ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη (διαδραστικός χάρτης)

ΔΕΥΤΕΡΑ 21-9-2015


 


Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μια «αόρατη απειλή», κυρίως για τους κατοίκους των πόλεων και των περιοχών στις οποίες έχουν αναπτυχθεί μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.



 
Δύο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες κατέδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον πρόωρο θάνατο, κυρίως λόγω καρδιοπάθειας, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 έως και 6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα χάνουν τη ζωή τους σε ετήσια βάση λόγω της κακής ποιότητας του εισπνεόμενου αέρα.

Ο νέος Δείκτης Ποιότητας του Αέρα (World Air Quality Index) παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε δεκάδες πόλεις ανά τον κόσμο, παρέχοντας διευκρινίσεις για την κλίμακα επικινδυνότητας σε κάθε περίπτωση.

Ο διαδραστικός χάρτης παρουσιάζει τα επίπεδα συγκέντρωσης επικίνδυνων σωματιδίων από τα καυσαέρια των οχημάτων, την καύση ορυκτών καυσίμων και ξύλου και από αδιόρατη σκόνη. 

Τα σωματίδια αυτά είναι βλαβερά για την υγεία και έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με το άσθμα, τον καρκίνο, την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό.


air pollution

Ο χάρτης επί του παρόντος παρουσιάζει στοιχεία για 68 χώρες, αναμένεται όμως σύντομα να προστεθούν και άλλες.

Για τη χώρα μας δεν είναι διαθέσιμα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο. 

Ημερήσιο δελτίο τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, 
Περιβάλλοντος και Ενέργειας (θα το βρείτε εδώ).




ΠΗΓΗ. onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου