ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ - Δραματική κατάσταση για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες

ΤΕΤΑΡΤΗ 4-5-2016






Τον περασμένο Μάρτη, οι εισαγωγές φτηνότερου ρεύματος από τα Βαλκάνια κάλυψαν το 25% των εγχώριων αναγκών, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 18,5% την περίοδο 2009 - 2015




 Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί με τους απλήρωτους εργαζομένους στις εργολαβίες σε σταθμούς και ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ.


Σε πολλές εργολαβίες οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, με πρόσχημα την καθυστέρηση πληρωμής των εργολάβων από τη ΔΕΗ ΑΕ. Πολλές εργολαβίες, ιδιαίτερα στη μεταφορά υλικών με φορτηγά, έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους, ενώ άλλες βρίσκονται σε οριακό σημείο, καθώς το τελευταίο διάστημα τα ορυχεία υπολειτουργούν, ως αποτέλεσμα της αύξησης της εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών πληρώνουν, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με στοιχεία, τον Μάρτη, οι εισαγωγές φτηνότερου ρεύματος από τις βαλκανικές χώρες κάλυψαν το 25% των αναγκών της χώρας. 

Σημειώνουμε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο 2009 - 2015 μειώθηκε κατά 18,5%.

Στο μεταξύ, πρόσφατα η ΔΕΗ ΑΕ πανηγύριζε ότι έχει μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες των ορυχείων της κατά 23,2% την περίοδο 2009 - 2015 και ειδικότερα ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των ορυχείων για την αντίστοιχη χρονική περίοδο έχουν μειωθεί κατά 43%, λόγω αποχωρήσεων, μείωσης υπερωριακής απασχόλησης και των μέτρων μείωσης των μισθών που προβλέπονται στα μνημόνια.

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) στη Δυτική Μακεδονία, με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν ως φυσικό επακόλουθο αυτήν την κατάσταση και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, τα δικαιώματά τους, από τους εργοδότες τους και τη ΔΕΗ ΑΕ. 

Αμεσα να αντιδράσουν, με πρώτο σταθμό τη 48ωρη απεργία ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό. Να δώσουν συνέχεια με οργάνωση της πάλης ενάντια στην παραπέρα πορεία απελευθέρωσης/ ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, συνολικά ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που έρχονται.

Καταγγέλλει, επίσης, ότι «την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι και ο λαός δεινοπαθούν, επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να δέχονται "ενέσεις" στην κερδοφορία τους με φοροαπαλλαγές, συζητάνε για νέα δώρα στο κεφάλαιο όπως η μείωση της τιμής στην υψηλή τάση. 

Τα αιολικά φωτοβολταϊκά συνεχίζουν να μπαίνουν στο δίκτυο με προτεραιότητα και με προνομιακούς όρους και η λιγνιτική παραγωγή βυθίζεται. Οι ΑΗΣ υπολειτουργούν, ενώ γίνονται αθρόες εισαγωγές δίνοντας μια γεύση για την κατάσταση που θα επιβληθεί με τις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ).

Αυτή η πολιτική είναι που αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους, οδηγεί στην εξαθλίωση το λαό, που σχεδιάζει το κλείσιμο σταθμών και ορυχείων, αλλά υπόσχεται κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο».



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου