ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Η Ινδία (Μέλος των BRICS) βάζει φρένο στα συνδικάτα και απελευθερώνει τις απολύσεις

ΔΕΥΤΕΡΑ 15-6-2015


Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δρομολογεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση εργατικού δικαίου που έχει γίνει στην ιστορία της ανεξάρτητης Ινδίας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον μεταποιητικό τομέα. 



Παίρνει, όμως, έτσι, το ρίσκο να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να εμποδίσουν άλλες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Πηγές του ινδικού υπουργείου Εργασίας δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που προτείνει χαλάρωση των αυστηρών κανόνων για τις απολύσεις ενώ παράλληλα δυσχεραίνει τη δημιουργία εργατικών συνδικάτων.
Οι αλλαγές, εάν εγκριθούν από το Κοινοβούλιο της χώρας, θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική μεταρρύθμιση που έχει γνωρίσει η Ινδία από το 1991, οπότε άνοιξε την οικονομία της. 


Αναμένεται, όμως, να προσκρούσει στις σθεναρές αντιστάσεις του Κοινοβουλίου και των εργατικών συνδικάτων. Ο Ινδός ηγέτης προσπαθεί επίμονα να διευκολύνει τις επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθεί η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας.


Αντιδράσεις
Σύμφωνα με τον Ρατζίβ Μπισβάς, οικονομολόγο της IHS Global Insight με ειδίκευση σε θέματα Ασίας-Ειρηνικού, ο Μόντι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προωθήσει αυτά τα μέτρα. 

«Χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η οικονομία θα περιέλθει σε στασιμότητα και οι επενδυτές θα στραφούν αλλού» σχολιάζει και προσθέτει πως «δεν μπορεί κανείς να επικαλείται τις πολιτικές αντιρρήσεις ως δικαιολογία για να μη λάβει σκληρές αποφάσεις».

 Από τον Μάιο του περασμένου έτους, οπότε ανέλαβε τα ηνία της Ινδίας, ο κ. Μόντι έχει προωθήσει μια σειρά μέτρων με στόχο να περιορίσει τα εμπόδια που θέτει στις επιχειρήσεις η εργατική νομοθεσία, αλλά ο φόβος της πολιτικής αναταραχής από τις αντιδράσεις των εργατικών συνδικάτων τον ανάγκασε να αναθέσει στις πολιτείες της Ινδίας την ευθύνη για την αναδιάταξη του εργατικού δικαίου. 

Τώρα επιχειρεί να επεκτείνει τη μεταρρύθμιση σε εθνικό επίπεδο. 

Αυτή προβλέπει πως μια μονάδα παραγωγής που απασχολεί λιγότερους από 300 υπαλλήλους θα μπορεί να προχωρεί σε απολύσεις χωρίς πρότερη έγκριση της κυβέρνησης. 

Με την υφιστάμενη νομοθεσία όσες μονάδες απασχολούν 100 και πλέον εργαζομένους πρέπει να πάρουν έγκριση για να προχωρήσουν σε απολύσεις. Το υπουργείο, όμως, τόνισε πως αν απελευθερωθούν αυτές οι απολύσεις, οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλουν τριπλάσιες αποζημιώσεις.



Βασικός μισθός
Οι επιχειρήσεις ζητούν εδώ και καιρό να αυξηθεί το όριο των απολύσεων καθώς οι πολιτειακές αρχές σπανίως δίνουν την άδειά τους για απολύσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι επιχειρήσεις να αντιδράσουν σε μια ύφεση και να αναγκάζονται να παραμείνουν περιορισμένες σε μέγεθος. 


«Θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα ενώ θα προσφέρει ασφάλεια και περίθαλψη σε κάθε εργαζόμενο», σχολιάζουν παράγοντες του υπουργείου. Το νομοσχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί στις επόμενες τρεις - τέσσερις εβδομάδες και θα έρθει στο Κοινοβούλιο για έγκριση. 

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές θα δυσχεράνουν τη δημιουργία εργατικών συνδικάτων και τις απεργίες, αλλά θα δώσουν σε όλους τους εργαζομένους το δικαίωμα στον βασικό μισθό.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει πως η Ινδία έχει μία από τις πλέον ανέλικτες αγορές εργασίας στον κόσμο. 


Επιβαρύνεται έτσι ο τομέας της μεταποίησης που αντιπροσωπεύει το 16% της ινδικής οικονομίας των δύο τρισ. δολαρίων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Κίνα είναι 32%. 

Το 2009 περίπου το 84% των ινδικών επιχειρήσεων μεταποίησης απασχολούσαν λιγότερους από 50 υπαλλήλους όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Κίνα ήταν 25%.



ΠΗΓΗ. kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου