ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων - Στην υπηρεσία της ΕΕ και των μονοπωλίων

ΤΡΙΤΗ 13-10-2015


 
ΤηςΒούλας ΛΙΤΣΙΟΥ*
 
*Η Βούλα Λίτσιου είναι μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ 









Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) με τη νέα της ηγεσία, εδώ και 8 μήνες, την Φ. Κούβελα, φροντίζει με τη δράση και τις θέσεις της να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μας. 

Πρόκειται για έναν κρατικό - κυβερνητικό θεσμό με βαρύγδουπο, θα λέγαμε, τίτλο, ο οποίος εύκολα θα μπορούσε να ξεγελάσει τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ότι δήθεν πρόκειται για ένα θεσμό που υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους, στο δρόμο προς την κατάκτηση της ισοτιμίας τους. 

Πόσο μάλλον, που η σημερινή διοίκηση της ΓΓΙΦ διορίστηκε από την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση και συνεχίζει ακάθεκτη και με την «κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων».

Πλούσιες, λοιπόν, οι παρεμβάσεις της ΓΓ Ισότητας των Φύλων, μέσω ημερίδων, δελτίων Τύπου, εμφανίσεων σε τηλεοπτικές εκπομπές. Παρεμβάσεις, οι οποίες βέβαια κινούνται αυστηρά μέσα στο αντιλαϊκό πλαίσιο που θέτουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Της ημερίδας το ανάγνωσμα...
 
Στις 29 Σεπτέμβρη, η ΓΓΙΦ πραγματοποίησε ημερίδα «για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου "Οργάνωση υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της δημόσιας δράσης (Παρατηρητήριο)"»

Στην παρέμβαση του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Μπαλάφα, υπογραμμίστηκε ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε τον επιστημονικά τεκμηριωμένο σχεδιασμό των δράσεων για τις πολιτικές της ισότητας»

Η δε Φ. Κούβελα, από την πλευρά της, τόνισε ότι η ΓΓΙΦ δημιούργησε αυτό το «Παρατηρητήριο» ώστε «να αξιολογεί τις πρακτικές, τις έρευνες, τις μελέτες, τους δείκτες και τα στατιστικά που αφορούν στα θέματα της ισότητας των φύλων, προκειμένου να σχεδιάζονται πολιτικές και δράσεις που θα αντιμετωπίζουν τα αναδυόμενα ζητήματα της διάστασης του φύλου στη δημόσια και στην ιδιωτική ζωή».




Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΓΓΙΦ παρεμβαίνει με ανάλογου είδους προτάσεις: Στις 17 Ιούλη, εν μέσω δημοψηφισμάτων και «σκληρών διαπραγματεύσεων» για το πετσόκομμα της ζωής του λαού, των εργαζομένων - γυναικών και αντρών - η ΓΓΙΦ παρενέβη στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 



Στην τοποθέτησή της, ζήτησε την «ενίσχυση κι επέκταση των δωρεάν δημόσιων δομών φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων», ενώ πρότεινε επίσης να δημιουργήσουμε «παραδείγματα καλών πρακτικών στον κόσμο της εργοδοσίας, δημιουργώντας νέα μοντέλα των επιχειρήσεών τους, που θα διασφαλίζουν την ισότιμη ένταξη και παραμονή και των δύο φύλων στην αγορά εργασίας».

Οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας έχουν χορτάσει από επίσημες μελέτες και στατιστικά στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα οποία καταγράφεται - εν μέρει - η φτώχεια, η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ανασφάλεια την οποία βιώνουν οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. 

Ομως κάθε τέτοια καταγραφή πραγματοποιείται και αξιοποιείται στην κατεύθυνση του πώς το γυναικείο εργατικό δυναμικό θα αξιοποιηθεί με στόχο την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. 

Δεν έπιασε ο πόνος την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ν' αντιμετωπίσουν «επιστημονικώς τεκμηριωμένα» αυτά τα προβλήματα με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών των λαϊκών οικογενειών. 

Αυτές είναι οι «αρχές» και οι «αξίες» της ΕΕ από γεννησιμιού της. Αυτό είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» στις εργασιακές σχέσεις, όπου στις ευρωπαϊκές «καινοτόμες» οδηγίες περιγράφεται η 5ετής διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ως «διάκριση» σε βάρος των γυναικών. Καλύτερη δε γίνεται για το λαό, μόνο χειρότερα έχουμε να περιμένουμε.

Οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι νέες γυναίκες έχουν εμπειρία από τα «παραδείγματα καλών πρακτικών στον κόσμο της εργοδοσίας», που δεν αποτελούν στρέβλωση, αλλά τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων. 

Είναι τα υψηλά ποσοστά της γυναικείας ανεργίας, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση, η απληρωσιά, η ανασφάλιστη εργασία, που χτυπά ιδιαίτερα τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το «σιδερένιο πλαίσιο», η «επέκταση των δωρεάν δημόσιων δομών φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων» που ευαγγελίζεται η ΓΓΙΦ είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Ας πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους
 
Εξάλλου, χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις της Φ. Κούβελα, σε απογευματινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης (2 Οκτώβρη), με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας της εταιρείας «McKinsey» για την «ισότητα στην απασχόληση». 

Μεταξύ άλλων, «ανακαλύπτοντας την Αμερική», μας είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος και γι' αυτό οι γυναίκες φορτώνονται στην πλάτη τους τις αντίστοιχες ευθύνες. 

Μάλλον ξεχνάει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που τη διόρισε, συνεχίζει - όπως και οι προηγούμενες - να εφαρμόζει την περικοπή κοινωνικών δαπανών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια για να εξασφαλιστεί ζεστό κρατικό χρήμα για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. 

Το «κοινωνικό κράτος» έχει γίνει παρελθόν για τους λαούς, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, γιατί αυτό επιτάσσει η ανταγωνιστικότητα, η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ανέφερε ακόμα ότι επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας, αφού, για παράδειγμα, έχουν αυξηθεί οι απολύσεις εγκύων. 

Η έκκληση της ΓΓΙΦ προς τους εργοδότες να έχουν «καλή συμπεριφορά» απέναντι στις εργαζόμενές τους - έγκυες και μη - είναι πολύ καλή... για τη σχολική έκθεση μιας μαθήτριας. 
Η ζωή όμως αποδεικνύει ότι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι θεωρούν κόστος, και μάλιστα σημαντικό, τη μητρότητα, αφού μοναδικός τους θεός είναι το κέρδος. Γι' αυτό, όχι μόνο απολύουν εγκύους, αλλά συχνά βάζουν τις εργαζόμενές τους να υπογράφουν βεβαίωση ότι δεν πρόκειται να τεκνοποιήσουν σύντομα αφότου προσληφθούν.

Ενώ υπάρχει ΗΔΗ εργατική νομοθεσία που υποτίθεται απαγορεύει τις απολύσεις εγκύων, την οποία καταπατά η εργοδοσία και η κυβέρνηση «κωφεύει», η ΓΓΙΦ καλεί τις εργαζόμενες γυναίκες να περιμένουν την επαναφορά των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» για να «μπουν στη θέση τους» οι εργοδότες.

Τη στιγμή που η ΓΓΙΦ μνημονεύει τις γυναίκες επιχειρηματίες, οι οποίες «διοικούν κερδοφόρες επιχειρήσεις» (λες και σε αυτές τις επιχειρήσεις αποφεύχθηκαν οι απολύσεις, η απληρωσιά, οι μειώσεις μισθών, το τσάκισμα των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων), τσιμουδιά δε βγάζει για τις προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, που υπεραμύνθηκε της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες για «λόγους ισότητας»....

Την πραγματική ισοτιμία οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δε θα την κατακτήσουμε βαδίζοντας στο δρόμο που μας δείχνει η ΓΓΙΦ, με βάση τις κατευθύνσεις κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων, αλλά οργανώνοντας την πάλη μας για να βάλουμε εμπόδια στη λαίλαπα που μας ετοιμάζουν, προετοιμάζοντας τη δική μας αντεπίθεση. 

Με αγωνιστική δράση να επιβάλουμε τη θέληση και το δίκιο μας, να διεκδικήσουμε όσα αξίζουν σε μας και τα παιδιά μας, στους παραγωγούς του πλούτου.




ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου