ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Χρυσός τάφος πολεμιστή στην Πύλο

ΤΡΙΤΗ 27-10-2015




Του  AΝΤΩΝΗ  ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Φορτωμένος με χρυσάφι, σαν βασιλιάς, «κατέβηκε» στον Αδη ο νεαρός πολεμιστής της Πύλου. 

Στο τελευταίο ταξίδι του τον συνόδευαν περισσότερα από 1.400 μοναδικά αντικείμενα.


Ο ασύλητος λακκοειδής τάφος εντός του οποίου είχε ταφεί ο νεαρός άνδρας, ηλικίας 30-35 ετών, βρέθηκε το καλοκαίρι δίπλα στο Μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα, στον Ανω Εγκλιανό, στη Χώρα του δήμου Πύλου - Νέστορος, από τους Αμερικανούς αρχαιολόγους Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ του πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Το εύρημα ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο τάφος χρονολογείται στο 1500 π.Χ. και σύμφωνα με το ΥΠΠΟ «αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια». 


Η ποσότητα και η υψηλή ποιότητα των αντικειμένων που συνόδευαν τον νεκρό δείχνουν επίσης πως η Πύλος όπως και οι Μυκήνες είχε επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη «καθώς τα περισσότερα από τα αντικείμενα είναι μινωικής τεχνοτροπίας ή κατασκευάστηκαν στην Κρήτη», επισημαίνουν οι ανασκαφείς.

Ο σκελετός του πολεμιστή ήταν τοποθετημένος σε ξύλινο φέρετρο στο δάπεδο του τάφου που είχε διαστάσεις 2,44 μ. μήκος, 1,52 μ. βάθος και 1,22 μ. πλάτος. 


Η περιγραφή του αρχαιολογικού θησαυρού είναι συγκλονιστική:

«Οπλα βρέθηκαν στην αριστερή πλευρά του και στο ύψος των ποδιών (ανάμεσά τους χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή), κοσμήματα στη δεξιά πλευρά, ενώ κοντά στον λαιμό μια μοναδική και θαυμάσια διατηρημένη χρυσή αλυσίδα. Χρυσά κύπελλα είχαν εναποτεθεί επάνω στο στήθος και στο στομάχι του. 


Στη δεξιά πλευρά του σκελετού και γύρω από το κεφάλι βρέθηκαν πάνω από 1.000 ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους -κορναλίνη, αμέθυστο, ίασπη, αχάτη και χρυσό- περισσότεροι από 50 σφραγιδόλιθοι στην επιφάνεια των οποίων απεικονίζονται θεές, βωμοί, καλάμια, λέοντες, ταύροι με ακροβάτες πιασμένους από τα κέρατά τους καθώς και άλλες δυσερμήνευτες σκηνές». 

Βρέθηκαν, επίσης, «τέσσερα χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια, προσωπικά αντικείμενα κύρους, με εγχάρακτες μινωικές παραστάσεις. Στα πόδια του νεκρού βρέθηκε ελεφαντοστέινο πλακίδιο με απεικόνιση φτερωτού γρύπα και δίπλα του χάλκινος καθρέπτης με ελεφαντοστέινη λαβή».

Ο πλούσια κτερισμένος τάφος αποκαλύπτει, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μια άγνωστη μέχρι σήμερα παράμετρο. 


«Η εναπόθεση τόσων πολλών κοσμημάτων σε ανδρική ταφή αμφισβητεί», επισημαίνουν, «την μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναικείες ταφές».

Ο τεράστιος πλούτος των κτερισμάτων παραπέμπει στις χρυσοφόρες Μυκήνες και υποδηλώνει την αριστοκρατική καταγωγή του νεκρού. 


«Ηταν προφανώς εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του, δηλαδή της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου που οι λακκοειδείς τάφοι χρησιμοποιούνταν για τον ενταφιασμό της μυκηναϊκής αριστοκρατίας». 

Την ευγενή καταγωγή του νεκρού υποδηλώνει και η γειτνίαση του τάφου με το ανάκτορο του Νέστορα. 
Η ακμή και ο πλούτος του διαρκούν έως το 1200 π.Χ. περίπου όταν καταστράφηκε από πυρκαγιά. 

Ολες οι εργασίες διενεργήθηκαν υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τη συμμετοχή 45 αρχαιολόγων, εξειδικευμένων επιστημόνων και φοιτητών από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.









ΠΗΓΗ. e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου