ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Μεγάλες απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχασε τη δεδηλωμένη

ΣΑΒΒΑΤΟ 11-7-2015


Με 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην στηρίζουν την πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής και παράλληλα εγκρίθηκε - με 251 ψήφους υπέρ (Ναι), 32 κατά (Όχι) και 8 παρών και 9 απόντες, οι εκ των οποίων οι 7 του ΣΥΡΙΖΑ- η ελληνική πρόταση και εξουσιοδοτήθηκε η διαπραγματευτική ομάδα για τις τελικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Μεγάλα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησαν την γραμμή του κόμματος. Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης, Στρατούλης αλλά και Λαπαβίτσας δεν στήριξαν. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν Μακρή και Βρουφάκης που δεν μπήκαν καν στην διαδικασία να πάρουν θέση.

«Παρών» ψήφισαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας και Στάθης Λεουτσάκος ενώ «όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ είπαν οι Ψαρέα και Γαϊτάνη.

Αντίθετα, «Ναι» ψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης ο οποίος και… καταχειροκροτήθηκε, ενώ κάτι αντίστοιχο σημειώθηκε και όταν ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ψήφισε υπερ.
Η διαπραγματευτική ομάδα θα βρίσκεται σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες για την τελική συμφωνία και σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκεί τώρα το μυαλό του. Σίγουρα ο αριθμός των βουλευτών που δεν στήριξαν την κυβέρνηση προβληματίζει τον πρωθυπουργό και θα πρέπει να τονίσουμε πως τα ξημερώματα του Σαββάτου δεν ψήφιζαν για τα μέτρα του μνημονίου. Όταν -και αν έρθουν- τα μέτρα στη Βουλή, ίσως οι απώλειες να είναι ακόμη μεγαλύτερες…

Επιστολή Λαφαζάνη για το «Παρών» στην ψηφοφορία
Με μια δήλωσή του που αναρτήθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα, iskra.gr  εξήγησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, την ψήφο του - παρών- στην ψηφοφορία της Ολομέλειας μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωσή του με το παρών εξέφρασε την ριζική και κατηγορηματική του αντίθεση με μια πρόταση που κινδυνεύει την κηδεμονία της πατρίδας του.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει: «Με το "παρών" εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου.

Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. 

Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».

«Παρών» ψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Παρών δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» διευκρινίζοντας πως θεωρεί θεσμική της ευθύνη να μην κλείσει τα μάτια ισχυριζόμενη πως δεν κατανοεί τον εκβιασμό από πλευράς της Γερμανίας και της Ευρώπης.

«Ο καθένας οφείλει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.Όλοι και όλοι κρινόμαστε από τη στάση και τις αποφάσεις μας» τόνισε ενώ εξήγησε, πως η κυβέρνηση δίνει μία άνιση μάχη σε καθεστώς εκβιασμών και ασφυξίας, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μεταμορφώνεται σε φυλακή για τους λαούς της.
«Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν θα μπορούσα ποτέ να το ψηφίσω», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «την θεσμική μου ευθύνη την αναλαμβάνω δηλώνοντας παρών».

«Ο Πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια γενναιότητα παρρησία και ανιδιοτέλεια. Είναι ο νεότερος πρωθυπουργός και αυτός που πάλεψε όσο κανείς προκάτοχός του, τον τιμώ και θα τον τιμώ πάντα γι’ αυτή του τη στάση και επιλογή» συνέχισε η πρόεδρος της Βουλής.

«Ο ελληνικός λαός τίμησε την κυβέρνηση που τον εμπιστεύθηκε, τίμησε την Βουλή και είπε ένα γενναίο και ιστορικό όχι. Ένα όχι στην αποπληρωμή ενός χρέους που δεν το δημιούργησε και δεν του αναλογεί, όχι σε μέτρα εξαθλίωσης και εξουθένωσης.

 Αυτό το όχι οι δανειστές επιμένουν να το μετατρέψουν σε ναι και χαιρέκακα συμπράττουν μαζί τους κι όσοι το δημιούργησαν. Αυτό το όχι του λαού υποχρεώνει όλους μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμά του να μην ζήσει ζωή μισή.

 Η κυβέρνηση σήμερα εκβιάζετε να συναινέσει σε όσα δεν της αναλογούν, στους εκβιασμούς, στα μνημόνια, σε νέα μέτρα εξαθλίωσης», εξήγησε και πρόσθεσε: «αυτό το όχι οι δανειστές πεισματικά επιμένουν να το μετατρέψουν σε ναι. Αυτό το όχι του λαού υπερβαίνει όλους και όλες μας και μας υποχρεώνει να υπερασπιστούμε το δικαίωμά του».
«Όλοι και όλοι κρινόμαστε από τη στάση και τις αποφάσεις μας» τόνισε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.
Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση δίνει μία άνιση μάχη σε καθεστώς εκβιασμών και ασφυξίας, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη μεταμορφώνεται σε φυλακή για τους λαούς της.
«Ο λαός εμπιστεύτηκε στην κυβέρνηση την απαλλαγή του από τα μνημόνια» συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, σπεύδοντας να εξηγήσει ότι το χρέος δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με παράνομες συμβάσεις και μίζες.
«Αυτό το χρέος το δημιούργησαν ξένες δυνάμεις με συμβάσεις διαφθοράς από τις οποίες ωφελήθηκαν εκείνες , καταδικάζοντας τον λαό. Αυτό το χρέος που δεν δημιούργησε ούτε ο λαός ούτε η κυβέρνηση χρησιμοποιείται εδώ και πέντε χρόνια ως εργαλείο εξανδραποδισμού του λαού από δυνάμεις που δεν έχουν το ιστορικό δικαίωμα.

 Η Γερμανία δεν έχει καταβάλει μέχρι σήμερα τις οφειλές της που υπερβαίνουν το ελληνικό δημόσιο χρέος, 325 δις ευρώ . Η Γερμανία απόλαυσε την μεγαλύτερη διαγραφή χρέους μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο για να ορθοποδήσει με την συναίνεση της μικρής Ελλάδας  την ώρα που υπέθαλψε υπαιτίους διαφθοράς κα τους προστάτεψε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές. Σήμερα συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να θέλει να πάρει την ιστορική ρεβάνς, προβάλλοντας μια πολιτική που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας με σκοπό την υπολογισμένη εξόντωσή του λαού. Και δυστυχώς κυβερνήσεις και θεσμοί στοιχίζονται πίσω από αυτή την επίθεση».


«Το χρέος χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξανδραποδισμού του λαού από δυνάμεις που λειτουργούν με ολοκληρωτικούς μηχανισμούς» υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ότι οι δανειστές εκβιάζουν την κυβέρνηση.
Για τους λόγους αυτούς ανέφερε πως δηλώνει παρόν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «θεωρώ θεσμική μου ευθύνη να κλείσω τα μάτια και να ισχυριστώ πως δεν καταλαβαίνω τον εκβιασμό. Δηλώνω παρόν στην σημερινή συζήτηση θεωρώντας ότι έτσι είμαι πιο χρήσιμη σαν Πρόεδρος της Βουλής, πιο χρήσιμη στον Πρωθυπουργό, πιο χρήσιμη στις μελλοντικές γενιές. Δηλώνω παρόν αποκρούοντας τον εκβιασμό όπως επιτάσσει το Σύνταγμα».

Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα της ομιλίας της κ. Κωνσταντοπούλου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απουσίαζε από την αίθουσα της Ολομέλειας. Μάλιστα υπήρξαν διαμαρτυρίες τόσο πριν ξεκινήσει όσο και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία της. Αρχικά ο κ. Βαρβιτσιώτης διαμαρτυρήθηκε ισχυριζόμενος πως δίνεται προτεραιότητα στην Πρόεδρο της Βουλής ενώ θα έπρεπε να μιλήσουν εισηγητές και ειδικοί αγορητές. Επίσης αφότου ολοκλήρωσε την παρέμβαση της ο κ. Βενιζέλου υποστήριξε πως «η κυρία Κωνσταντοπούλου προσέβαλε τον συνταγματικό και εθνικό πατριωτισμό των κομμάτων της Βουλής, τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης.Η κα. Κωνσταντοπούλου είχε την ψευδαίσθηση ότι συνομιλεί με την Ιστορία. Παραλήρημα εναντίον της δημοκρατίας κ του κοινοβουλευτισμού».


Τσίπρας: Έχουμε μπροστά μας ένα ναρκοπέδιο, δεν μπορώ να το αγνοήσω

«Υπάρχει πιθανότητα, και όχι βεβαιότητα συμφωνίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής βάζοντας χαμηλά τον πήχη για τις διαπραγματεύσεις και συμπλήρωσε με νόημα πως «θέλουμε να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» ενώ παράλληλα, παραδέχθηκε ότι «οι προαπαιτούμενες δράσεις απέχουν πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Τα σημαντικότερα από τα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού έχουν ως εξής:
«Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Θα μου επιτρέψετε έναν προσωπικό τόνο: από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα την συνείδηση μου προκειμένου να διεκδικήσω το δίκαιο του λαού μας και να προασπίσω τα εθνικά μας συμφέροντα. Έξι μήνες σε αυτή την κατεύθυνση έχω πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν πολλές φορές μέσα σε κλίμα απειλών και εκβιασμών. Σε αυτές τι δύσκολες στιγμές ανέλαβα ρίσκα , δεν το έβαλα κάτω, δεν συμφιλιώθηκα με την ιδέα των εύκολων συμβιβασμών προκειμένου να εξασφαλίσω την εύκολη παραμονή μου στην εξουσία.

Πολλοί θα πουν πως έφτασαν εκεί που δεν μπορούσε να φτάσει κανείς άλλος πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έξι μήνες τώρα μπήκαμε σε ένα πόλεμο δώσαμε άνισες μάχες, είχαμε απώλειές αλλά κερδίσαμε και έδαφος.
Τώρα όμως φτάσαμε στην διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μπρος έχουμε μπροστά μας ναρκοπέδιο. Και αυτό ούτε να το κρύψω μπορώ ούτε να το αγνοήσω.
Κάναμε λάθη. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ. Δεν υπάρχει όμως προηγούμενο που μια χώρα να είναι στο χείλος της χρεωκοπίας και να διαπραγματεύεται με τόση αξιοπρέπεια.

Ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι επιθυμούν και επιδιώκουν ακόμα και σήμερα την απαλλαγή τους από μια μη αρεστή κυβέρνηση και από έναν ενοχλητικό λαό που επιμένει να την στηρίζει.
Αποφασίσαμε λοιπόν με υψηλή αίσθηση της ευθύνης και γνωρίζοντας την κρισιμότητα της απόφασης αυτής να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση. Η δανειακή συμφωνία που θα τεθεί στην κρίση του Eurogroup αύριο, περιέχει δεσμεύσεις που απέχουν από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις μας. 

Η σύγκριση που έχουμε να κάνουμε είναι με αυτό που πιθανόν έχουμε μπροστά μας.
Στις 25 Ιουνίου πήραμε ένα τελεσίγραφο το οποίο είχε μόνο σκληρά μέτρα χωρίς καμία ανάσα και ουδεμία αναφορά στο χρέος. Το αρνηθήκαμε. Το ίδιο θα έκανε όποιος άλλος ήταν στην θέση μας.
Δεν είχαμε την πρόθεση η πρωτοβουλία αυτή να οδηγήσει στη περιπέτεια των κλειστών τραπεζών.

Παρά τις κλειστές τράπεζες και τις δυσκολίες στον κοινωνικό ιστό ο ελληνικός λαός πήρε μια σπουδαία, γενναία και ιστορική απόφαση που εξέπληξε τους περισσότερους από εμάς

Δεν έδωσε εντολή ρήξης αλλά εντολή διαπραγμάτευσης. Δεν ζήτησα το όχι ως εντολή εξόδου αλλά ως ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας δύναμης.
Δεσμεύτηκα να φέρω μια συμφωνία μέσα σε 48 ώρες. Δεν θα έρθω σήμερα να κάνω κάτι άλλο. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό. Εξέλαβα το όχι ως εντολή για μια καλύτερη συμφωνία ως επιλογή αξιοπρέπειας για μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού χιλιάδων ανθρώπου που έχουν βιώσει την φτώχεια και την αναξιοπρέπεια.

Τώρα είναι η ώρα του απολογισμού. Έχουμε προοπτική επαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της χώρας σε βάθος τριετίας. Έχουμε την υπόσχεση ενός ισχυρού αναπτυξιακού πακέτου και για πρώτη φορά έχουμε στα σοβαρά το τραπέζι την αναγκαία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Το ομολογούν όλοι πλέον. Όχι μόνο το ΔΝΤ. Μέχρι και ο Ν. Τουσκ μίλησε για το χρέος ως αντιστάθμισα στις μεταρρυθμίσεις.

Δύσκολο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που μας ζητείται. Καλύτερο από το τελεσίγραφο αλλά δύσκολο. Έχουμε όμως μια πιθανότητα – όχι βεβαιότητα- μια συμφωνία που βάζει οριστικό τέλος στα σενάρια του Grexit και στέλνει σήμα στους επενδυτές να ξαναεμπιστευτούν την ελληνική οικονομία.

Επιτρέψτε μου να επιμείνω σε πέντε σημεία:

1ον) η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενους και θα έχει πιθανότητα μόνο τεχνική υποστήριξη. Αυτό είναι και το επίσημο τέλος τρόικας

2ον) τριετής η διάρκεια και παρέχει χρόνο και χώρο για να ισορροπήσει η χώρα και να φύγει εντελώς η συζήτηση από το grexit.

3ον) πρωτογενή πλεονάσματα: Ως το 2018 θα είναι χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας χωρίς να πρέπει να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα έξω από τις δυνατότητές μας.

4ον) Με το δάνειο από τον ESM δίνει τη δυνατότητα μετατροπής του βραχυπρόθεσμου χρέους σε μακροπρόθεσμο

5ον) Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ως συνέπεια των επιπτώσεων από τα capital controls και τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές.

Θέλω να επαναλάβω ο στόχος της παρέμβασής μου σήμερα δεν είναι να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα. Στόχος είναι μιλώντας της γλώσσα της αλήθειας, να εκθέσω με σαφήνεια τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας
Φτάνουμε στο τέλος μιας πολύ σκληρής μάχης που σημάδεψε ήδη την μεταπολιτευτική ιστορία του ΄τόπου. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα αλλά και για αλλάξει την πορεία της Ευρώπης. Μπορεί αυτό να μην φαίνεται εφικτό τώρα αλλά είμαι σίγουρος πως ο σπόρος αξιοπρέπειας που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης. Φέραμε το αίτημα για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Πυροδοτήσαμε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό που όμοιο τους δεν έχει υπάρξει από την δικτατορία και έπειτα,.
Αγωνιστήκαμε για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τα εργασιακά δικαιώματα, για αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως δίκαιο του λαού. Είμαι σίγουρος που αυτός ο αγώνας δεν μπορεί και δεν θα πάει χαμένος.

Η εξουσιοδότηση στον υπ. Οικονομικών δεν αποτελεί ψήφο απλά σε ένα νομοσχέδιο αλλά είναι ψήφο με βαρύνουσα πολιτική σημασία γιατί αφορά την επόμενη ημέρα,.

Τώρα έχουμε εθνικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανό τον λαό μας για να συνεχίσει να παλεύει για το δίκιο, την προκοπή και την ευημερία.
Καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Θα τα καταφέρουμε. Όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να ζήσουμε ως ισότιμος εταίρος με αξιοπρέπεια».

ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου