ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΠΩΣ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΚΑΘΕ ΓΝΩΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 30-10-2016



Από το κλασικό, πλέον, ραδιόφωνο μέχρι και τα υπερσύγχρονα smartphones, οι συσκευές που ανακαλύφθηκαν μέσα στα τελευταία 150 περίπου χρόνια έχουν αλλάξει επίπεδο στην ζωή μας.

Ποιοι άνθρωποι όμως είναι υπεύθυνοι για αυτήν την απίθανη τεχνολογική επανάσταση που συνεχίζει να εντυπωσιάζει;

Ράδιοφωνο


Μπορεί πλέον ο ρόλος του στην ενημέρωση να έχει περιοριστεί σημαντικά. Ωστόσο, το ραδιόφωνο έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της επικοινωνίας αλλά και της ενημέρωσης. 

Πατέρας του είναι ο Ιταλός Guglielmo Marconi, ο οποίος το 1895 για πρώτη φορά κατόρθωσε να μεταδώσει σήματα Μορς. Η επιτυχία του Ιταλού εφευρέτη, αλλά και η συμβολή πολλών άλλων επιστημόνων όπως ο Αμερικανός Lee de Forest, οδήγησαν στην αρχή της ραδιοφωνίας.

Τα Χριστούγεννα του 1906 στην Νέα Υόρκη, έμειναν στην ιστορία συνυφασμένα με το θρυλικό ραδιόφωνο. Για πρώτη φορά, μεταδώθηκε φωνή αλλά και μουσική μέσω ραδιοκυμάτων στους δρόμους της γνωστής πόλης των Η.Π.Α.

Η ραδιοφωνία ξεκίνησε να αναπτύσσεται την δεκαετία του 1910 στις Η.Π.Α, ενώ στις 20 Νοεμβρίου του 1920 λειτούργησε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός με όνομα K.D.K.A, που εκπέμπει ακόμη και σήμερα.



Φάξ


Οσο περίεργο και να ακούγεται, το Fax εφευρέθηκε πριν από το τηλέφωνο. 

Ο πρώτος που δημιούργησε μια τέτοιου τύπου μηχανή ήταν ο Σκοτσέζος εφευρέτης Alexander Bain. Με στόχο να μπορεί να αναδημιουργεί γραφικές παραστάσεις στο εργαστήριο του, ο Bain επινόησε ένα πρώτο είδος Fax το 1846.

Η ιδέα του Bain αναστάτωσε τον, μη εξελιγμένο τότε, κόσμο της τεχνολογίας. Ο Frederick Bakewell λίγα χρόνια μετά, βελτίωσε το δημιούργημα του Bain για να εισάγει την πρώτη μηχανή Tele-Fax. 
Με την συμβολή του Ιταλού φυσικού Giovanni Caselli, που εξέλιξε ακόμα περισσότερο το έργο των δύο προηγούμενων, τα πρώτα Fax, εκτός εργαστηρίων, στάλθηκαν από το Παρίσι στην Λυών το 1865.


Τηλέφωνο


Η συσκευή που άλλαξε περισσότερο από κάθε άλλη την ανθρώπινη επικοινωνία, ήταν επινόηση του Graham Bell, το 1876. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, πολλοί επιχείρησαν να δημιουργήσουν μια συσκευή που θα μετέδιδε ήχο μέσω του ηλεκτρισμού. 
Ο Αμερικανός φυσικός ήταν αυτός που τα κατάφερε.

Η εφεύρεση του Bell δεν ήταν όμως ικανή να συνδέσει δύο άτομα σε μακρινή απόσταση. Αυτό δεν άργησε να συμβεί, αφού το 1877 ένας άλλος Αμερικανός, ο David Hughes εισήγαγε το μικρόφωνο, εξελίσσοντας σημαντικά το έργο του συμπατριώτη του. 

Η τηλεπικοινωνία, από εκείνη την στιγμή και έπειτα, ανέβηκε επίπεδο. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν συνεχείς βελτιώσεις στην μετάδοση του ήχου, από προσπάθειες επιστημόνων που «πατούν» πάνω στην έμπνευση του Bell.



Τηλεόραση


Για την συσκευή που έχει επηρεάσει όσο καμία άλλη τον 20ο αιώνα, αφού ο υπολογιστής οριακά δεν είχε προλάβει να της... κλέψει την δόξα, υπάρχουν πολλοί που διεκδικούν το «προνόμιο» του εφευρέτη. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, μέχρι και τα τέλη του 1920 οι επιστήμονες ήταν σε... αγώνα δρόμου για την μηχανή που θα εξέπεμπε συνεχόμενη εικόνα και ήχο.

Το 1926, μετά από πολλές προσπάθειες που δεν στέφθηκαν με επιτυχία, η πρώτη μετάδοση κινούμενης εικόνας ήταν γεγονός. 

Η μηχανή του John Baird είχε προκαλέσει πανικό, αφού για τα δεδομένα της εποχής ήταν σχεδόν... μαγική.

Η πρώτη κινούμενη φωτογραφία που δημιουργήθηκε από την «τηλεόραση» του Baird


Ο άνθρωπος που στην πράξη ανακάλυψε την τηλεόραση ωστόσο ήταν ο Philo Farnsworth

 Το παιδί θαύμα από τις Η.Π.Α σε ηλικία 14 ετών επινόησε ένα πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο διαβίβασης εικόνας και ήχου σε μακρινούς δέκτες. Δεκάδες επιστήμονες εργάστηκαν πάνω στην περαιτέρω βελτίωση της ιδέας του Farnsworth, ώστε στις αρχές τις δεκαετίας του 1940 να εμφανιστούν οι πρώτες εκπομπές σε Η.Π.Α και Σοβιετική Ενωση.


Υπολογιστής


Οι μηχανές υπολογισμού άρχισαν να δημιουργούνται εδώ και χιλιετίες. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι το πιο χαρακτηριστικό, αλλά και πιο αρχαίο, παράδειγμα υπολογιστικής μηχανής. 

Ωστόσο, η... τεχνολογική έκρηξη ξεκίνησε όταν οι υπολογιστές από αναλογικοί ξεκίνησαν να γίνονται ψηφιακοί.

Ο πρώτος επιστήμονας που περιέγραψε το μοντέλο του σύγχρονου υπολογιστή ήταν ο Αγγλος μαθηματικός Alan Turing, σε δημοσίευση του το 1936.

Τα πρώτα βήματα για την απόλυτη επιστημονική επανάσταση ξεκίνησαν όταν ο Konrad Zuse δημιουργούσε το 1941 την πρώτη μηχανή που χρησιμοποιούσε δυαδικό σύστημα αρίθμησης. Από εκείνη την στιγμή, μέχρι την δημιουργία του υπολογιστή ωστόσο υπήρξαν πολλά ακόμα σημαντικά βήματα.

Το 1945 ο Ούγγρος μαθηματικός John von Neumann παρουσίασε σε άρθρο του την λειτουργία μιας υπολογιστικής μηχανής που θα χρησιμοποιούσε το δυαδικό σύστημα και θα αποθήκευε στην μνήμη της το πρόγραμμά της. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και οι σημερινοί υπολογιστές, λέγονται τιμητικά «μηχανές αρχιτεκτονικής von Neumann».


Πριν από τον von Neumann ωστόσο, ήδη είχαν ξεκινήσει να δημιουργούνται «σύγχρονοι» υπολογιστές. Με το ξέσπασμα του Β'Παγκοσμίου Πολέμου, οι Η.Π.Α είχαν ήδη εγκαταστήσει ένα υπολογιστικό σύστημα που εφοδίαζε το πολεμικό ναυτικό της χώρας.

Για την κυκλοφορία των PC όμως, υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο τεράστιος όγκος τους. 

Το 1953, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μαντσεστέρ, με επικεφαλής τον Tom Kilburn, δημιούργησε τον πρώτο υπολογιστή που λειτουργούσε με τρανζίστορες και όχι λυχνίες. Το μέγεθος των υπολογιστών μίκρυνε σημαντικά, η αποτελεσματικότητα τους εκτοξεύτηκε και 11 χρόνια μετά, το NewScientist θα χρησιμοποιούσε για πρώτη φορά τον όρο «Personal Computer» ή αλλιώς PC, στο θρυλικό άρθρο του με τίτλο «Ο κόσμος το 1984».


Κινητό – Smartphone


Μπορεί ο Graham Bell να άλλαξε τα δεδομένα της τηλεπικοινωνίας με την ανακάλυψη του τηλεφώνου, ωστόσο δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως θα εξελισσόταν η ιδέα του μετά από κάποια χρόνια.

Το 1917, ο Φινλανδός εφευρέτης Eric Tigersterdt ήταν αυτός που φαντάστηκε πρώτος την ύπαρξη ενός ασύρματου τηλεφώνου, σε διαστάσεις τόσο μικρές ώστε να χωράει μέσα στην τσέπη του παντελονιού. Ωστόσο έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια ώστε η ιδέα του Φινλανδού να υλοποιηθεί.

Η προσπάθεια για την δημιουργία κινητού τηλεφώνου ξεκίνησε μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε πολλές χώρες ταυτόχρονα. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο, σε διαστάσεις που επέτρεπαν την... μεταφορά του, παρουσιάστηκε από την Motorola το 1973.


Από εκείνη την στιγμή και έπειτα, τα κινητά άρχισαν να... μικραίνουν αλλά και να γίνονται ολοένα και πιο ισχυρά. Οι γενιές διαδέχονταν η μία την άλλη, με την 1G να εμφανίζεται στα μέσα του '80, την 2G το 1991 στην Φινλανδία, την 3G το 2001 στην Ιαπωνία και το 4G το 2010.

Στο μεταξύ, τα smartphones που πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, έχουν καταφέρει να αλλάξουν την ζωή μας σε χρόνο dt. 

Τα πρώτα βήματα έκανε η Nokia με τα N-series, όμως αδιαμφισβήτητα την μεγάλη αλλαγή έφερε το πρώτο iPhone της Apple, το 2007. Από τότε και έπειτα, τα κινητά έχουν πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες τους, σε βαθμό που ο Graham Bell, αλλά και ο Eric Tigersterdt δεν θα πίστευαν ποτέ.




ΠΗΓΗ. iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου