ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Γιατί δεν πρέπει να καταψύξετε ξανά το φαγητό που αποψύξατε

ΠΕΜΠΤΗ 9-7-2015


 
Όταν τα τρόφιμα μένουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αναπτύσσονται σε αυτά διάφορα βακτήρια, κάποια εκ των οποίων είναι πολύ επικίνδυνα και καθιστούν το φαγητό ακατάλληλο για κατανάλωση.




 
Αντίθετα, όταν οι τροφές είναι στην κατάψυξη η διαδικασία αυτή γίνεται με πολύ αργό ρυθμό.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι κατάλληλα για κατανάλωση για πολύ καιρό. Αν όμως τα αποψύξετε, ξεκινάει η ανάπτυξη των επικίνδυνων βακτηρίων που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 2-3 μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί ο επικίνδυνος για την υγεία αριθμός βακτηρίων.

Αν όμως καταψύξετε το φαγητό ξανά, τα βακτήρια παραμένουν. Έτσι την επόμενη φορά που θα το ξεπαγώσετε θα υπάρχουν και αυτά, ενώ θα αναπτυχθούν και άλλα.
Είναι λοιπόν πιθανό με τη δεύτερη απόψυξη, το φαγητό να είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.

Σωστή κατάψυξη και απόψυξη φαγητού

-Ποτέ μην ξανα-καταψύχετε το φαγητό αφού ξεπάγωσε.

-Κάντε απόψυξη βάζοντάς το στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.


-Κάντε απόψυξη στο φούρνο σας σε ειδικό πρόγραμμα αν έχει.


-Αν αποψύξατε το φαγητό αλλά αποφασίσατε να μην το μαγειρέψετε, μην το καταψύξετε πάλι. Μαγειρέψτε το έστω πρόχειρα (πχ. αν επρόκειτο να το μαγειρέψετε στο φούρνο, απλά βράστε το), αφήστε το να κρυώσει και τότε καταψύξτε το πάλι.



Το λάθος που κάνουμε όλοι στην απόψυξη τροφίμων... Ποιοι είναι οι ασφαλείς τρόποι

  Ίσως να το αγνοείτε, ωστόσο η φάση της απόψυξης, είναι το ίδιο σημαντική όσο και η κατάψυξη.

Η σκοπιμότητα της διαδικασίας της κατάψυξης δεν είναι, όπως λανθασμένα θεωρούν πολλοί η εξόντωση των μικροβίων, αλλά το μπλοκάρισμα του πολλαπλασιασμού τους.
Να θυμάστε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπαγώνετε τα ωμά ζωικά τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, λόγω της απότομης μεταβολής της θερμοκρασίας.

Οδηγίες για απόψυξη με απόλυτη ασφάλεια

Πριν μαγειρέψετε οποιοδήποτε κατεψυγμένο τρόφιμο, παρατηρήστε εάν έχουν αλλοιωθεί κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Στη συντήρηση του ψυγείου

Είναι η ασφαλέστερη μέθοδος. Βάζετε το τρόφιμο ή το φαγητό από την κατάψυξη στη συντήρηση του ψυγείου (θερμοκρασία 4-5°C) και αυτό ξεπαγώνει αργά. Ωμό κρέας, κοτόπουλο και ψάρι πρέπει να παραμένουν τυλιγμένα και να τοποθετούνται πάνω σε κατάλληλου μεγέθους πιάτο, ώστε να μη στάξουν υγρά.

Σε κρύο νερό

Ενδείκνυται ως λύση ανάγκης, εάν έχετε μικρά και λεπτά φιλέτα κρέατος τα οποία ξεχάσατε να βγάλετε από την κατάψυξη ή βιάζεστε να ξεπαγώσετε: 
Βάζετε κρύο νερό σε μεγάλο μπολ ή σε αεροθερμική συσκευασία και βυθίζετε το κρέας, αλλάζοντας πλήρως το νερό κάθε 30'. Μην ξεπαγώνετε ωμά τρόφιμα σε ζεστό νερό ή τρεχούμενο!

Κατευθείαν στο φούρνο

Καλός τρόπος για προμαγειρεμένα ή ημιέτοιμα κατεψυγμένα. Το φαγητό παραμένει στο σκεύος που καταψύχθηκε και μπαίνει κατευθείαν στο φούρνο, αρκεί το σκεύος να είναι κατάλληλο για τη χρήση αυτή. Ωστόσο, το ψήσιμο θα πρέπει να διαρκέσει για περισσότερη ώρα.

Στο φούρνο μικροκυμάτων

Η απόψυξη είναι ταχύτατη μεν, επισφαλής δε. 
Στα μικροκύματα μπορείτε να ξεπαγώσετε τρόφιμα που θα μαγειρέψετε αμέσως σε άλλο θερμαντικό μέσο, ήδη έτοιμα φαγητά κατσαρόλας και σούπες, ενώ καλό είναι να μην τα χρησιμοποιείτε για απόψυξη ή μαγείρεμα συμπαγών ζωικών τροφίμων, όπως π.χ. κρέας.

Μην ξεχνάτε ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν ημερομηνία λήξης, την οποία πρέπει πάντα να ελέγχετε. 
Γενικά, αποφεύγετε να αφήνετε μαγειρεμένα φαγητά στην κατάψυξη πάνω από 2-3 μήνες.






ΠΗΓΗ. onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου