ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - Οσους δεν πνίγονται στα κύματα, τους κυνηγάνε στη στεριά

ΔΕΥΤΕΡΑ 17-8-2015





Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, από χώρες της Μέσης Ανατολής ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους εξαιτίας των ανταγωνισμών των καπιταλιστών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. 




Η ΕΕ, αντάξια του ιμπεριαλιστικού της χαρακτήρα, συμβάλλει, με τη συμμετοχή της στους πολέμους και τις επεμβάσεις, στη φτώχεια, στην ανεργία και τον ξεριζωμό...


Ανδρες, γυναίκες με τα μωρά τους, μικρά παιδιά, θαλασσοδέρνονται, ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους για να φτάσουν σε χώρες της ΕΕ, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο. 

Είναι όλοι αυτοί που ακούμε και βλέπουμε στα ΜΜΕ ή στα νησιά που κατοικούμε, να φτάνουν εκεί, χρησιμοποιώντας τα ως σταθμούς και ζητώντας την άμεση παροχή εγγράφων για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. 124.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν φέτος στη χώρα μας (έως 31 Ιούλη), κυρίως στα νησιά Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. 

Ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 750% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο, πέρυσι. 
Μόνο τον Ιούλη σημειώθηκαν 50.000 νέες αφίξεις, 20.000 περισσότερες από τον προηγούμενο μήνα (αύξηση 70% περίπου). 

Η μεγάλη πλειοψηφία προέρχονται κυρίως από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ. 

Οι Σύροι αποτελούν το 63%, από την αρχή του χρόνου, και μόνο τον Ιούλη έφτασαν στο 70% του συνόλου των αφίξεων. 

Από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 225.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι περίπου 2.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη - χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η τελευταία τραγωδία έξω από τις ακτές της Λιβύης, στις 5 Αυγούστου.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, εκτός από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που παραμένουν σε ανοιχτούς χώρους, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής (σ.σ. ούτε τουαλέτες), με μωρά να κοιμούνται σε χαρτόνια, είναι το γεγονός ότι πληθαίνουν και τα κρούσματα ρατσισμού, με κρατική υπόθαλψη, εναντίον τους. 
 
Εκτός από τον αστυνομικό στην Κω που κρατούσε μαχαίρι και χαστούκιζε Πακιστανούς και Σύρους, οι οποίοι περίμεναν για έγγραφα, είχαμε τις επόμενες μέρες την αντιμετώπισή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις με γκλομπ, πυροσβεστήρες και βόμβες κρότου - λάμψης! 

Ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξε και η δημοτική αρχή του νησιού, με τον δήμαρχο της Κω να κάνει δηλώσεις περί «ανακατάληψης»" των χώρων, ότι θα «χυθεί αίμα» κ.ά. Καθόλου τυχαία η εμφάνιση και της φασιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, να σιγοντάρει με ανακοινώσεις και ανώνυμα σχόλια.


Μέρος του προβλήματος η κυβερνητική πολιτική
 
Επιπρόσθετα, πρόσφυγες και μετανάστες, εκτός από τους δουλεμπόρους που κλέβουν το βιος τους, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, τη μη στελέχωση των υπηρεσιών για την άμεση παροχή εγγράφων για να ταξιδέψουν, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ανθρώπων που εκμεταλλεύονται τον πόνο και τη δυστυχία, έχουν να αντιμετωπίσουν και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που είναι μέρος του προβλήματος. 

Μια κυβέρνηση που παραμένει πιστή στο ευρωενωσιακό πλαίσιο και επιδιώκει να αναβαθμίσει και τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, βασική αιτία για τα κύματα των προσφύγων. 

Μια κυβέρνηση που εναποθέτει τη λύση του προβλήματος στην ΕΕ, με την επίκληση της δήθεν «αλληλεγγύης των εταίρων», στην ίδια δηλαδή την ΕΕ που πνίγει τους μετανάστες στη Μεσόγειο... αφού είναι η αντιμεταναστευτική πολιτική και το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ που δημιουργούν και ανακυκλώνουν το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως αποδεικνύουν η εφαρμογή των κανονισμών Δουβλίνο 3 (604/2013) και EURODAC (603/20130), η Συνθήκη Σένγκεν, η FRONTEX και το πρόγραμμα «ΤΡΙΤΩΝ», τα λεγόμενα «έξυπνα σύνορα» της ΕΕ, η περιβόητη Οδηγία 2008/115/ΕΚ που προβλέπει ως και 18μηνη φυλάκιση για όσους επιχειρούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, την πείνα και το θάνατο στις χώρες τους, που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ...

Πρόσφυγες και μετανάστες, όπως π.χ. οι 400 - 450 άνθρωποι του Πεδίου του Αρεως με τα μικρά παιδιά τους, έχουν να αντιμετωπίσουν ακατάλληλους χώρους, όπως του Βοτανικού, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα ήταν καλύτεροι σε σχέση με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της προηγούμενης, και την... επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος με τα ψίχουλα των κοινοτικών κονδυλίων, που στην πλειονότητά τους κατευθύνονται σε ΜΚΟ. 

Πρόσφατα, η αρμόδια υπουργός, Τ. Χριστοδουλοπούλου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία 2.500 θέσεων ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων έως το τέλος του χρόνου, με ευρωπαϊκά κονδύλια που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση με μέτρα που δεν απαντούν στις ανάγκες μεταναστών και προσφύγων, όπως η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, σαν αυτό στον Ελαιώνα, επιχειρεί να διαχειριστεί το πρόβλημα με τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που καταφεύγουν στην Ελλάδα.

Με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να ρίχνουν φως σε όσα συμβαίνουν στα ελληνικά νησιά, μετά από σύσκεψη που έγινε για το μεταναστευτικό, την προηγούμενη Τετάρτη, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και υποστήριξε ότι στο χώρο που ετοιμάζεται στον Ελαιώνα, στον οποίο θα μεταφερθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν σε άθλιες συνθήκες στο Πεδίον του Αρεως, θα επικρατούν ανθρώπινες συνθήκες και θα καλύπτονται οι βασικές ανάγκες. 

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να μεταφερθεί στην Κω ένα πλοίο 2.000 - 2.500 θέσεων, στο οποίο θα καλύπτονται οι βασικές ανάγκες διαμονής και θα γίνεται η ταυτοποίηση. 

Ηδη, 1.300 περίπου τους έστειλε με πλοίο της γραμμής στον Πειραιά. Επι της ουσίας προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, την ίδια στιγμή μάλιστα που ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων στο νησί αγγίζει τους 7.000, ενώ καθημερινά καταφτάνουν άλλες δεκάδες. 

Για ακόμα μία φορά επανέλαβε τα κυβερνητικά ευχολόγια για συμβολή της ΕΕ.

 «Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα αναλογιστεί τις ευθύνες της και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

Π. Καζ.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου