ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ο κόσμος γύρω μας

ΣΑΒΒΑΤΟ 24-10-2015












ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί φοιτητές κλιμάκωσαν χτες τις διαμαρτυρίες τους για τα σχέδια της κυβέρνησης του Προέδρου, Τζέικομπ Ζούμα, να αυξήσει το 2016 τα δίδακτρα κατά 6,5%, στήνοντας οδοφράγματα έξω από κυβερνητικό μέγαρο. 

Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και υδροβόλα, επιχειρώντας να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις νεαρών διαδηλωτών, ώρες προτού αντιπροσωπεία των τελευταίων συναντήσει τον Πρόεδρο της χώρας, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα. Τελικά, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δε θα υπάρξουν αυξήσεις για το 2016.

ΚΑΪΡΟ.-- Εκρηξη βόμβας στην άκρη δρόμου στην πόλη Ελ Αρίς της βόρειας επαρχίας Σινά της Αιγύπτου είχε χτες το μεσημέρι ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αξιωματικού της αστυνομίας και τον τραυματισμό τριών νεαρών αστυνομικών. 
Η αστυνομία στρέφει τις υποψίες της σε παρακλάδι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην Αίγυπτο.

ΣΑΝΑΑ.-- Σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικές ομάδες ενόπλων και πολιτοφυλακές Σιιτών Χούτι σημειώθηκαν το τελευταίο διήμερο στη δυτική πόλη της Υεμένης, Τάιζ, με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 70 ατόμων και από τις δύο πλευρές και τον τραυματισμό άλλων 100.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας δήλωσε πως ο 21χρονος που σκότωσε με ξίφος ένα δάσκαλο και ένα μαθητή την Πέμπτη, σε δημοτικό σχολείο της πόλης Τρολχάταν, είχε ρατσιστικά κίνητρα, καθώς στο σπίτι του βρέθηκε φιλοναζιστικό υλικό.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Διπλή βομβιστική επίθεση από τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» στην πόλη Μαϊντουγκούρι της βορειοανατολικής Νιγηρίας, σε τζαμί κατάμεστο από κόσμο, είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων.

ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ.-- Οι ηγέτες Ιαπωνίας και Τουρκμενιστάν υπέγραψαν συμφωνίες συνολικής αξίας 18 δισ. δολαρίων, σε τομείς όπως η χημική βιομηχανία και η κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας. 
Το Τουρκμενιστάν διαθέτει από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και είναι σημαντικός προμηθευτής της Κίνας. 

Οι συμφωνίες υπογράφτηκαν στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, σε χώρες της Κεντρικής Ασίας.

TAΪΠΕΪ.-- Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να πρέπει να καλύψει το κόστος μιας έκτακτης προσγείωσης είναι η νεαρή γυναίκα από την Ταϊβάν, που την περασμένη βδομάδα γέννησε στη διάρκεια πτήσης των Κινεζικών Αερογραμμών από Ταϊπέι προς Λος Αντζελες. 

Ο πιλότος προσγειώθηκε στην Αλάσκα για να μεταφερθούν σε νοσοκομείο μητέρα και παιδί. 
Σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες», εκπρόσωποι της εταιρείας και των ταϊβανέζικων αρχών ισχυρίζονται ότι η γυναίκα επιδίωξε να γεννήσει την ώρα της πτήσης (είχε μπει στο μήνα της, ενώ στο αεροδρόμιο δήλωσε ότι ήταν έγκυος λιγότερων βδομάδων), για να αποκτήσει το παιδί της αμερικανική υπηκοότητα.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου