ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - Παίρνει τα μέτρα που δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι

ΤΕΤΑΡΤΗ 12-8-2015




Λεπίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα Εργασιακά και την Πρόνοια αποδεικνύεται και το 3ο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που πάει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. 
 
 
 
 
 
Τα νέα προαπαιτούμενα για την πρώτη δόση του νέου δανείου, είναι μόνο το πρώτο σκαλί στη μακρά πορεία των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν προσυμφωνηθεί για όλη τη διάρκεια του νέου τριετούς προγράμματος.
 
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, τον περασμένο Ιούλη, για την τελευταία αξιολόγηση του προηγούμενου μνημονίου, που επέβαλαν μείωση των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών για τον κλάδο Υγείας, την κατάργηση των κατώτερων ορίων στις συντάξεις σε όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους, την κατάργηση κάθε χρηματοδότησης πέραν των εισφορών των ασφαλισμένων στις επικουρικές και το πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία μέχρι το 2021, έρχονται προς ψήφιση νέα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνονται υποχρεώσεις για εφαρμογή πρόσθετων αντεργατικών παρεμβάσεων για τους επόμενους μήνες.

Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές
 
Συγκεκριμένα, για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου που διέρρευσε χτες:
  • Προς ψήφιση στη Βουλή έρχεται διάταξη που «δένει» αμετάκλητα ως ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης το 67ο έτος για όλους τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων το αργότερο μέχρι το 2022. Στο πλαίσιο αυτό, καταργούνται σταδιακά τα ειδικά ηλικιακά όρια που είχαν μέχρι τώρα διάφορες ομάδες ασφαλισμένων, με μοναδική εξαίρεση τους ασφαλισμένους στα ΒΑΕ και τις μητέρες με παιδιά με ειδικές ανάγκες.
  • Αναλαμβάνεται η υποχρέωση, με την έκδοση εγκυκλίων, να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του 2010 (3863 και 3865) που προβλέπουν το νέο μοντέλο ασφάλισης (βασική και αναλογική σύνταξη) που επιφέρει μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων μέχρι και στο μισό σε σχέση με το 2010 και αυτό με 40 χρόνια ασφάλισης αντί της 35ετίας που ίσχυε. Στην πραγματικότητα, με το 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναλαμβάνει το ρόλο εκτελεστή της μεγαλύτερης αντιασφαλιστικής ανατροπής των τελευταίων δεκαετιών, όπως βέβαια και των νόμων που ακολούθησαν μετά το 2010 (π.χ. νόμος 4093 του 2012).
  • Σε κάθε περίπτωση, θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο μέτρων μέσω της νέας «μεταρρύθμισης» του Ασφαλιστικού που προγραμματίζεται για τον Οκτώβρη και θα περιλαμβάνει όλα τα επώδυνα μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία του Ιούλη. Μεταξύ αυτών, η κατάργηση του ΕΚΑΣ σταδιακά από το Μάρτη του 2016, η κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων προς τα Ταμεία, η μείωση των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους με στενότερη σύνδεση «εισφορών και παροχών», αυξήσεις των εισφορών σε συγκεκριμένα Ταμεία (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), ριζικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών (ΟΓΑ).
  • Με άλλη διάταξη, η κυβέρνηση παίρνει πίσω τη δέσμευσή της για επαναφορά σε όλους τους ανασφάλιστους άνω των 67 ετών της ελάχιστης προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ. Αντί αυτού, θα τεθούν και πάλι κριτήρια, όπως δηλαδή προέβλεπε και σχετικός νόμος του 2012, που οδήγησε σε απώλεια του ελάχιστου αυτού βοηθήματος προς δεκάδες χιλιάδες υπερήλικες ανασφάλιστους συνταξιούχους.
  • Ισχυρό χτύπημα δίνεται και σε ό,τι έχει απομείνει στον τομέα της Πρόνοιας, καθώς προβλέπεται μείωση του σχετικού κονδυλίου κατά 900 εκατομμύρια ευρώ (0,5% του ΑΕΠ).
 
Ακονίζουν λεπίδι και για τα Εργασιακά
 
Οσον αφορά στα Εργασιακά, η συμφωνία προβλέπει:
  • Την επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους 3 μήνες αντί των 6 μηνών που προέβλεπε σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνη, ενώ εξασφαλίζει και την πλήρη εφαρμογή της 6ης ΠΥΣ του 2012, για το περιεχόμενο της μετενέργειας των συμβάσεων.
  • Σε κάθε περίπτωση, παραμένει η δέσμευση για νέο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, που θα βάζει πρόσθετα εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών.


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου