ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Το κόκκινο σπίτι της Θεσσαλονίκης «Μέγαρο Λόγγου»

ΣΑΒΒΑΤΟ 13-6-2015



Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ


Μπορεί πολλοί στη Θεσσαλονίκη να το θεωρούσαν στοιχειωμένο και ένα ρίγος να τους διαπερνούσε κάθε φορά που περνούσαν από μπροστά του, ωστόσο ο "ατρόμητος" Ιβάν Σαββίδης δεν κόλλησε σε τέτοιες λεπτομέρειες και αγόρασε το περιβόητο "Κόκκινο σπίτι" του κέντρου της Θεσσαλονίκης. 


Το κόκκινο επιβλητικό κτίριο, με την ανυπέρβλητη ομορφιά και την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική στέκεται εδώ και δεκαετίες στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης και προκαλεί το δέος των Θεσσαλονικιών, αλλά και των επισκεπτών που τυχαίνει να περάσουν από την συμβολή των οδών Ερμού και Αγίας Σοφίας. 

Πέρα από την ομορφιά του όμως κρύβει και μια βαριά ιστορία πίσω από το ονομά του, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως το κόκκινο σπίτι όλες αυτές τις δεκαετίες που παρέμεινε κλειστό, δεν ήταν εντελώς ακατοίκητο...

kokkino spiti 01

Η ιστορία του 

Το «Μέγαρο Λόγγου» ή αλλιώς κόκκινο σπίτι ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1928 για λογαριασμό του βιομηχάνου Ιωάννη Λόγγου, που καταγόταν από την Νάουσα. 

Ο Λόγγος ήταν ιδιοκτήτης μιας τεράστιας και πολύ εξελιγμένης κλωστοϋφαντουργίας. 
Το φανταστικό αυτό κτίριο ήταν έργο του αρχιτέκτονα Τζενάρι. 

Το κτίριο αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα, ισόγειο και 3 όροφοι αλλά ο αρχικός σχεδιασμός του αφορούσε δυο ορόφους με δώμα και ισόγειο.

kokkino spiti 01
Τον Οκτώβρη του 1925 ζητήθηκε να προστεθεί στην άδεια ανέγερσης και ο τρίτος όροφος. Ο κάθε όροφος έχει δυο διαμερίσματα. 

Είναι ένα από τα ελάχιστα κτίρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που μαζί με τα υπόλοιπα διατηρητέα κτίρια της περιοχής και τον ναό της Αγίας Σοφίας, διατηρεί τη φυσιογνωμία του και ταυτόχρονα αποτελεί αξιόλογο δείγμα των αρχιτεκτονικών τάσεων που επικράτησαν στα χρόνια μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Μέχρι το 1992 στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργούσε το καφενείο «Ερμής», το οποίο αποτελούσε έναν χώρο συνάντησης δασκάλων, καθηγητών και συνταξιούχων εκπαιδευτικών της πόλης. 

Η πινακίδα του καφενείου είναι ακόμη εκεί, όπως θα δείτε και στις φρωτογραφίες που ακολουθούν. 


kokkino spiti 01

Γιατί κάποιοι το θεωρούν στοιχειωμένο

Η «Ανώνυμος Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών» που κατασκεύασε το κτίριο, χρεοκόπησε παραδόξως λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου ενώ η τεράστια βιομηχανική μονάδα του Λόγγου στην Νάουσα καταστράφηκε από πυρκαγιά, επίσης λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου.


kokkino spiti 01

Όλα αυτά έδωσαν τροφή για σενάρια, ενώ και η κόκκινη όψη του κτιρίου με τα χρόνια δημιούργησε διαφόρους μύθους. 

Κάποιοι το θεωρούν στοιχειωμένο, άλλοι λένε ότι κατοικείται από «βρυκόλακες» ενώ διάφοροι άλλοι θεωρούν ότι υπάρχει μια κατάρα για όσους σχετίζονται με το σπίτι. Αυτοκτονίες, άνθρωποι που τρελαίνονται και μυστήρια γεγονότα έχουν συνδεθεί με (ή/και επινοηθεί) για το συγκεκριμένο σπίτι. 


kokkino spiti 01
Ο Ιβάν Σαββίδης και η μπουτίκ του ΠΑΟΚ

Ο "ατρόμητος" μεγαλομέτοχος της ομάδας της Θεσσαλονίκης δεν έδωσε σημασία στους μύθους και αγόρασε το κτίσμα έναντι του ποσού των 4 εκατ. ευρώ, ενώ εδώ και λίγους μήνες στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργει η μπουτίκ του ΠΑΟΚ στην οποία οι λάτρεις της ομάδας έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν από μπλουζάκια μέχρι μπάλες. 

Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις σχετικά με το πρόκειται να γίνει με το υπόλοιπο μέρος του κτιρίου που παραμένει κλειστό. 

kokkino spiti 01 

kokkino spiti 01 

kokkino spiti 01 




ΠΗΓΗ. seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου