ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Σε τροχιά διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ

ΤΡΙΤΗ 14-7-2015


 
 Του Νίκου Ανδριόπουλου









Σε πορεία διχοτόμησης δύσκολα αναστρέψιμης έχει μπει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα απόνερα να απειλούν την ευστάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν ήδη ξεκινήσει ανένδοτο αγώνα κατά των μέτρων και η υπερψήφιση της συμφωνίας για το νέο μνημόνιο και οι όποιες ελπίδες της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου να μετριαστούν οι αντιδράσεις τους εξανεμίστηκαν εν τη γεννέσει τους.

Η διαφαινόμενη αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει άρδην τον πολιτικό χάρτη και προκαλεί τεκτονικόυς κραδασμούς στο κυβερνητικό επιτελείο, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναζητά μέσα από τη φόρμουλα ενός ριζικού ανασχηματισμού με τη συμμετοχή και προσώπων εκτός Κοινοβουλίου τις χαμένες ισορροπίες για να πορευτεί στο δύσκολο μονοπάτι που προδιαγράφεται από το νέο μνημόνιο.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτική με τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας να προσέρχονται με... πολεμικές διαθέσεις. 

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας και οι λεγόμενοι «προεδρικοί» αναμένεται να απευθύνουν έκκληση στους διαφωνούντες βουλευτές να παραμείνουν και να δώσουν μαζί τη μάχη. 

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε με παρέμβασή του το πρωί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση «να σταθούμε όλοι δίπλα στον Τσίπρα». Κάτι τέτοιο ωστόσο πλέον φαντάζει πολύ δύσκολο.

Οι ζυμώσεις πάντως στις τάξεις της Αριστερής Πλατφόρμας δεν περιορίζονται σε επίπεδο βουλευτών, αλλά πραγματοποιούνται συνεδριάσεις πανελλαδικά για τη στάση που θα τηρηθεί συνολικά από την Πλατφόρμα που κινείται σε τροχιά πλήρους αυτονόμησης πλέον από την Κουμουνδούρου.

Τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας πάντως συζήτησαν σε σύσκεψη που είχαν τη Δευτέρα στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής, Δέσποινας Χαραλαμπίδου, αποφασίζοντας να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 διαρροές που είχε η κυβέρνηση την Παρασκευή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για να κλείσει τη συμφωνία ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, φαίνεται πως προστίθενται ακόμα 15 αυτών που είχαν στηρίξει τον πρωθυπουργό στην κοινοβουλευτική διαδικασία, δεσμευόμενοι ωστόσο ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα εφόσον έρθουν στη Βουλή. 

Οι απώλειες κατ' αυτόν τον τρόπο για την Κουμουνδούρου φτάνουν τις 32, μεταξύ των οποίων οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος που μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο. Σε αυτούς προσμετράται και ο Νίκος Χουντής, ο οποίος ωστόσο υπέβαλε την παραίτησή του για να διαδεχθεί τον Μανώλη Γλέζο στο ευρωκοινοβούλιο. 

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης πάντως, ήδη έχει ξεκαθαρίσει σε δημοσιογράφους ότι θα δηλώσει παρών και στις επόμενες δύο ψηφοφορίες, ενώ δεν προτίθεται να υποβάλλει παραίτηση, επομένως μέχρι να του ζητηθεί από τον πρωθυπουργό παραμένει υπουργός Ανάπτυξης.

Ήδη, την πόρτα των παραιτήσεων, την οποία ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές πόσοι βουλευτές που διαφωνούν θα κάνουν τη «χάρη» στον Αλέξη Τσίπρα να περάσουν, διέβη ο μέχρι πρότινος «προεδρικός» βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Κοδέλας, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο που τον ψήφισε, τόνισε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία και θα παραιτηθεί, παραδίδοντας την έδρα του. 

Ωστόσο, δεν είναι ευκρινές ακόμα πόσοι θα παραδώσουν τις έδρες τους, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό να τις κρατήσουν και να συγκροτήσουν μία νέα ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα, συνεχίζοντας τις ζυμώσεις για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένη παράλληλα, είναι και η καταψήφιση από τη συνεργαζόμενη με το ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία από την Παρασκευή είχε τηρήσει σαφή θέση ενάντια στη συμφωνία, ενώ χθες με ανάρτησή της στο Facebook, αναφερόμενη στη συμφωνία, παρέπεμψε σε νέα... συνθήκη της Βάρκιζας.

Πέραν των 32 αυτών πάντως, δεδομένη θεωρείται πλέον η διαφοροποίηση του μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος χθες εξαπέλυσε επίθεση κατά μέτωπο στον πρωθυπουργό για τη νέα δανειακή σύμβαση. 

Αδιευκρίνιστη αλλά ρέποντας στο... «Όχι» παραμένει και η στάση της Προέδρου της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια να διερευνήσει τις προθέσεις της τόσο για το μέλλον της εντός του κόμματος, όσο και για τα διαδικαστικά της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή μέχρι την Τετάρτη.

Όπως και να έχει, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δει πάνω από 30 βουλευτές του να μην ψηφίζουν τα μέτρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει βρεθεί χωρίς τη δεδηλωμένη και θα στηρίζεται στην ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίες είναι μεν δεδομένες στις παρούσες συνθήκες, αλλά θα δημιουργήσουν ένα κοινοβουλευτικό παράδοξο.

Την ίδια ώρα εκτός της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλες εσωτερικές τάσεις όπως η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, το Κόκκινο Δίκτυο αλλά και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στη συμφωνία και το νέο μνημόνιο, τασσόμενοι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα με σκληρές ανακοινώσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει ότι πρωταρχικής σημασίας αυτή τη στιγμή είναι η υπερψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων που θα ανοίξουν το δρόμο για το κλείδωμα της συμφωνίας και θα επαναφέρουν σταδιακά στην κανονικότητα την οικονομία που εδώ και τρεις εβδομάδες σχοινοβατεί.

Την ίδια ώρα πάντως, τα κιτάπια του ανασχηματισμού έχουν ανοίξει, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά και να αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει μςτά τις 22 Ιουλίου, ημέρα που πρέπει να ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των μέτρων. 

Το ενδεχόμενο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού - έστω και σύντομης διάρκειας ζωής μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να οδηγηθούμε σε εκλογές μοιάζει να απομακρύνεται, τόσο εξαιτίας της απροθυμίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταναλώσουν το πολιτικό τους κεφάλαιο μετέχοντας σε ένα κυβερνητικό σχήμα «ταλιμπάν» για την εφαρμογή του σκληρού μνημονίου, όσο και από την απροθυμία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα «να γίνει Παπαδήμος», όπως ο ίδιος είχε τονίσει την Παρασκευή στη δραματική συνεδρίαση της ΚΟ. Έτσι, το πιθανότερο σενάριο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ένας ριζικός ανασχηματισμός σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πιθανότατα με τη συμμετοχή και «υπερκομματικών» προσώπων κοινά αποδεκτών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να προλάβουν τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα...


ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου