ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Οι «28» της ΕΕ συμφώνησαν αυστηροποίηση της πολιτικής απελάσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-10-2015



Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν την Πέμπτη, στο Λουξεμβούργο συμφώνησαν να ακολουθήσουν πιο αυστηρή πολιτική ως προς τις απελάσεις και στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προσφυγική κρίση, συζήτησαν το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας συνοριοφυλακής.



Οι υπουργοί αναφέρουν σε κείμενό τους ότι «τα αυξημένα ποσοστά επιστροφών θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς την παράτυπη μετανάστευση», ενώ ενέκριναν και την κράτηση προσφύγων για όσους επιχειρήσουν να το σκάσουν πριν την απέλασή τους.


Συμφώνησαν να επιχειρήσουν, επίσης, να πείσουν τις αφρικανικές και άλλες φτωχές χώρες να δεχθούν την επανεισδοχή στο έδαφός τους προσφύγων στους οποίους η Ευρώπη θα έχει αρνηθεί την είσοδο, με αντάλλαγμα πακέτα βοήθειας.


Το απόγευμα, οι υπουργοί Εσωτερικών συνεδρίασαν και με τους υπουργούς Εξωτερικών των «28», καθώς και με αντιπροσωπείες από βαλκανικές χώρες, την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.


«Οι επαναπροωθήσεις είναι πάντα σκληρές» σημείωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση. «Αλλά μπορούμε να προσφέρουμε χώρο και στήριξη σε πρόσφυγες που χρειάζονται προστασία (κάτι που μπορεί να γίνει) εάν αυτοί που δεν χρειάζονται προστασίας δεν έρχονται ή επιστρέφουν γρήγορα (στις χώρες από τις οποίες προέρχονται)».


Οι υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν επίσης την στενότερη συνεργασία για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κυρίως στη Μεσόγειο, απ' όπου δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στην Ευρώπη.


«Μία Ευρώπη χωρίς ασφαλή εξωτερικά σύνορα θα είναι μία Ευρώπη με εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους» είπε ο γερμανός υπουργός.


Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ακολουθώντας τη γραμμή του Φρανσουά Ολάντ, πρότεινε ενίσχυση της FRONTEX και μία υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής με ενισχυμένη εξουσία που θα μπορεί να επεμβαίνει όπου οι εθνικές αρχές δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ.


Σύμφωνα με υπουργούς, συμφωνήθηκε να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες εκείνες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Την Τετάρτη είχε τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο της ναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο με στόχο τα δίκτυα διακίνησης.


Όσον αφορά το αρχικό πρόγραμμα για τους 40.000 από Ιταλία και Ελλάδα, οι πρώτες μετεγκαταστάσεις στο πλαίσιό του αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή. 

Πρόκειται για ομάδα προσφύγων από την Ερυθραία που έφτασαν στην Ιταλία και θα μεταβούν στη Σουηδία. 



ΠΗΓΗ. tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου