ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Συνεδριάζει το Euroworking Group με θετική εισήγηση των Θεσμών για την ελληνική πρόταση

ΣΑΒΒΑΤΟ 11-7-2015



Το Eurogroup επιβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου πως παρέλαβε την αξιολόγηση των θεσμών επί της πρότασης που υπέβαλε η Αθήνα, μερικές ώρες πριν την καθοριστική συνεδρίαση για την Ελλάδα. Η εισήγηση των Θεσμών είναι θετική αλλά δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα το ύψος της χρηματοδότησης η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 80 δισ. ευρώ κάτι που έχει επίπτωση στο ύψος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν.

Το Euroworking Group έχει ξεκινήσει ενώ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ είχαν κληθεί να εξετάσουν την πρόταση προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές, ήταν θετικοί. Οι υπουργοί Οικονομικών των «19» φτάνουν στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στο χώρο της συνεδρίασης, η οποία και θα ξεκινήσει στις 16:00.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters ανέφερε το Σάββατο ότι «οι τρεις θεσμοί θεωρούν από κοινού ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η πρόταση είναι βάση διαπραγμάτευσης για πρόγραμμα του ESM».

Πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλούνται μεταξύ άλλων το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και η ανταποκριτές ευρωπαϊκών ΜΜΕ όπως η FAZ, αναφέρουν ότι η αξιολόγηση των θεσμών υποστηρίζει πως το ύψος των δανείων που θα χρειαστεί η Αθήνα θα ανέλθει μεταξύ 74 και 84 δισ. ευρώ.

Μετά την υποβολή της ελληνικής πρότασης και την ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι «19» καλούνται να αποφασίσουν επί της επανέναρξης διαπραγματεύσεων με ορίζοντα συνολικό πρόγραμμα.

Η απόφαση του Eurogroup θα εξεταστεί, όπως όλα δείχνουν, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Κυριακή -το ενδεχόμενο ακύρωσής της, όπως επί παραδείγματι είχε εγείρει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πολύ πιθανό.

Το ενδεχόμενο πράσινο φως από το Eurogroup δεν θα ήταν το τέλος: Οι όποιες αποφάσεις θα έπρεπε άμεσα να περάσουν από τα Κοινοβούλια αριθμού χωρών της Ευρωζώνης, με ταχείες διαδικασίες εντός της επόμενης εβδομάδας.


ΠΗΓΗ. tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου