ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ασφαλιστικό - Νέα προαπαιτούμενα για την υπο-δόση

ΤΕΤΑΡΤΗ 7-10-2015


 

Στο στόχαστρο των δανειστών μπαίνουν Βαρέα και Ανθυγιεινά στους ΟΤΑ. Ζητούν νέες αλλαγές και στην 35ετία για όλους τους εργαζόμενους. Tι περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα για το ασφαλιστικό και την πρόνοια. 






Παλαιές αλλά και νέες δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό περιλαμβάνει το σχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών και αναμένεται να θεσμοθετηθούν τις επόμενες λίγες ημέρες, προκειμένου να ξεκλειδώσει η υποδόση των συνολικά 3 δισ. ευρώ (2+1 δισ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει σημάνει συναγερμός, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση πριν τα 67, ενώ ζητούν και επανεξέταση της εξαίρεσης μιας σειράς ασφαλισμένων στο δημόσιο με καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών, που εργάζονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βάσει του 3ου Μνημονίου, εξαιρούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αναλυτικά, την ολική ανατροπή στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών στο δημόσιο και δη στους ΟΤΑ φαίνεται πως αποδέχεται η κυβέρνηση, καθώς βάσει του πίνακα με τα 48 προαπαιτούμενα, δεσμεύεται να επανεξετάσει και όπου χρειαστεί να καταργήσει την εξαίρεση των εργαζόμενων στην καθαριότητα και μια σειρά εργασιών σε δήμους, από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στην πράξη, περίπου 30.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τα νεκροταφεία και τις εργασίες ασφαλτόστρωσης στους δήμους, που βάσει του 3ου Μνημονίου διατηρούσαν τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60, με 15 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων τα 12 στα Βαρέα, θα οδηγηθούν σε αύξηση των απαιτούμενων ορίων ηλικίας, σταδιακά έως και κατά 7 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών υποστήριξαν ότι πολλοί εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, εντάσσονται στην καθαριότητα με καθεστώς ΒΑΕ ενώ δεν ασκούν εργασίες καθαριότητας.

-Από 3 έως και 5 χρόνια θα πρέπει να παραμείνουν στην ασφάλιση τουλάχιστον 100.000 ασφαλισμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και μισθωτοί που μέχρι σήμερα, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία ή 37ετία, με μικρότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από το γενικό.

Αναλυτικά, μεταξύ των υποχρεώσεων που περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, υπάρχει πρόβλεψη για προσθήκη διάταξης που θα ορίζει ότι όσοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη πριν από την ηλικία των 67 ετών με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, θα πρέπει άμεσα να έχουν συμπληρώσει 35ετία, η οποία έως το 2022 θα γίνει (σταδιακά) 40ετία. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να θιγούν άνεργοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που ανέστειλαν λόγω κρίσης τη δραστηριότητά τους και περίμεναν να "πιάσουν" το μεταβατικό όριο ηλικίας που προβλεπόταν, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. 

Πλέον, εάν δεν ξαναενταχθούν στην αγορά εργασίας θα πρέπει να περιμένουν έως τα 67.

-Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για κατάργηση βασικών διατάξεων του νόμου Στρατούλη για τις συντάξεις των υπερηλίκων του ΟΓΑ, όπως η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, η μείωση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αλλά και η δυνατότητα χρηματοδότησης των επικουρικών ταμείων και των ταμείων πρόνοιας, από το ΑΚΑΓΕ.

Να σημειωθεί ότι εντός των επόμενων ημερών, το υπουργείο Εργασίας οφείλει επίσης να παρουσιάσει το σχέδιό του για την σταδιακή επέκταση σε εθνικό επίπεδο, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος καθώς και σχεδίων για τη δημιουργία του μητρώου ωφελούμενων και της στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη.

Παράλληλα, με στόχο την εκταμίευση της υποδόσης, θα πρέπει να εκδοθούν όλες οι εκκρεμείς εγκύκλιοι για το ασφαλιστικό τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ενώ δεν αποκλείονται, εάν χρειαστούν και άλλες τροποποιήσεις νόμων σχετικά με τις συντάξεις σε Ένοπλες Δυνάμεις, σώματα ασφαλείας και πυροσβεστική.
 
 
 
ΠΗΓΗ. euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου