΔΗΣ), δεν θα υπάγεται η διοίκησή τους στα υπουργεία, αλλά σε νέα πρόσωπα, τα οποία και θα επιλεγούν από τους δανειστές. 

Τα κριτήρια διοίκησης θα αλλάξουν, αφού τόσο ο επικεφαλής της ΕΔΗΣ, όσο και ο ισχυρός διευθύνων σύμβουλος του Δ.Σ. του νέου Ταμείου θα έχουν ένα και μόνο στόχο, την αύξηση της αξίας των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων.

Η απόφαση χθες, Τρίτη (12/07/2016), των κοινωνικών εταίρων και του υπουργού να συνασπιστούν, για να αντιμετωπίσουν την πίεση για τη μεγάλη απορρύθμιση της αγοράς που έρχεται το Σεπτέμβρη είναι ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης.

Αν και κατέληξαν σε κοινή γραμμή άμυνας για τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και για να αποφευχθούν τα σχέδια για την απελευθερωση των απολύσεων και το lock out, είναι αμφίβολο αν θα πετύχουν να αποφύγουν τις απαιτούμενες αλλαγές.

Η ΕΣΕΕ αναφέρθηκε στις πιέσεις από το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «συζήτηση για 13ο και 14ο μισθό από πλευράς κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε σκέψη κατάργησής τους, αλλά αυτό δεν το συμμερίζονται όλοι οι δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ».

Η ΕΣΕΕ επιδιώκει να εστιάσει την παρέμβασή της στο ζήτημα του «ξεπαγώματος», δηλαδή της ολικής επαναφοράς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), με την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων. 

Ταυτόχρονα, όμως, δίνεται και το στίγμα της διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου, με την πλευρά των θεσμών και ιδιαίτερα το ΔΝΤ να εμφανίζονται με πολύ σκληρές απαιτήσεις...

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία στη χθεσινή συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι, η κυβέρνηση με την συμφωνία του Ιουλίου περιόρισε το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: 

ένα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.


ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου