ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ - Πολλαπλασιάζονται οι «αβεβαιότητες»

ΤΕΤΑΡΤΗ 8-7-2015


 


«Υπάρχουν πολλές λύσεις για να λυθούν τα προβλήματα και δεν είναι η μόνη λύση για να αποκατασταθεί η ρευστότητα». Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.



Παράλληλα, και ενώ τα όποια αποθέματα ρευστότητας βρίσκονται σε φάση εξάντλησης, η συγκυβέρνηση ετοιμάζει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το καθεστώς που θα ισχύσει στο αμέσως προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της λεγόμενης τραπεζικής «αργίας» που θα κρατήσει «μέχρι νεωτέρας».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε ενημερωτικό έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε χτες, επισημαίνει ότι η στήριξη των τραπεζών μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» (ELA) δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς την κατάθεση «επαρκών εγγυήσεων». 

Σε αυτό το πλαίσιο, «φωτογραφίζοντας» τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, επισημαίνει ότι η λειτουργία του Ευρωσυστήματος θα μπορούσε να διαταραχτεί από τη χορήγηση ρευστότητας με «υπερβολικά γενναιόδωρους ή ευνοϊκούς όρους». 

Μάλιστα, «υπενθυμίζοντας» το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, υπογραμμίζει ότι στόχος του ELA είναι να στηρίζει «φερέγγυες τράπεζες που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας».

Είναι φανερό ότι στα υπό εξέταση σενάρια βρίσκεται και αυτό της απόσυρσης ρευστότητας μέσω νέου «κουρέματος» της αξίας των εγγυήσεων (κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα, τιτλοποιημένα δάνεια και άλλους τίτλους) που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες. 

Μέσα από αυτήν τη διεργασία, δρομολογούνται μεγάλης κλίμακας αναδιαρθρώσεις και ανακατατάξεις. Να σημειωθεί ότι ο νέος κανονισμός της τραπεζικής εποπτείας στην ΕΕ, προβλέπει τη διάσωση των τραπεζών με ίδια μέσα (bail in). 

Αυτό σημαίνει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (εφόσον βέβαια βρεθούν ενδιαφερόμενοι) και στη συνέχεια «κούρεμα» των σημερινών μετόχων, ομολογιούχων αλλά και των καταθέσεων. 

Σε κάθε περίπτωση, η υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για «προστασία των καταθέσεων» μέχρι 100.000 ευρώ δεν μπορεί σήμερα να υποστηριχτεί ούτε από τις τράπεζες ούτε βέβαια από τα κρατικά ταμεία.

Ενας τρόπος για να διασφαλισθεί η «φερεγγυότητα» των ελληνικών τραπεζών είναι να καταστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης

Στην περίπτωση αυτή, θα αναλάμβανε ντε φάκτο τον έλεγχό τους, εξέλιξη που βέβαια μπορεί να συνδυαστεί και με το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Σήμερα, αναμένεται νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ, με φόντο την προχτεσινή απόφαση για το «κούρεμα» των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών (μεσοσταθμικά 10% σύμφωνα με πληροφορίες).



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου