ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των «28» - Τι ζητούν από την Ελλάδα στο νέο Eurogroup

ΚΥΡΙΑΚΗ 12-7-2015




Ακυρώθηκε η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα με θέμα την κρίση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.



 Στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των ηγετών των χωρών μελών της ευρωζώνης, η οποία "θα διαρκέσει μέχρι να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες για την Ελλάδα", διευκρίνισε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τουσκ.
 
Η ακύρωση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως θετικό μήνυμα για την Ελλάδα και για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου που πρέπει να πληρωθεί η ΕΚΤ. 

Σε περίπτωση που η Σύνοδος των χωρών της ΕΕ γινόταν απόψε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει συζήτηση για τη διαδικασία αποβολής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Οπως όλα δείχνουν, στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας στις 4 το απόγευμα εκτιμάται ότι θα ληφθούν τελικά οι αποφάσεις για την Ελλάδα και για το πώς θα οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις. 

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα επιχειρηθεί να λειανθούν οι αντιδράσεις Γερμανών και Φινλανδών κατά κύριο λόγο. Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής των «19», κι όχι σ' αυτήν των «28» που τελικά ακυρώθηκε, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία για το ελληνικό πρόβλημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές που ζήτησαν περισσότερες εγγυήσεις, επιμένουν στο να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική Βουλή πριν κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία. 

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας είπε στο Mega ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμα ορισμένα από τα νομοσχέδιο και μπορούν να ψηφιστούν την Τετάρτη ή Πέμπτη. 

Οπως φαίνεται θα μπορούσε να δοθεί μια παράταση στην Ελλάδα για να κλείσει τη συμφωνία μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, αφού πρώτα οι σημερινές συνομιλίες καταλήξουν σε ένα... deal σε πολιτικό επίπεδο. 

Ετσι, στο Eurogroup που ξεκίνησε στις 12.00 αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να υπάρξουν ορισμένες εισηγήσεις στη Σύνοδο Κορυφής το απόγευμα για έναρξη των διαπραγματεύσεων μόλις η Ελλάδα δεσμευτεί για την ψήφιση των μέτρων.

Τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων επισημαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι αξιωματούχοι της ΕΕ που προσέρχονται ο ένας με τον άλλο προσέρχονται στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

Σαφείς δεσμεύσεις και αποδείξεις ότι οι προτεινόμενες από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν ζήτησε ο Φινλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος φέρεται να ξεκαθάρισε χθες στους ομολόγους του πως δεν έχει εντολή διαπραγμάτευσης και ότι σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στη χώρα του.

Ο κ. Στουμπ ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10 αν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο 3 με 4.
Για δύσκολες διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών κ. Σέλινγκ, αλλά δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος.

"Συνεχίζουμε τις συζητήσεις σήμερα, οπώς είδατε οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά ακανθώδεις και πολύπλοκες, ευελπιστούμε σε μεγαλύτερη πρόοδο σήμερα", είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε σήμερα ότι οι συζητήσεις για την επίλυηση της κρίσης στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολες.
Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από σημεία. Το θέμα είναι, τόνισε ο Σέλινγκ σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, να λάβουμε επαρκείς εγγυήσεις από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρασκήνιο είναι έντονο και δραματικό και ως προς το ποσό που θα δώσει ο ESM στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι δεν θα είναι 53,5 δισ. που υπολόγιζε η Ελλάδα αλλά σίγουρα πάνω από 70 δισ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και ένα γενναίο πακέτο για τις τράπεζες. Πάντως, η γερμανική Bild μίλησε για το ακραίο σενάριο να δοθούν 100 δισ. ευρώ.

Το παρασκήνιο

Το χθεσινό Eurogroup ολοκληρώθηκε έπειτα από 7 ώρες χωρίς συμφωνία αλλά με ελπίδες για να υπάρξει προσέγγιση την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.
Η σύσκεψη τέλειωσε χωρίς συνέντευξη τύπου και δίχως κοινή δήλωση, με τους Ευρωπαίους να θέτουν θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και με την σκληρή στάση των Φινλανδών και των Γερμανών να βάζουν φωτιά.

Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας σήμερα στις 11π.μ. (ώρα Βελγίου), δήλωσε ο  εξερχόμενος από τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Έγιναν εις βάθος συζητήσεις επί των ελληνικών προτάσεων, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν τη χρηματοοικονομική στήριξη, αλλά και το ζήτημα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη».

Αισιόδοξοι δήλωσαν κατά την αποχώρησή τους εμφανίστηκαν τόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.
Για πρόοδο στο ελληνικό ζήτημα έκανε λόγο και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλ. Στουμπ, ο οποίος ωστόσο φέρεται να υιοθετεί την πιο σκληρή στάση σε σχέση με τους ομολόγους του, προβάλλοντας αντίσταση σε τρίτο πακέτο για την χώρα μας.
«Οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι αρκετές αλλά είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε εναλλακτικές»σημείωσε ο Στουμπ.

Οι εταίροι φαίνεται να ζητούν πρόσθετα μέτρα και σαφή χρονοδιαγράμματα, ενώ θέλουν η ελληνική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να μεταρρυθμίσει τομείς όπως η αγορά εργασίας, αλλά και να ψηφίσει προαπαιτούμενα άμεσα «για να δείξει ότι είναι σοβαρή».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega ασκούνται ισχυρές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να δώσει εγγυήσεις οικονομικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα.
Αναφορικά με τις εγγυήσεις πολιτικού χαρακτήρα πηγές αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να περάσει τάχιστα την Δευτέρα ή την Τρίτη από το κοινοβούλιο τους νόμους για τον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό.

Στο πολιτικό επίπεδο οι δανειστές θεωρούν ότι οι χθεσινές απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ψηφοφορία δείχνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και ζητούν περισσότερες πολιτικές εγγυήσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μόλις περάσει η σχετική νομοθεσία θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις επί ενός τριετούς προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας που θα φτάνει κοντά στα 80 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να δοθούν και τα χρήματα που έχει η Ελλάδα άμεσα για να εκπληρώσει τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της.

Στο οικονομικό επίπεδο φαίνεται πως ζητούνται πάρα πολλές εγγυήσεις που ενδεχομένως να έχουν να κάνουν και με επιπρόσθετα μέτρα. Όπως για παράδειγμα να μεταφερθεί η ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο για να κινηθεί πιο γρήγορα και τα χρήματα αυτά να αποτελέσουν μορφή εγγυήσεων για νέα δάνεια.


Ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των «28» - Τι ζητούν από την Ελλάδα στο νέο Eurogroup 
 






Ο Ρέντσι

 Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι θα πει στη γερμανική κυβέρνηση πως πρέπει να συμβιβαστεί και να μην ταπεινώνει την Αθήνα.

«Τώρα πρέπει να υπερισχύσει η κοινή λογική και να συναφθεί μια συμφωνία. Η Ιταλία δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και λέω προς τη Γερμανία: αρκετά», φέρεται να δήλωσε ο Ρέντσι σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

«Τώρα που ο (Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας υπέβαλε προτάσεις που συνάδουν με τα ευρωπαϊκά αιτήματα, πρέπει οπωσδήποτε να υπογράψουμε μια συμφωνία. Είναι αδιανόητο να ταπεινώνουμε έναν ευρωπαίο εταίρο, αφού η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σχεδόν στα πάντα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.


ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου