ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ - Στο «λάκκο των λεόντων» Εργασιακά - Ασφαλιστικό

ΠΕΜΠΤΗ 6-8-2015


 




Αποκαλυπτικός ο υπουργός Εργασίας στη χτεσινή συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ





 Με «ένα το κρατούμενο» την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μια σειρά άλλα αντιασφαλιστικά μέτρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει, σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, το δεύτερο κύμα ανατροπών στο Ασφαλιστικό και ένα νέο χτύπημα στα Εργασιακά, μέχρι το τέλος του 2015. 

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ολοκληρωτική επαναφορά της ατζέντας που συζητούσε με την τρόικα η προηγούμενη κυβέρνηση και μάλιστα ενισχυμένης με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Στη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, στο πλαίσιο της μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας ενάντια στους αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς σχεδιασμούς, αναδείχθηκαν όχι μόνο οι προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και η συγκεκριμένη μορφή που παίρνουν πλέον οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί.

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι είναι δεδομένη η ψήφιση των αντιασφαλιστικών μέτρων που συζητούνται αυτές τις μέρες, με την έννοια ότι αποτελούν ρητές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με τη συμφωνία στου eurosummit στις 12 Ιούλη.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε κι αυτός την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει άμεσα τη συμφωνία για το νέο μνημόνιο, για την οποία, όπως είπε, ένα από τα προαπαιτούμενα είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς που θα επιλεγούν τελικά.

Παρανάλωμα του πυρός
 
Συνοπτικά, τα αντιασφαλιστικά μέτρα που η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένα και θα ψηφιστούν στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο, είναι:
  • Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Μέτρο το οποίο ο υπουργός χαρακτήρισε αναγκαίο στο όνομα της «βιωσιμότητας» των ασφαλιστικών ταμείων. Ενοχοποίησε μάλιστα τους εργαζόμενους για το σημερινό χάλι του Ασφαλιστικού, λέγοντας πως ένας από τους δύο βασικούς παράγοντες των σημερινών προβλημάτων είναι ότι «δεν έχουμε τέλειο συνταξιοδοτικό σύστημα» και αυτό οφείλεται στις πελατειακές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των εκάστοτε κυβερνήσεων και των διάφορων κλάδων των εργαζομένων!
  • Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικούς ελλείμματος ή ισοδύναμου μέτρου, τα οποία οδηγούν σε παραπέρα μείωση των συντάξεων.
Ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ευθαρσώς στη συνάντηση ότι δεν μπορεί να αποστεί από τις αποφάσεις του eurosummit, όπου «δεσμευόμαστε να προωθήσουμε φιλόδοξες μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα και να προωθήσαμε πολιτικές για την αντιστάθμιση του νομικού αποτελέσματος των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Επίσης, να εφαρμόσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμα μέτρα μέχρι τον Οκτώβρη του 2015».

Κατά τα άλλα, ο υπουργός παρουσίασε «τις σκέψεις του» - όπως είπε - για το νέο Ασφαλιστικό, αν και στην πραγματικότητα παραβιάζει ανοιχτές πόρτες. 

 Γιατί δεν αποτελεί νέα πρόταση ο διαχωρισμός της σύνταξης σε δύο μέρη, στη βασική και στο ανταποδοτικό της μέρος, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την έως τώρα νομοθεσία για τον υπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2015.

Για τη βασική, ο υπουργός είπε ότι θα είναι στο ύψος του ορίου φτώχειας (ως όριο θεωρείται το 60% του μέσου εισοδήματος) θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και το υπόλοιπο μέρος από τις ασφαλιστικές εισφορές και θα είναι ανταποδοτική. 

 Στην πράξη περιέγραψε το σύστημα που νομοθετήθηκε με το νόμο 3863/10 (γνωστό και ως νόμο Κουτρουμάνη).

Ούτε, βέβαια, αποτελεί δική του σκέψη η ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη. Είναι μέτρο που απορρέει από τον ευρωενωσιακό σχεδιασμό για ασφαλιστικά συστήματα τριών πυλώνων, της κύριας, της επαγγελματικής και της ιδιωτικής Ασφάλισης, η οποία μετατρέπει την Ασφάλιση σε καθαρά ατομική υπόθεση.

Στα Εργασιακά
 
Ως προς τα Εργασιακά, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την αλλαγή προς το χειρότερο του νομικού πλαισίου που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη συνδικαλιστική δράση και τις ομαδικές απολύσεις. 

Σύμφωνα, επίσης, με τα λεγόμενα του υπουργού, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξεχάσουν μια για πάντα ακόμα και την κουτσουρεμένη προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για νομοθετική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Οπως είπε στη συνάντηση ο Γ. Κατρούγκαλος, ως προς τα Εργασιακά υπάρχει η δέσμευση από τις 12 Ιούλη «να επανεξεταστούν και να εκσυγχρονιστούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η συνδικαλιστική δράση και στην ίδια γραμμή με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις καλές πρακτικές οι ομαδικές απολύσεις, με βάση ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδο που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς. 

Στη βάση αυτής της επανεξέτασης, οι πολιτικές στο χώρο της εργασίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές».




ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου