ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

SOS από τους επιστήμονες για τη συνεχώς επιδεινούμενη οξίνιση των ωκεανών

ΔΕΥΤΕΡΑ 6-7-2015


 

Νέα προειδοποίηση απηύθυναν οι επιστήμονες ότι η ζωή στις θάλασσες του πλανήτη κινδυνεύει, αν δεν αντιμετωπισθεί η συνεχώς επιδεινούμενη οξίνιση των υδάτων, που προκαλείται από την απορρόφηση ολοένα περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα λόγω της κλιματικής αλλαγής.




Οι 22 διακεκριμένοι επιστήμονες από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον ωκεανογράφο Ζαν-Πιέρ Γκατουζό του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), σε παρέμβασή τους στο κορυφαίο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται, χάνουν το οξυγόνο τους και αντίθετα αυξάνουν το διοξείδιο του άνθρακα, με συνέπεια να γίνονται πιο όξινοι και αφιλόξενοι για τους έμβιους οργανισμούς (ψάρια, κοράλια κ.α.).

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το μέγιστο όριο των δύο βαθμών Κελσίου για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, το οποίο έχει τεθεί από τις κυβερνήσεις, ίσως να μην είναι αρκετό για να εμποδίσει τις δραματικές συνέπειες στις θάλασσες, ενώ αν ξεπερασθεί κι αυτό, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ανησυχητική για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και, κατ' επέκταση, για την ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των ειδικών, οι ωκεανοί της Γης έχουν απορροφήσει σχεδόν το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μετά το 1750. 

Επειδή το διοξείδιο είναι ένα μέτρια όξινο αέριο, σταδιακά κάνει πιο όξινο το θαλασσινό νερό, δυσκολεύοντας την επιβίωση των θαλάσσιων οργανισμών.

Από την άλλη, οι ωκεανοί έχουν λειτουργήσει ως αντίβαρο στην κλιματική αλλαγή, απορροφώντας πάνω από το 90% της υπερβάλλουσας θερμότητας, που δημιουργήθηκε στη βιομηχανική κοινωνία μετά το 1970. Όμως αυτή η έξτρα θερμότητα στα νερά κάνει όλο και πιο δύσκολη τη συγκράτηση του οξυγόνου μέσα στις θάλασσες.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι πολιτικοί ανά τον κόσμο έχουν δώσει πολύ λίγη προσοχή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς. Όπως επισημαίνουν όμως, οι ωκεανοί παρέχουν στους ανθρώπους τροφή, ενέργεια, ορυκτά, φάρμακα και οξυγόνο, ενώ βοηθάνε στη ρύθμιση του κλίματος και του καιρού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν η κλιματική αλλαγή συνεχισθεί με τον σημερινό ρυθμό, έως το 2100 οι ωκεανοί θα έχουν μέση στάθμη 30 εκατοστά υψηλότερη, το περιεχόμενό τους σε οξυγόνο θα είναι 2% μικρότερο και η οξίνισή τους θα έχει αυξηθεί κατά 70%.

Εν ολίγοις, όπως υπογραμμίζουν, ο άνθρακας που σήμερα οι άνθρωποι εκπέμπουν, θα αλλάξει τη Γη με τρόπο μη αναστρέψιμο για πολλές γενιές στο μέλλον. 

Η οξίνιση, η θερμότητα και η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσουν να αυξάνουν (ενώ το οξυγόνο τους να μειώνεται) για πολύ καιρό ακόμη, αφότου θα έχει σταθεροποιηθεί το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. 

Και μια τέτοια προοπτική δεν διαφαίνεται καν στον ορίζοντα, κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην επόμενη σύνοδο κορυφής του OHE για το κλίμα στο Παρίσι στις αρχές Δεκεμβρίου.









ΠΗΓΗ. imerisia.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου