ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Φτιάχνω το δικό μου αλεύρι

ΤΕΤΑΡΤΗ 8-7-2015


Πριν ξεκινήσουμε να φτιάξουμε το δικό μας αλεύρι, θα πρέπει να μάθουμε τους τύπους του αλευριού και ποιο είναι κατάλληλο για τη παρασκευή θέλουμε να κάνουμε:

Tι είναι όμως το αλεύρι;
Το αλεύρι είναι μια σκόνη η οποία προέρχεται από τα δημητριακά και άλλες αμυλούχες πηγές τροφίμων όπως σίκαλη, κριθάρι, ρύζι κ.α. 

Συνήθως όμως όταν μιλάμε για αλεύρι, εννοούμε κυρίως το σιτάλευρο, το οποίο προέρχεται από το άλεσμα του καρπού του σιταριού. 

Πρόκειται για ένα φυτό που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και μαλιστα είναι παγκοσμίως το δεύτερο σε συγκομιδή, μετά τον αραβόσιτο. Η ιδιαιτερότητα του σιταριού είναι ότι ολόκληρο το φυτό είναι εκμεταλλεύσιμο. 

Ο καρπός του χρησιμοποιείται για την Παρασκευή του αλευριού, καθώς και ζωοτροφών, αλλά συγχρόνως χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών και καυσίμων.

Ποιοί είναι οι τύποι αλευριών;

Σκληρό αλεύρι: Αλεύρι από σκληρό σιτάρι, είναι δυνατό, πλούσιο σε γλουτένη. Με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. 
Το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ψωμιά αφού δίνει όγκο και ελαστικότητα στο ζυμάρι.

Μαλακό αλεύρι: Αλεύρι από μαλακό σιτάρι, με χαρακτηριστική αλευρώδη υφή. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για να φτιάξουμε κεικ και μπισκότα.

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Είναι μείγμα σκληρού και μαλακού σταριού και το χρησιμοποούμε τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και για να φτιάξουμε ψωμί.

Αλεύρι ολικής αλέσεως: Περιέχει όλο το σπόρο του σιταριού, το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ψωμί, αλλά πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι όλες οι διαδικασίες παρασκευής του ψωμιού θα πρέπει να διαρκέσουν περισσότερο.

Αλεύρι από σκληρό σιτάρι:... ή αλλιώς σεμολίνα. Πρόκειται για το φυσικό λευκό αλεύρι, το οποίο προέρχεται απο το μέτριο άλεσμα της καρδιάς του καρπού του σιταριού. 
Εχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες και τη μικρότερη σε άμυλο. 
Χαρίζει μοναδική γεύση και υφή στο ψωμί, ενώ είναι ιδανικό και για την Παρασκευή ζυμαρικών.

Φαρίνα: Παρασκευάζεται τόσο από την άλεση σιταριού, όσο και από τις αμυλούχες ρίζες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, εμπλουτίζεται με βιταμίνη Β και σίδηρο.

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, που φουσκώνει μόνο του: Σε αυτό το είδος του αλευριού, προστίθενται εξαρχής το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και άλλες διογκωτικές ουσίες. 

Το μειονέκτημά του όμως, είναι ότι σε περίπτωση που εκτεθεί σε υγρασία, χαλάει πολύ γρήγορα.

Αλεύρι τύπου 90%: Είναι ένα αλεύρι το οποίο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πίτουρο. 
Το χρησιμοποιούμε κυρίως για να φτιάξουμε μαύρα ψωμιά.

Αλεύρι τύπου 70%: Το χρησιμοποιούμε κυρίως για να φτίαξουμε λευκό ψωμί.

Αλεύρι τύπου 55%: Με αυτό φτιάχνουμε κυρίως ψωμιά πολυτελείας και φρυγανιές.

Αλεύρι απο κριθάρι: Το αναμειγνύουμε συνήθως με αλεύρι από σίκαλη και δίνει χαρακτηριστική ελαφρά πικρή γεύση στο ψωμί μας.

Αλεύρι από καλαμπόκι: Για να φτιάξουμε αρτοσκευάσματα, το αναμειγνύουμε κυρίως με σιτάλευρο, επειδή από μόνο του δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα γλουτένης, με αποτέλεσμα να μην φουσκώνει αρκετά.

Αλεύρι από βρώμη: Δίνει μια χαρακτηριστική υγρασία στο ψωμί μας και το συνδυάζουμε συνήθως με σιτάλευρο.

Αλεύρι από σίκαλη: Το ψωμί από σίκαλη θεωρείται πιο υγιεινό. 
Προσθήκη ακόμα και μικρής ποσότητας δίνει χρώμα στην κόρα του ψωμιού μας και κάνει πιο μαλακή την ψίχα.

Έαν θέλετε να κάνετε πιο υγιεινή διατροφή και να τρώτε όμορφο παραδοσιακό ψωμί, ένας μύλος άλεσης για να παράγεται το δικό σας αλεύρι, είναι απαραίτητος.

Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι οικιακών μύλων:

1. Ηλεκτρικός

Ο ηλεκτρικός μύλος, χρειάζεται απαραίτητα ρεύμα. Είναι ο πιο δυνατός και σε ελάχιστο χρόνο αλέθει μεγάλες ποσότητες σιτηρών. 
Δεν χρειάζεται να κουραστείτε καθόλου και ίσως και μόνο για αυτό το λόγο θα τον προτιμήσετε. Οι μύλοι αυτοί φέρουν κόσκινα ανάλογα με το παχος του αλευριού που θέλουμε πάρουμε. 
Πατήστε εδώ για να αποκτήσετε και εσείς έναν οικιακό μύλο.

Οδηγίες:  Τοποθετείτε το σιτάρι στην κίτρινη κούπα, πατάτε το διακόπτη και συνεχίζεται με τις υπόλοιπες εργασίας σας μέχρι να ολοκληρωθεί η άλεση.
Ο μύλος μπορεί να αποδόσει έως και 160 kg αλεύρι μέσα σε μία ώρα. 
Τα 3 κόσκινα που βιδώνουν εύκολα στο κάτω μέρος της κούπας επιτρέπουν να ρυθμίσετε το πάχους του αλευριού.




Ηλεκτροκίνητος Οικιακός Μύλος: Θα τον Βρείτε στο κατάστημα της Αγροτική Στέγης


2. Χειροκίνητος

Ο χειροκίνητος μύλος, δυστυχώς είναι ο πιο κουραστικός και με την μικρότερη απόδοση. Το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να αλέσετε και δεύτερη φορά τα σιτηρά σας, ιδίως αν είναι σκληρά, για να πάρετε ένα αλεύρι όπως αυτό που έχετε συνηθίσει.
Τους χειροκίνητους μύλους όμως, τους αγοράζεις επειδή ακριβώς είναι χειροκίνητοι και δεν χρειάζονται ρεύμα. 
Αυτό δίνει ένα αίσθημα ανεξαρτησίας και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ρεύμα, αποδεικνύονται πραγματικά χρήσιμοι.


ΠΗΓΗ. agrotikistegi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου