ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ο κόσμος γύρω μας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-10-2015












ΡΩΜΗ.-- Περίπου 1.000 μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, διασώθηκαν το πρωί στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, όπως ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή που συντονίζει τις επιχειρήσεις αυτές. 

Οι μετανάστες, που επέβαιναν σε έξι φουσκωτά σκάφη και σ' ένα ξύλινο αλιευτικό, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από σκάφη του ιταλικού λιμενικού, αλλά και από πολεμικά πλοία της Βρετανίας, της Σλοβενίας και της Γερμανίας, που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Σοφία».

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε από τη Μόσχα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι η χώρα του θα προμηθευτεί από τη Ρωσία οπλικά συστήματα που δε θα έχουν επιθετικό αλλά αμυντικό χαρακτήρα. 
Στη δήλωση αυτή προέβη μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο Κρεμλίνο, όπου υπεγράφησαν διάφορες συμφωνίες οικονομικής, πολιτιστικής αλλά και στρατιωτικής - τεχνολογικής συνεργασίας.

ΤΑΛΑΧΑΣΙ.-- Δεκάδες επιβάτες αεροσκάφους Μπόινγκ 767 της εταιρείας «Dynamic International Airways» απομακρύνθηκαν χτες βράδυ από το αεροπλάνο όπου είχαν επιβιβαστεί, έπειτα από εκδήλωση πυρκαγιάς από άγνωστη αιτία, ενώ βρισκόταν στο διάδρομο απογείωσης του αεροδρομίου Φορτ Λόντερντεϊλ - Χόλιγουντ της Φλόριντα στις ΗΠΑ. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν τον τραυματισμό πολλών επιβατών.

ΝΤΟΝΤΟΜΑ.-- Η εκλογική επιτροπή στην Τανζανία (Ανατολική Αφρική) ανακήρυξε χτες νέο Πρόεδρο της χώρας και νικητή των εκλογών της Κυριακής τον υποψήφιο του κυβερνώντος Επαναστατικού Κόμματος, Τσάμα Τσα Μαπιντούζι, νικητή με 58%. 
Ο αντίπαλός του, Εντουαρντ Λοβάσα, του κόμματος «Τσαντέμα», πήρε το 40% των ψήφων.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Η καναδική εταιρεία αεροναυπηγικής «Μπομπαρντιέ», που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροπλάνων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα πάρει ένα δισ. δολάρια από την κυβέρνηση της επαρχίας Κεμπέκ, έπειτα από ζημιές 4,9 δισ. δολαρίων για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας δαπανηρών προγραμμάτων που αφορούν τα αεροσκάφη CSeries και Learjet85. 

Η κυβέρνηση του Κεμπέκ γνωστοποίησε ότι θα αγοράσει το 49,5% του προγράμματος κατασκευής των αεροσκαφών CSeries και Learjet85, αποκτώντας μετοχές αξίας 200.000.000 δολαρίων.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε σήμερα ομόφωνα τη διενέργεια έρευνας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπουρούντι και τη λήψη μέτρων απέναντι σε ενέργειες που «απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στην κεντροαφρικανική χώρα.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν ένας ευρωβουλευτής ψήφισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη θέση της προέδρου του Εθνικού Μετώπου Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, κατά παράβαση του κανονισμού. 

Η Λεπέν από την πλευρά της εξήγησε ότι δεν ευθύνεται για τη χρήση της προσωπικής της κάρτας από κάποιον τρίτο κατά την απουσία της και ότι ο ευρωβουλευτής που ψήφισε στη θέση της «θα πρέπει να δώσει απαντήσεις».

ΣΕΟΥΛ.-- Την Κυριακή θα γίνει στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας η τριμερής Συνάντηση Κορυφής, στην οποία η Νοτιοκορεάτισσα πρόεδρος θα υποδεχτεί τους πρωθυπουργούς Κίνας και Ιαπωνίας. 

Αναλυτές εμφανίζουν την πραγματοποίηση (με μεγάλη καθυστέρηση) της συνάντησης ως ένδειξη διάθεσης να βρεθούν γέφυρες επικοινωνίας (ειδικά μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας), ωστόσο οι σύνθετοι ανταγωνισμοί σε όλη την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού περιπλέκουν κάθε απόπειρα συμβιβασμού.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ στις 5 και 6 Νοέμβρη, μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, σύμφωνα με το «Σινχουά». Η επίσκεψη θα γίνει σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις είναι τεταμένες, εξαιτίας των ανταγωνισμών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου