ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων σε ορίζοντα εξαμήνου

ΤΡΙΤΗ 20-10-2015


Ιδιωτικοποιήσεις σε μαζική κλίμακα, μέσω του Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), δρομολογεί για το προσεχές διάστημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον εισπρακτικό στόχο για το α' εξάμηνο του 2016 να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στις «εκκρεμότητες» της αντιλαϊκής πολιτικής βρίσκεται κι αυτή που αφορά στο υπό διαμόρφωση Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο θα μεταφερθούν πρόσθετα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, ύψους 50 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο.

«Ενας σημαντικός αριθμός αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, εντός των επόμενων έξι μηνών», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg».

Ειδικότερα:

-- ΟΛΠ: Μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη το αργότερο, η «APM Terminals» του δανέζικου ομίλου «Moeller - Maersk», η κινεζική COSCO και η ICTS (International Container Terminal Services) από τις Φιλιππίνες θα καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, με στόχο η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016.

-- ΟΛΘ: Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν το Μάρτη του 2016, με στόχο η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2016.

-- ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ROSCO: Δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν το Γενάρη του 2016, με στόχο την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης μέχρι τα μέσα του 2016. Οι SIEMENS και «Alstom» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ROSCO, ενώ η ρουμανική κοινοπραξία υπό την «Feroviar Roman» σε κοινοπραξία με τη «Watco» (ΗΠΑ) αναμένεται να καταθέσουν προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Την ίδια ώρα, έρχονται στη δημοσιότητα σενάρια περί απόσυρσης του ενδιαφέροντος ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, σε μια εξέλιξη που λέγεται ότι συνδέεται με την επίσκεψη στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Α. Χοκστάιν.

-- 14 περιφερειακά αεροδρόμια: Η συγκυβέρνηση θα υπογράψει τη σύμβαση για την παραχώρηση στον «προτιμητέο επενδυτή», τη γερμανική «Fraport» σε κοινοπραξία με τη «Slentel» (όμιλος Κοπελούζου), το Δεκέμβρη του 2015. Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης αναμένεται πριν από το καλοκαίρι του 2016 και την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

-- ΔΕΣΦΑ: Η πώληση του 66% στο αζέρικο μονοπώλιο «Socar» θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Ταυτόχρονα, η «Socar» θα πουλήσει το 17% από το 66% του ΔΕΣΦΑ που θα αποκτήσει, με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να δηλώνει ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου