ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ξαφνικός «θάνατος» για ΕΓΣΣΕ και επίδομα γάμου

ΠΕΜΠΤΗ 13-8-2015


 
Με «ξαφνικό θάνατο» απειλείται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η υποχρέωση καταβολής του επιδόματος γάμου και της χορήγησης σειράς αδειών που προβλέπει η Σύμβαση για τους απασχολούμενους στις επιχειρήσεις - μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ αν ψηφιστεί, όπως κατατέθηκε, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. 




Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη η οποία καταργεί ολόκληρο το άρθρο 72 του Ν 4331/15, δηλαδή τόσο την εξάμηνη μετενέργεια (που μονομερώς είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Π. Σκουρλέτη στις 2 Ιουλίου) όσο και την παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

«Αν δεν υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση που θα διατηρεί σε ισχύ την παράταση της ΕΓΣΣΕ, θα προκύψει άμεσα πρόβλημα το οποίο θα μπορούν να λύσουν, υπογράφοντας νέα Σύμβαση, μόνο η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις», υπογραμμίζουν κύκλοι της αγοράς. 
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι, σε κάθε περίπτωση, θα δημιουργηθεί νομικό και ερμηνευτικό κενό με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διατήρηση ή μη των θεσμικών όρων της ΕΓΣΣΕ. 

Χθες η ΓΣΕΕ κάλεσε το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση να ρυθμίσουν νομοθετικά το θέμα. Από τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα επανέρχεται, πάντως, η τρίμηνη μετενέργεια ισχύος των κανονιστικών όρων συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη ή την καταγγελία τους. 

Με βάση την ισχύουσα από το 2012 νομοθεσία (ΠΥΣ 6/12) που διατηρείται, αν δεν συμφωνηθεί διαφορετικά -ακόμη και με ατομική σύμβαση εργασίας- μετενεργούν μόνο ο βασικός μισθός και 4 επιδόματα (ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).



ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου