ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας της Καλαμπάκας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό

ΠΕΜΠΤΗ 26-11-2015




Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας είναι πλέον γεγονός και κοσμεί την πόλη της Καλαμπάκας. 

Εδώ και λίγες μέρες οι πύλες του άνοιξαν και ο ιδιοκτήτης του αλλά και όλο το προσωπικό περιμένουν τον κόσμο να περιηγηθεί στους άψογα διαμορφωμένους χώρους του και να θαυμάσει το μοναδικό υλικό που εκτίθεται σ’ αυτό.



Η προετοιμασία του Μουσείου έχει τις ρίζες του πολύ πίσω στον χρόνο, όταν ο συλλέκτης κ. Παύλος Μπαλογιάννης, χάρη στο προσωπικό του μεράκι και πρωτίστως την αγάπη του για το βιβλίο, άρχισε να συλλέγει το πρωτότυπο αυτό υλικό.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια προσωπικών προσπαθειών του και πλέον το όνειρό του πήρε σάρκα και οστά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στο κέντρο της Καλαμπάκας και σ’ ένα χώρο που έχει μελετηθεί κάθε λεπτομέρεια στεγάζεται το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας. Είναι άρτια οργανωμένο, καλαίσθητο και προσφέρει στον επισκέπτη μια γλυκιά νοσταλγία αλλά και πολλές γνώσεις.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα επισκέφτηκαν το Μουσείο 50 άτομα «Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη», οι οποίοι κατενθουσιάστηκαν από τον χώρο αλλά και τις συλλογές και διαβεβαίωσαν τον κ. Μπαλογιάννη ότι θα επανέλθουν σύντομα στην πόλη μας ειδικά για να μελετήσουν και να θαυμάσουν το σπάνιο αυτό υλικό.

Με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό
Το Μουσείο έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Σκοπός του είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή.

Σ’ αυτό εκτίθενται μοναδικές συλλογές του συλλέκτη σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την Παιδεία γενικότερα. 
Η παρουσίαση των εκθεμάτων είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.

Στο Μουσείο εκτίθενται:

• Βιβλία που διδάχτηκαν στα σχολεία της Ελλάδος από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους (Δημοτικά, Σχολαρχεία, Γυμνάσια, Λύκεια) και στα ελληνικά σχολεία εκτός Ελλάδος (Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Αμερική, Ρωσία κ.α.).


• Βιβλία των Μεγάλων Διδασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Αδ. Κοραή, Ευγ. Βουλγάρεως, Ν. Δούκα) και ιδιαίτερα των Θεσσαλών λογίων (Κ. Κούμα, Θ. Φαρμακίδη, Δ. Πύρρου και άλλων).


• Βιβλία Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων της περιόδου 1500-1830 (μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας)που εκδόθηκαν σε Βενετία, Βιέννη, Παρίσι, Λονδίνο κ.α.


• Μύθοι του Αισώπου σε εκδόσεις 1600-1850. Συλλογή παραμυθιών σε εκδόσεις του 19ου και 20ού αιώνα.


• Σχολικές ενδυμασίες και αντικείμενα, τετράδια και σχολικές φωτογραφίες.


• Συλλογές χαρακτικών, φωτογραφιών και περιοδικών με θέμα τους βράχους των Μετεώρων, τα μοναστήρια και τη ζωή των μοναχών.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τα Ελληνικά Γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό με τρόπο απλό και βιωματικό, για να αποτελέσει έναν χώρο πολιτισμού, μάθησης, εκπαίδευσης και επιστήμης.

Οι αίθουσες
Στην Παλαιά Αίθουσα διδασκαλίας ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την πλάκα και το κοντύλι, να γράψει με την πένα και το μελάνι και να παρακολουθήσει σχετικές επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές προβολές.

Στην Αίθουσα Αισώπου μπορεί να παρακολουθήσει την αφήγηση και προβολή μύθων.
Στην Αίθουσα Μετεώρων να θαυμάσει το μεγαλείο των Μετεώρων με τρισδιάστατες φωτογραφίες χρησιμοποιώντας παλιές στερεοσκοπικές μηχανές και να μάθει, την ιστορία των μετεωρίτικων μονών και τον τρόπο δημιουργίας του εκπληκτικού γεωτοπίου των μετεωρίτικων βράχων.

Παράλληλα με τη μόνιμη συλλογή στο Μουσείο θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικές ημερίδες, διαλέξεις και πλήθος άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το ωράριο
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας λειτουργεί καθημερινά από 10.00 π.μ έως 20.00 μ.μ
Η Διεύθυνση του είναι: Χατζηπέτρου & Μ. Αλεξάνδρου, ΤΚ 42200, Καλαμπάκα

Στο Μουσείο θα υλοποιούνται επισκέψεις των 20, 30 και 45 λεπτών. 

Οι επισκέψεις των Σχολειών θα είναι προγραμματισμένες και ετοιμάζονται πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα που φιλοδοξούν να καλύψουν τις ανάγκες όλου του εκπαιδευτικού κόσμου.
Η περιήγηση στο Μουσείο θα έχει ένα συμβολικό αντίτιμο για τους επισκέπτες: 2 ευρώ για τους μαθητές, για οργανωμένα γκρουπ 3 ευρώ και για κάθε ένα άτομο 4 ευρώ.

Δωρεάν γνωριμία
Η ευαισθησία του κ. Μπαλογιάννη στην εκπαίδευση και στα παιδιά είναι γνωστή σε όλους όσοι τον γνωρίζουν, γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές και τους δασκάλους των σχολείων του δήμου μας να το δουν δωρεάν.

Συγκεκριμένα, από τις 26 Οκτωβρίου έως στις 6 Δεκεμβρίου 2015 όλα τα Σχολεία του δήμου μας να μπορούν να επισκεφτούν το Μουσείο χωρίς εισιτήριο.


Αξιέπαινη πρωτοβουλία
Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που αναβαθμίζει την περιοχή μας πνευματικά και ευχόμαστε να το αγκαλιάσουν μικροί και μεγάλοι. Αξίζει να περπατήσουμε σ’ αυτό το «μονοπάτι της γνώσης». Σίγουρα ο καθένας από εμάς έχει κάτι να κερδίσει!
Ευχόμαστε καλή αρχή και καλή επιτυχία!




ΠΗΓΗ. tameteora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου