ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 3,5 εκατ. ανθρώπους

ΚΥΡΙΑΚΗ 11-10-2015




Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr


Με μικρότερο προσδόκιμο ζωής, πρόωρους θανάτους και μια μακρά λίστα προβλημάτων υγείας συνδέεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως προκύπτει από νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της έκθεσής τους σε μικροσωματίδια PM2.5. 

Για τις βαρύτατες επιπτώσεις της καύσης ορυκτών καυσίμων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον υπεύθυνα είναι τα αερολύματα που περιέχουν μικροσκοπικά τοξικά σωματίδια αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, που μπορούν πράγματι να «σκοτώσουν» κάποιον πρόωρα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. 

«Βρήκαμε ότι οι εκπομπές από την οικιακή κατανάλωση ενέργειας, για θέρμανση και μαγείρεμα ιδίως στην Κίνα και την Ινδία, έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πρόωρη θνησιμότητα παγκοσμίως» όπως αναφέρει η διεθνής επιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχουν και επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ενέργειας της Κύπρου. 

Μόνο στην Κίνα 4.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα στους εξωτερικούς χώρους ή 1,46 εκατομμύρια το χρόνο. Το Δελχί διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά της πιο μολυσμένης πόλης του κόσμου, ενώ στην Ινδία 645.000 άνθρωποι χάνονται πρόωρα.

Οι πηγές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξωτερικού χώρου ποικίλουν ανά περιοχή. 

Στις ΗΠΑ κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η ηλεκτροπαραγωγή και οι μεταφορές. 
Ωστόσο, στις ανατολικές ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και τη Ρωσία ο μεγαλύτερος όγκος μικροσωματιδίων PM2.5 εκπέμπεται από τις γεωργικές δραστηριότητες. 

Οι γεωργικές εκπομπές αμμωνίας έχουν «αξιοσημείωτη» επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία: το ένα πέμπτο των θυμάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποδίδεται στις εκπομπές αμμωνίας κυρίως από τις κτηνοτροφικές μονάδες, τα ορνιθοτροφεία, τα χοιροστάσια και τη χρήση λιπασμάτων στη γεωργία, όπως δήλωσε στον βρετανικό Guardian ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Γιος Λέλιβελντ από το Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ. 

Η αμμωνία αντιδρά με τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων και της βιομηχανίας, παράγει μικροσωματίδια και έτσι αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία θανάτων από τη ρύπανση του αέρα στις ανατολικές ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 3,5 εκατ. ανθρώπους

Στη Βρετανία, το 48% των πρόωρων θανάτων αποδίδονται στη γεωργική ρύπανση, ενώ τρεις στους τέσσερις θανάτους συμβαίνουν μετά από εμφράγματα και διακοπές καρδιακής λειτουργίας. 

Οι υπόλοιποι οφείλονται σε πνευμονοπάθειες και καρκίνους του πνεύμονα. Τα μοντέλα με βάση το αναμενόμενο σενάριο δείχνουν ότι η συμβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξωτερικού χώρου στην πρόωρη θνησιμότητα θα διπλασιαστεί έως το 2050.Μπορεί το νούμερο των 3,3 εκατομμυρίων πρόωρων θανάτων κάθε χρόνο να φαίνεται υπερβολικός, ωστόσο δεν πατά στη κορυφή του παγόβουνου. 

Η ρύπανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους είναι ακόμα πιο θανατηφόρος, προσμετρώντας 4,3 εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανεβάζει τον λογαριασμό σε 3,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως εξαιτίας της έκθεσης των θυμάτων στη ρύπανση του αέρα από μικροσκοπικά σωματίδια διαμέτρου κάτω των δέκα μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), δηλαδή μικρότερη από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 3,5 εκατ. ανθρώπους

Ο ΠΟΥ συστήνει ότι η συγκέντρωση αυτών των αερολυμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σε κίνδυνο οι μεταμοσχεύσεις
 
Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά επιστήμονες απέδειξαν ότι όσοι άνθρωποι έχουν κάνει μεταμόσχευση πνευμόνων και κατοικούν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της κίνησης των οχημάτων, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή απόρριψης του μοσχεύματος τους. 


Για τη μελέτη συνεργάστηκαν για πρώτη φορά 13 μεγάλα κέντρα μεταμοσχεύσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 3,5 εκατ. ανθρώπους

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Ρούτενς του βελγικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ, υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος θανάτου αυξάνει κατά 10% για τους ασθενείς που ζουν σε περιοχές όπου τα επίπεδα ρύπανσης ξεπερνούν τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια από τον ΠΟΥ.

Οι επιπτώσεις στα παιδιά
 
Προ μηνών, η πρώτη αμερικανική μελέτη, του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Ν. Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής ψυχιατρικής Μπράντλεϊ Πίτερσον, (δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής JAMA Psychiatry), παρακολούθησε μια ομάδα 40 παιδιών από τότε που ήσαν ακόμη έμβρυα στην κοιλιά της μητέρας τους, έως την ηλικία των εννέα ετών. 


Η μελέτη συμπεριέλαβε νοητικά τεστ και απεικόνιση του εγκεφάλου με ειδική μαγνητική τεχνική (MRI). Όπως διαπιστώθηκε, στα παιδιά που ως έμβρυα είχαν εκτεθεί περισσότερο σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΡΑΗ), ο εγκέφαλος τους εμφάνιζε πιο αργή ταχύτητα επεξεργασίας, ενώ είχαν και περισσότερα νευροαναπτυξιακά προβλήματα, όπως συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), καθώς και επιθετικότητας.

Τα παιδιά αυτά είχαν επίσης μικρότερη λευκή ουσία εγκεφάλου, ιδίως στο αριστερό ημισφαίριο, πράγμα που σχετίζεται με πιο αργό μυαλό (όπως επιβεβαίωσαν τα τεστ νοημοσύνης) και κατοπινά προβλήματα συμπεριφοράς. 

Έτσι, παρουσίαζαν καθυστερημένη ανάπτυξη στην ηλικία των τριών ετών, μειωμένη νοημοσύνη στα πέντε τους, καθώς επίσης πρόωρα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στην ηλικία των επτά ετών.

Οι ΡΑΗ είναι μια ομάδα νευροτοξικών χημικών ουσιών που παράγονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων, την καύση άνθρακα και πετρελαίου, τις δασικές πυρκαγιές και γενικότερα από την ατελή καύση οργανικών υλών. Εκτός από τη ρύπανση του αέρα, οι ΡΑΗ παράγονται σε κλειστό χώρο από το μαγείρεμα και το κάπνισμα. Μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και να κάνουν ζημιά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου, κάτι που έχουν δείξει και πειράματα σε ζώα.

Μικροσκοπικοί «δολοφόνοι»
«Θανατηφόρα» η ζωή στις μεγαλουπόλεις


Τα μικροσκοπικά τοξικά σωματίδια που, εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, είναι διάσπαρτα στον αέρα που αναπνέουμε, ιδίως στις πόλεις, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, κυρίως λόγω καρδιοπάθειας, όπως επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. 

Η πρόσφατη μελέτη, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της μέχρι, ανέλυσε στοιχεία για περίπου μισό εκατομμύριο άτομα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αερολύματα που περιέχουν σωματίδια αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, με διάμετρο έως 2,5 μικρόμετρα ή εκατομμυριοστά του μέτρου (2,5 ΡΜ), μπορούν πράγματι να σκοτώσουν κάποιον πρόωρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Τζορτζ Θέρστον, καθηγητή υγείας του πληθυσμού στην Ιατρική Σχολή και το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», επεσήμαναν ότι τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, πως «τα σωματίδια του αέρα είναι όντως επιβλαβή για την υγεία, αυξάνοντας τη γενική θνησιμότητα, κυρίως τους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους, καθώς και τους θανάτους από αναπνευστικές παθήσεις στους μη καπνιστές».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση στην ποσότητα των μικροσκοπικών σωματιδίων 2,5 ΡΜ στην ατμόσφαιρα (π.χ. έως 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) έχει ως συνέπεια μια αύξηση κατά 3% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία και, ειδικότερα, μια αύξηση κατά 10% των θανάτων από καρδιά. 

 Μεταξύ των μη καπνιστών, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνει κατά 27% λόγω αναπνευστικών παθήσεων. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αόρατα αερολύματα μπορούν να ξεφεύγουν από τις άμυνες του οργανισμού και να «τρυπώνουν» βαθιά στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος των ανθρώπων που εκτίθενται στη ρύπανση. 

Μάλιστα, ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα αποβάλει με τον βήχα ή το φτάρνισμα, όπως συμβαίνει με τα μεγαλύτερα σωματίδια.

Οι μικροσκοπικοί «δολοφόνοι» αποτελούνται συνήθως από επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως αρσενικό και υδράργυρο, ενώ μπορούν να μεταφέρουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα άλλους αέριους ρυπαντές, όπως οξείδια του θείου και του αζώτου.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει την ίδια ζημιά στους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, μόρφωσης κ.λπ. 

Μια μελλοντική έρευνα θα επιχειρήσει να απομονώσει εκείνα τα μικροσκοπικά σωματίδια που είναι τα πιο τοξικά και επικίνδυνα απ’ όλα και κατά πόσο αυτά προέρχονται κυρίως από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τις χημικές βιομηχανίες ή τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που δουλεύουν με άνθρακα (λιγνίτη).



ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου